Indeksirahaston tuotto

Indeksirahaston tuotto on kirjaimellisesti sidottu indeksiinsä, mutta tuoton kannalta ei suinkaan ole samantekevää mihin indeksirahastoon sijoitat.

Pähkinänkuoressa indeksirahasto tuotto on sitä varmempi mitä pienemmät indeksirahaston kulut, mitä tuottavampia osakkeita siihen sisältyy, mitä pidempään sijoitat ja mitä huolellisemmin hajautat. Tässä artikkelissa jaamme vinkkimme näihin kaikkiin.

 

Mistä indeksirahaston tuotto muodostuu?

Indeksirahasto tarkoittaa niin kutsuttua passiivista rahastoa, joka seuraa tiettyä indeksiä. Indeksirahaston salkunhoitaja ostaa samoja osakkeita kuin indeksi sisältää, samalla painotuksella. Indeksirahaston tuotto muodostuu osakkeiden tuotoista vähennettynä indeksirahaston kuluilla.

Koska indeksirahastoja ei tarvitse hallinnoida aktiivisesti kuten tavallisia rahastoja, indeksirahastojen kulut ovat yleensä pienemmät. Siksi indeksirahasto tuotto on pitkällä aikavälillä usein parempi kuin tavallisen rahaston tuotto.  

 

Indeksirahasto tuotto voi huveta rahaston juokseviin kuluihin

Kuten yllä totesimme, indeksirahaston tuotto muodostuu indeksiin sisältyvien osakkeiden tuotoista vähennettynä indeksirahaston kuluilla. Siksi indeksirahastojen kuluja on tärkeä vertailla.

Missä indeksirahastojen tietoja sitten voi tutkia? Hyviä paikkoja indeksirahasto tuoton tarkasteluun ovat esimerkiksi

 • Pankkien rahastosivut
 • Rahoitusyhtiöiden sivut
 • Erilaiset rahastovertailusivustot

Kansainvälisesti luotetuin rahastovertailusivusto on yhdysvaltalainen Morningstar, jolla on oma suomenkielinen sivusto rahastojen ajankohtaisten tietojen tutkailuun.

Sivustolla voit hakea rahastoa muun muassa vapaalla sanahaulla, kestävyysluokituksen, tuottoluokituksen (Morningstar tähtiluokitus engl. Morningstar rating), juoksevien kulujen, salkunhoidon tavan ja maantieteellisen sijainnin sekä omistustyypin mukaan.

Indeksirahastoja vertaillessasi valitse salkunhoidon tavaksi passiivinen. Kulujen vertailemiseksi valitse juoksevat kulut -kohdasta pienin mahdollinen kategoria alle 0,5 prosenttia ja hae. Montako rahastovaihtoehtoa sivusto antaa?

Tulossivun pitkää indeksirahastojen listaa voit halutessasi järjestää mainittujen muuttuijen kuten kulujen mukaan, tai voit rajata hakua muilla muuttujilla. Esimerkiksi tämän tekstin kirjoituspäivänä (25.10.2021) hauilla passiivinen, kulut alle 0,5 % ja Morningstar rating täydet ***** löytyy 35 indeksirahastoa. Eli ihan mukavasti hyvin tuottaneita indeksirahastoja tutkittavaksi!

 

Indeksirahasto tuotto lyhyellä ja pitkällä aikavälillä

Indeksirahastoihin sijoittaessa on tärkeä muistaa, että niitä ei yleensä voi suositella lyhyen aikavälin sijoituskohteiksi. Indeksirahastot kun sijoittavat osakkeisiin, ja osakkeiden hintakehitys on usein kovin oikukasta ja vaikeasti ennakoitavaa. Indeksirahasto tuotto jää usein häviävän pieneksi lyhyellä aikavälillä. Tästä johtuen indeksirahastojen riskiluokitus on korkea, usein 6 asteikolla 1—7.

Pankit suosittelevat, että alle seitsemän vuoden sijoitukset kannattaa keskittää muualle kuin indeksirahastoihin. Me lisäämme, että yli seitsemän vuoden indeksirahastosijoitukset valita alusta asti huolella, jottei niitä joutuisi turhaan vekslaamaan.

Indeksirahasto tuottoa voi rahastosivustoilla tarkastella eri pituisilla aikajaksoilla. Muistathan kuitenkin aina, että tuottoluvut kertovat vain aiemmasta kehityksestä, eivät koskaan tulevasta. Hyvin tuottanut indeksirahasto voi huomenna lähteä luisuun ja päin vastoin. Jokainen sijoittaja tekee omat päätöksensä lopulta itse ja on niiden taloudellisista seurauksista vastuussa itse. 

 

Pikainen indeksirahasto tuottovertailu: Esimerkki

Tutkitaanpa sitten esimerkinomaisesti indeksirahasto tuottoa kahden eri rahaston avulla, kahdella eri aikavälillä.

Yllä kuvatun Morningstar-hakumme kaksi ensimmäistä indeksirahastoa ovat nimeltään Vanguard Eurozone Inflation-Linked Bond Index Fund Investor EUR Accumulation (pointsit nimen pituudesta!) sekä Handelsbanken USA Index Criteria (A1 EUR). Valitsemme ne molemmat ja klikkaamme taulukon yläpuolelta lyhyen aikavälin tuotto -kohtaa.

Näin toimimalla selviää, että toinen indeksirahastoista on viimeisen viikon aikana tuottanut 0,68 prosentin tuoton ja toinen 1,52 prosentin. Ei kovin motivoivia lukuja lyhyen aikavälin sijoittajalle, vai mitä?

Entäpä pitkän aikavälin tuotto, miltä se näyttää? Pidetään samat indeksirahastot ja vaihdetaan lyhyt aikaväli pitkän aikavälin tuotoksi.

Tulos: Toinen indeksirahasto on viimeisen 10 vuoden aikana tuottanut 4,88 prosentin vuosituoton ja toinen 18,17 prosentin.

Aika mielenkiintoista tietoa sijoittajalle, eikö olekin?

 

Haussa indeksirahasto tuottolaskuri?

Netistä löytyy pikaisella googlauksella jokunenkin tuottolaskuri, mutta useimpia ei ole suunniteltu rahastosijoittajien avuksi. Kotimainen sijoituspalveluyhtiö Seligson tarjoaa vähän seikkaperäisemmän, suomenkielisen laskurin nimenomaan rahastoista kiinnostuneille:

Seligsonin tuottolaskuri

Kun kyse on indeksirahastoista, valitse sijoitusaikaväliksi useampi vuosi ja tsekkaa oletustuotto kiinnostavan rahaston tiedoista (tai valitse osakkeet).

Hallinnointi- ja säilytyspalkkio -kohtaan voit suuntaa-antavasti täyttää rahaston juoksevat kulut.

Näiden lukujen pohjalta syntyy karkeasti suuntaa-antava indeksirahasto tuotto-odotus.

Muistathan, että kun syötät indeksirahasto tuotto laskuriin lukuja, ne kuvaavat aina kyseisen rahaston aiempaa menestystä. Indeksirahaston tuotto voi lopulta aina olla aivan erilainen, kuin miltä se alunperin lukujen pohjalta vaikutti, ja rahat on mahdollista menettää. 

 

Indeksirahasto tuotto riippuu myös hajauttamisesta

Kun löydät mielenkiintoisen indeksirahaston, perehdy siihen hyvin eri tunnuslukujen ja avaintietoesitteiden pohjalta. Kun sopiva indeksirahasto löytyy, on tärkeä muistaa myös sijoittamisen kultainen sääntö eli hajauttaminen.

Toisin sanoen: Älä missään nimessä innostu hassaamaan kovalla työllä ansaitsemiasi rahoja yhdellä kertaa yhteen indeksirahastoon, oli se sitten kuinka lupaava tahansa. Tässä kappaleessa jaamme kolme vinkkiä indeksirahastosijoitustesi terveeseen hajauttamiseen.

 1. Minkään maan tai maanosan markkinat eivät ole iskunkestävät, joten ensimmäisenä indeksirahasto-omistukset kannattaa mieluusti hajauttaa maantieteellisesti eri maanosiin.

 

 1. Toinen pitkän aikavälin indeksirahasto tuottoa parantava keino on ajallinen hajauttaminen. Sijoita mieluumin pienesti joka kuukausi tai vaikka puolen vuoden välein sen sijaan, että ostaisit kerralla ison nipun rahasto-osuuksia, jotka saattavat juuri sillä hetkellä olla karmivan kalliita.

  Muista  ajallisen hajauttamisen tärkeys erityisesti silloin, jos saat kerralla isomman summan rahaa esimerkiksi perintönä. Salkkusi indeksirahasto tuotto palkitsee sinut todennäköisesti fiksusta ja kurinalaisesta sijoittamisesta kuukausi kerrallaan.

 

 1. Kolmas keino indeksirahasto tuoton maksimoimiseksi hajauttamisen avulla on eri alojen indekseihin sijoittaminen.

  Koska indeksit seuraavat tuottavimpien osakkeiden hintakehitystä, monissa indeksirahastoissa esimerkiksi teollisuus ja rahoitusala ovat yliedustettuja. Tämän takia näihin aloihin kohdistuvat iskut osuvat useimpiin suosituimpiin rahastoihin kovaa.

  Tutki siis kiinnostavien indeksirahastojen tiedoista niiden salkkujen osakesisällöt ja painotukset (onnistuu Morningstarissa helposti kunkin rahaston sisällöt-kohdasta, altistuminen-alaotsikon alta). Löytyykö eroja, vai oletko sijoittamassa eri indeksirahastojen kautta parille samalle toimialalle?

 

Ps. Yksi ylimääräinen vinkki vielä! Indeksirahastojen lisäksi fiksu hajauttaa omistuksiaan myös muihin sijoitustyyppeihin. Jos asuntosijoittajaksi ryhtyminen kiinnostaa, me Lehdolla tarjoamme laajimman ja laadukkaimman paketin sisältöjä. Sivuiltamme löydät myös upean valikoiman kivasti tuottavia sijoitusasuntoja.

 

Katso myös