Kryptovaluuttasijoittaminen vs. asuntosijoittaminen

Kiinnostaako sijoittaminen ja vaurastuminen? Eri sijoituslajeihin perehtyminen? Tai onko sinulla jo valmiina sijoituksia, mutta uusi aluevaltaus olisi ajankohtainen?

Tässä artikkelissa vertailemme kahta hyvin erilaista sijoituslajia: kryptovaluuttasijoittamista ja asuntosijoittamista etuineen ja riskeineen. Voisiko jompikumpi olla sinun juttusi? Lue loppuun ja päätä!

 

Kryptovaluuttaan sijoittaminen: Pieni varoituksen sana

Kryptovaluutta eli virtuaalivaluutta tarkoittaa digitaalista valuuttaa, joka ei ole minkään keskuspankin liikkeelle laskemaa tai säätelemää. Kryptovaluutta toimii vain verkossa. Toisin kuin tavallista valuuttaa, kryptovaluuttaa siis siirretään, varastoidaan ja myydään vain sähköisesti.

Suomalaiset pankit eivät toistaiseksi ole ottaneet virtuaalivaluuttoja sijoittaja-asiakkaidensa valikoimiin, sillä suuria riskejä mieluusti välttävät salkunhoitajat vierastavat kryptovaluuttojen arvonkehityksessä. Tavallisten valuuttojen markkinat ovat niin valtavat, että suurikaan sijoitus yksittäiseen valuuttaan ei sen arvoa juuri hetkauta. Kryptovaluuttojen kohdalla on toisin: kysynnän vaihtelu vaikuttaa kryptovaluuttojen arvoon nopeasti ja usein rajustikin.

Lisäksi pankkeja huolettaa kryptovaluuttasijoittamisen nimettömyys. Kun sijoittaminen on mahdollista anonyymisti, kryptovaluuttoja saatetaan jossain päin maailmaa käyttää esimerkiksi terrorismin rahoittamiseen ja/tai rahanpesuun.

 

Entäs ne kryptovaluuttasijoittamisen mahdollisuudet?

Pienen varoittelun jälkeen katsotaanpa sitten kryptovaluuttasijoittamisen hyviä puolia. Ensinnäkin kryptovaluuttasijoittamisessa alkuun voi erilaisten sovellusten kautta päästä vaikka muutamalla eurolla, mikä madaltaa varsinkin nuorempien sijoittamisesta kiinnostuneiden kynnystä ryhtyä tuumasta toimeen. Sovellusten kautta omien sijoitusten arvonkehitystä on myös jännittävä seurailla.

Kryptovaluuttojen tärkein vetovoimatekijä on silti tietysti niiden arvonheilahtelujen tarjoamat voittomahdollisuudet. Jos ostaa kryptovaluuttaa sen arvon ollessa matalalla ja kyseisen valuutan arvo kasvaa sen jälkeen nopeasti, saattaa parhaimmillaan muutamassa kuukaudessa päästä todella koviin voittoihin – reippaasti yli suurimman riskin osakesijoitusten voittoprosenttien. Asian kääntöpuoli on tietysti tappion mahdollisuus ja kryprovaluuttasijoittamiseen aina liittyvä riski. Koska kryptovaluutan arvoa ei ole sidottu esimerkiksi perinteisiin valuuttoihin, saattaa sijoituksen arvo sukeltaa hetkessä syvälle miinukselle.  

 

Asuntosijoittamisessa tieto ratkaisee

Asuntosijoittaminen ja kryptovaluuttaan sijoittaminen eroavat toisistaan monessa suhteessa. Sijoittamisen aloittamiseen vaadittava alkupääoma on luonnollisesti asuntosijoittamisessa paljon suurempi, joten asuntosijoittaminen vaatii pidempiaikaista suunnittelua ja rahoitusratkaisujen vertailua. Tässä pelissä maltti on todella valttia.

Toinen asuntosijoittamisen ja kryptosijoittamisen ero on siinä, että asuntosijoituksen antiin voi vaikuttaa ratkaisevasti omilla toimilla. Kryptovaluuttoihin voi toki perehtyä huolellisestikin, mutta onnistunut kryptovaluuttasijoitus on silti aina jossain määrin onnenkauppaa.

Asuntomarkkinoilla dramaattiset ja nopeat arvonvaihtelut ovat oikeastaan tuntemattomia. Hyvin valittu asuntosijoitus voi melko pienellä vaivalla poikia melko tasaisen 4—5 prosentin vuosituoton, johon edes talouden alamäki ei välttämättä vaikuta negatiivisesti, päinvastoin. Lisäksi oikealta alueelta oikeaan hintaan hankittu sijoitusasunto kasvattaa arvoaan vuosi vuodelta kysynnän kasvaessa. Kryptosijoitusten arvonheilahtelujen kaltaisia dramaattisia nousuja ja laskuja ei asuntosijoittajalla siis ole edessä, mikä sopiikin mainiosti useimmilla asuntosijoittajille. Asuntosijoittamisessa peliin laitettavat taloudelliset panokset kun ovat useimmille aivan liian suuret korkean riskin pelaamiseen.

Jos alkupääomaa on jonkin verran säästössä, asuntosijoittamisen puolesta puhuu myös mahdollisuus aidosti vaikuttaa oman sijoituksen tuottoon erityisesti asuntomarkkinoihin perehtymällä. Asuntojen arvonkehitystä, eri alueiden kehitystä ja vuokrakysyntää voi kuka tahansa ennakoida tutustumalla esimerkiksi eri alueiden kaavoitukseen, tuleviin investointeihin, poliittisiin päätöksiin sekä muuttoliikkeen trendeihin.

Asuntosijoittamisessa alkuun auttavaa asiantuntijatietoa on olemassa kaikkien ulottuvilla, ja mitä enemmän asioista ottaa selvää, sitä paremmat menestyksen mahdollisuudet yksittäisellä asuntosijoituksella on. Kryptovaluuttojen arvokehitys on huomattavasti hankalammin ennustettavissa, eikä kryptosijoituksen tuottoa voi parantaa omilla toimilla kuten esimerkiksi sijoitusasuntoa remontoimalla.

Lukuisten eroavaisuuksien lisäksi asuntosijoittamisella ja kryptovaluuttasijoittamisella on yksi, ehkä yllättäväkin yhtäläisyys: Molempiin voi sijoittaa joko lyhyellä tai pitkällä tähtäimellä.

Yleisin asuntosijoitusstrategia on niin kutsuttu ”osta ja pidä”. Asunto ostetaan ainakin muutamaksi vuodeksi, eli pitkän aikavälin sijoitukseksi. Mutta asuntosijoittamista voi harrastaa myös lyhyemmällä, muutaman kuukauden aikavälillä joko ”osta, remontoi ja myy” -strategialla tai sitten uudisasuntoja flippaamalla. Jos uudisasuntoihin kohdistuvan lyhyemmän aikavälin sijoittaminen kiinnostaa, voit lukea lisää flippaamisesta tästä artikkelistamme.    

 

Kryptovaluuttasijoittaminen tai asuntosijoittaminen – heräsikö kiinnostuksesi?

Nyt kun tiedät kryptovaluuttasijoittamisen ja asuntosijoittamisen edut ja riskit, alkoiko jompikumpi kiinnostaa?

Jos innostuit asuntosijoittamisen vakaasta tuotosta – lyhyellä tai pitkällä aikavälillä – olet jo täsmälleen oikeassa paikassa. Kryptovaluuttojen valitsemisessa emme uskalla neuvoa, mutta asuntosijoittamisessa olemme hakoja!

Jos siis mielit asuntosijoittajaksi, suosituilta asuntosijoittajasivuiltamme löydät sekä varattavissa olevat sijoitusasuntomme että mahtavan paketin artikkeleja, videoita, podcasteja ja blogitekstejä asuntosijoittajan arkeen. Sokerina pohjalla sivuiltamme löydät myös videomuotoisen verkkovalmennuksen menestyksekkään asuntosijoittamisen saloista!