Rahasto ja verotus: 10 keskeistä kysymystä

Kiinnostaako rahastosijoittaminen? Verotus periaatteet kannattaa ottaa haltuun heti rahastosijoittamisen alkumetreillä. Tiesitkö esimerkiksi, että alle 1 000 euron vuosittaisista myyntituloista ei rahastosijoittajan tarvitse maksaa veroa lanttiakaan, mutta sen jälkeen veroa peritään 30—34 prosenttia?

Rahasto verotus ei lopulta ole erityisen monimutkaista, vaikka siltä voi alkuun vaikuttaakin. Avuksesi kokosimme tähän 10 keskeistä kysymystä rahastosijoittamisen verotuksesta helppotajuisine vastauksineen. 
 

1. Maksaako sijoitusrahasto veroa yhteisistä sijoituksistamme?

Rahasto verotus poikkeaa yksityishenkilöiden verotuksesta siten, että sijoitusrahastot ovat verovapaita yhteisöjä.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, etteivät rahastot maksa veroa pääomansa tuotosta tai myynti- eli luovutusvoitoistaan. Sijoittamasi eurot saavat kasvaa rauhassa niin kauan, kuin ne ovat rahaston hallussa. (Tai huveta. Sekin kuuluu sijoittamiseen – ks kysymys nro
 

2. Jos myyn rahasto-osuuksiani pois, maksanko tekemästäni voitosta jonkinlaista rahasto myynti veroa?

Hyviä uutisia aloitteleville rahastosijoittahille: Rahasto verotus alle 1000 euron myyntituloista on nolla prosenttia. Tällainen rahasto verotus siis helpottaa aloittelijoiden ja piensijoittajien elämää huomattavasti.

Käytännössä 1000 euron raja toimii siten, että jos myyt rahasto-osuuksiasi pois, maksat veroa vasta, jos myyt saman kalenterivuoden aikana yli 1 000 euron arvosta rahasto-osuuksia. Jos myyt rahasto-osuuksia vuoden aikana 999 eurolla, veroa ei tuon vuoden luovutus- eli myyntivoitoistasi peritä.

Jos taas myyt rahasto-osuuksiasi  1001 eurolla jonkin kalenterivuoden aikana, maksat saamistasi voitoista pääomaveroa. Alle 30 000 euron pääomatuloista maksetaan 30 prosenttia veroa ja tuon rajan ylittävältä osalta 34 prosentin mukaan (lokak. 2021).

30—34 prosentin vero on aika huomattava ja vaikuttaa rahastosijoittamisen tuottoon merkittävästi. Rahasto myyntiä kannattaa siis harjoittaa aina harkiten ja omaan sijoitusstrategiaan pohjaten, ei koskaan impulsiivisesti. Sijoitusstrategiassa täytyy myös ehdottomasti ottaa huomioon rahasto verotus ja tämä tärkeä 1 000 euron raja. Myytkö yli vai alle 1 000 euron vuodessa?

 

3. Haluan nostaa rahastoon sijoittamiani varoja takaisin käyttööni. Minkälaista on rahasto nosto verotus Suomessa?

Rahastonostoihin eli rahasto-osuuksien myyntiin sovellettava verotus riippuu siitä, jäätkö rahasto-osuuksia myydessäsi voitolle vai tappiolle.

Kuten yllä kerroimme, jos teet rahasto-osuuksien myynnillä alle 1 000 euron voitot vuodessa, saat pitää tekemäsi voitot. Jos taas myyt rahasto-osuuksiasi yli 1 000 euron arvosta kalenterivuoden aikana, rahasto lunastus vero lasketaan pääomaveroprosentin mukaan (ks. yllä).

Vinkkinä: Rahasto verotuksessa 1 000 euroa  on siis maaginen raja, jota pienimuotoisen sijoittajan ei kannata ehdoin tahdoin ylittää. Jos olet voitoissasi lähellä tuota rajaa ja mietit, kannattaako myydä nyt vai ensi vuonna, malttaisitko odottaa ensi vuoteen?

 

4. Minkä prosentin mukaan rahasto-osuuksien luovutusvoittoja verotetaan?

Kunkin vuoden rahasto verotus riippuu siitä, millaisia summia kyseisenä vuonna rahasto-osuuksien myynnistä saat. Jos rahasto-osuutesi poikivat kalenterivuoden aikana vähemmän kuin 1 000 euroa, ei sinun tarvitse maksaa luovutusvoitoistasi veroa.

Jos taas myyt rahasto-osuuksiasi yli 1 000 eurolla saman vuoden aikana, tulee sinun maksaa luovutusvoitoistasi pääomaveroa.

Pääomatulon verotusprosentti on (lokakuussa 2021) 30 prosenttia alle 30 000 euron pääomatuloista. Jos pääomatulosi ylittävät 30 000 euron rajan, lopuista maksat pääomaveroa 34 prosentin mukaan.

 

5. Täytyykö minun ilmoittaa verottajalle rahastosijoitusteni tuotto?

Täytyykö rahasto-osuuksien omistajan oma-aloitteisesti ilmoittaa verottajalle sijoituksistaan saamansa tuotot? Entä luovutusvoitot?

Vastaus ilmoituskysymykseen on, että rahasto-osuuksiesi tuotot eivät verottajaa kiinnosta niin kauan, kuin varasi ovat rahastossa kiinni. Sijoitustesi arvo saa siis rauhassa kasvaa vaikka kymmenkertaiseksi, kunnes luovut omistuksistasi.

Jos päätät myydä rahasto-osuuksiasi, verottaja saa automaattisesti tiedot luovutusvoitoista ja/tai luovutustappioistasi. Niitä ei siis tarvitse ilmoittaa veroviranomaisille erikseen.

Kun esitäytetty veroilmoitus tulee Omaveroon maaliskuussa, tarkista kuitenkin rahasto-omistustesi tiedot tarkasti. Onko luovutusvoitot ja -tappiot merkitty oikein, vai löytyykö tiedoista korjattavaa? Rahasto verotus on osittain myös tarkkuuslaji: veroilmoitus kannattaa syynätä ihan ajan kanssa, jotta kaikki varmasti täsmää ja voit aloittaa uuden sijoitusvuoden puhtaalta paperilta.
 

6. Täytyykö minun pitää kirjaa rahasto-omistuksistani?

Rahasto verotus on sen verran tärkeä saada kerralla oikein, että pienimuotoisenakin rahastosijoittajana jokaisen on syytä pitää kirjaa omista rahasto-osuuksistaan ja siitä, miten niitä liikuttelee. Omasta kirjanpidostasi voit myös tarkastella sitä, miten rahastosijoituksesi tuottavat ajan myötä. Eli toisin sanoen tutkia, miten sijoitusstrategiasi toimii.

Paljonko sijoitat, mihin ja milloin? Paljonko saat luovutusvoittoa, mistä ja milloin? Merkitse muistiin jokainen rahasto lunastus eli rahasto myynti. Tämä on tärkeää myös, jos joudut myymään rahasto-osuuksiasi tappiolla. Niin kutsutut luovutustappiot voi nimittäin vähentää verotuksessa (ks. kysymys numero 8).

Käytännön vinkki: Tee vaikka kännykällä jokaiselle sijoitusvuodelle oma yksinkertainen taulukkosivu, johon merkitset huolellisesti jokaisen transaktion eli tapahtuman: lunastukset (ostot), luovutukset (myynnit), luovutusvoitot ja -tappiot päivä- ja euromäärineen.

Kun esitäytetty veroilmoitus sitten tulee tarkistettavaksi Omaveroon, on rahasto verotukseen vaikuttavat luvut helppo tarkistaa omasta taskutaulukostasi. Täsmäävätkö viranomaisen oman kirjanpitosi kanssa?

 

7. Mikä on rahaston kasvuosuus ja miten sitä verotetaan?

Rahasto-osuuksia on kahdenlaisia: kasvuosuuksia ja tuotto-osuuksia. Rahasto verotus riippuu siitä, kumpaa tyyppiä hankit.

Useimmiten yksityissijoittajat suosivat kasvuosuuksia, sillä niiden kohdalla rahasto tuoton verotus ajoittuu vasta myyntiajankohtaan. Jos rahaston kasvuosuus poikii tuottoa, se lisätään kokonaisuudessaan rahasto-omistustesi jatkoksi tuottamaan lisää. Kaikki tämä käy automaattisesti, ilman että sinun tarvitsee tehdä mitään.

Rahaston kasvuosuuksia verotetaan vasta, jos myyt ne ja saat niistä niin kutsuttua luovutusvoittoa. Tällöin saamastasi voitosta peritään pääomavero. Sekin käy automaattisesti ennakkopidätyksenä, tuoton maksun yhdeydessä.

 

8. Haluan vaihtaa tuotto-osuuteni kasvuosuuksiksi. Miten verottaja vaihtoon suhtautuu?

Voit vaihtaa tuotto-osuutesi kasvuosuuksiksi (tai päin vastoin) verovapaasti, mikäli vaihdat saman rahaston sisällä. Muulloin on kyse myymisestä ja ostamisesta, jonka voitoista maksetaan pääomavero.
 

9. Joudun myymään rahasto-osuuksiani tappiolla. Miten luovutustappio vaikuttaa rahasto verotukseen?

Rahastosijoittaminen ei aina suju ihan oppikirjan mukaisesti kenelläkään, edes taitavimmilla ja kokeneimmilla rahastosijoittajilla. Joskus sijoittajan kuin sijoittajan on tarpeen tunnustaa tappionsa ja myydä tuottamattomat rahasto-osuudet suosiolla pois.

Kun myyt rahasto-osuuksia tappiolla, puhutaan luovutustappiosta. Luovutustappiot voit laskea kahdella tavalla ja käyttää verotuksessa itsellesi edullisempaa tapaa. Ohjeet luovutustappion laskemiseen löydät täältä.

Hyvä puoli asiassa on, että luovutustappiot ovat verovähennyskelpoisia.

Laske siis yhteen kyseisen kalenterivuoden mahdolliset vuokratulot ja lunastus- eli myyntivoitot, osingot ja muut pääomatulot. Sitten vähennä niistä luovutustappiosi (sekä mahdolliset muut vähennykset), ja maksat verot vain jäljelle jäävästä pääomatulosta. Ansiotuloista luovutustappiota ei voi vähentää.

Jos sinulla ei ole tuolta vuodelta pääomatuloja tai ne ovat pienemmät kuin tappiosi, vähennys siirtyy Vero.fi -sivuston mukaan seuraaville viidelle vuodelle.

 

10. Mikä on rahaston tuotto-osuus ja miten sitä verotetaan?

Toisin kuin kasvuosuuksien, rahaston tuotto-osuuksien mahdollinen tuotto maksetaan tilillesi kerran vuodessa.

Jos saat tuotto-osuuksistasi jonain vuonna tuloa, tämä tulo verotetaan pääomatulona kyseisen vuoden verotuksessa.

Tuotto-osuuksien kohdalla rahasto verotus tapahtuu automaattisesti siten, että rahastoyhtiö tekee tuotosta ennakonpidätyksen. Tieto ennakonpidätyksestä välittyy automaattisesti myös Verohallintoon. Sinun ei tarvitse ilmoittaa tuotto-osuuksista saamiasi tuloja – ainoastaan tarkistaa ne esitäytetystä veroilmoituksesta.

 

11. Mistä löydän ajantasaista tietoa rahastosijoittamisen verotuksesta?

Kiinnostaako rahasto verotus enemmänkin tai jäikö jokin tärkeä kysymys meiltä käsittelemättä?  Klikkaa tiesi joko verohallinnon rahastosijoittajasivuille tai Pörssisäätiön toimittamaan sijoittajan vero-oppaaseen. Verohallinnon sivuilta löydät takuuvarmasti aina ajantasaiset tiedot siltä varalta, että tämän artikkelin kirjoittamishetkellä voimassa olleet verosäädökset ovat ehtineet muuttua.

 

Katso myös