Rahasto kulut

Mitä ovat esimerkiksi asunnon hankintaa varten säästävän sijoittajan rahasto kulut? Minkälaisia juoksevia kuluja rahastosijoittamiseen liittyy? Lue tästä ja valitse sijoitusrahastosi viisaasti!


Rahastokuluissa on vaihtelua

Rahastosijoittamiseen liittyy kuluja, jotka on tärkeä huomioida rahastosijoittamista suunnitellessa. Rahasto kulut vaihtelevat joskus reippaastikin erilaisten rahastojen välillä, joten niihin kannattaa varsinkin pitkän tähtäimen rahastosäästämisessä ilman muuta perehtyä ennen rahaston tai rahastojen valintaa.

Entä onko rahasto kulut on mahdollista pitää matalina? On toki! Lue artikkeli loppuun saakka ja saat pari käyttökelpoista vinkkiä rahastokulujen minimointiin.

Millaiset rahasto kulut sinua kiinnostavilla sijoituskohteilla on? Selvitä ne jo tänään!
 

Sijoittamiseen liittyvät rahasto kulut auki selitettyinä

Rahastosijoittamiseen kuten muihinkin erikoisaloihin liittyy jonkin verran haltuun otettavaa alakohtaista sanastoa. Alta löydät sijoittamiseen liittyvät rahasto kulut selkeästi auki selitettyinä.
 

Merkintäpalkkio

Kun olet valinnut tuottotavoitteitteeseesi ja sijoitusstrategiaasi sopivan rahaston ja olet ostamassa osuutta rahastosta, rahasto perii sinulta yleensä niin kutsutun merkintäpalkkion.

Merkintäpalkkio on suuruudeltaan 0—3 prosenttia merkintäsummasta, keskimäärin noin yksi prosentti kotimaisten rahastojen kohdalla. Osakerahastot perivät usein suurempia merkintäpalkkioita kuin korkorahastot, joten kulutietoisen rahastosijoittajan kannattaa harkita niitä kaksi kertaa. Jotkut rahastot eivät peri merkintäpalkkiota ollenkaan.
 

Lunastuspalkkio                                                  

Kun myyt pois rahasto-osuuttasi, osa rahastoista veloittaa sinulta lunastuspalkkion. Lunastuspalkkio on suomalaisissa rahastoissa usein myös noin prosentin luokkaa lunastussummasta. Huomaa kuitenkin, että kaikki rahastot eivät lunastospalkkiota peri.
 

Vaihtopalkkio

Oletko siirtämässä sijoituksesi yhdestä rahastosta toiseen, saman yhtiön hallinnoimaan rahastoon? Silloin sinulta peritään yleensä vaihtopalkkio, joka on pienempi kuin merkintä- ja lunastuspalkkiot normaalisti olisivat.
 

Hallinnointipalkkio

Jokaisella rahastolla on joko rahastonhoitaja tai isompi rahastonhoitajatiimi, jonka työtä on analysoida markkinoita, ostaa ja myydä arvopapereita, minimoida sijoittamisen riskejä ja raportoida rahaston sijoitustoiminnasta. Hallintopalkkio peritään tämän työn kustannusten kattamiseksi.

Hallinnointipalkkio on tavallisen sijoittajan näkökulmasta rahastosijoittamisen suurin kulu, joten sen suurutta kannattaa rahastoa valitessa syynätä tarkkaan, varsinkin jos olet sijoittamassa pitkällä tähtäimellä. Hallinnointipalkkio peritään automaattisesti sijoittajan omistusosuudesta jokaisena arvonlaskentapäivänä. Hallinnointipalkkiota ei siis tarvitse maksaa erikseen, mutta se tuntuu silti joskus melkoisenakin lovena sijoituksesi tuotossa.
 

Juoksevat kulut

Juoksevat kulut on toinen tärkeä rahastosijoituksen tuottoon vaikuttava tekijä. Rahaston juoksevat kulut sisältävät muun muassa hallinnointipalkkion ja säilytyspalkkion, mutta eivät arvopaperikaupan kuluja tai mahdollisia tuottosidonnaisia kuluja.

Juoksevat kulut voivat pitkällä tähtäimellä vaikuttaa aika merkittävästikin sijoituksen tuottoon, joten eri rahastovaihtoehtojen juoksevia kuluja kannattaa ilman muuta vertailla.

 

Tuottosidonnainen palkkio

Tekikö rahasto odotettua paremman tuloksen? Hieno juttu! Jotkut rahastot tosin perivät sijoittajilta tuottosidonnaisen palkkion, mikäli saavat ylituottoa vertailuindeksiinsä nähden.

 

Millainen rahasto? Juoksevat kulut syyniin

Artikkelin alussa lupasimme jakaa pari vinkkiä rahastokulujen kurissa pitämiseen. Se on nimittäin lopulta aika yksinkertaista, kun vain ehtii panostaa hetken taustatyöhön.

Ensinnäkin rahasto kulut voi ottaa pikaiseen syyniin ja vertailuun lukaisemalla kiinnostavien rahastojen vuosikertomusten yleiskatsaukset. Rahastojen hinnastoja vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota nimenomaan juokseviin kuluihin, sillä ne ovat kaikki pois oman sijoituksen pitkän tähtäimen tuotosta. Mitä suuremmat juoksevat kulut rahastolla on, sitä isomman osan rahasto nappaa kaikessa hiljaisuudessa sinunkin sijoituksestasi niiden kattamiseksi. Juoksevia kuluja ei nimittäin peritä minään säännöllisenä könttäsummana, vaan vähennetään suoraan sijoittajien tuotoista.

Toinen vinkki rahastokulujen vähentämiseen on sijoittaa rahastotyyppeihin, joiden kulut ovat alun alkaenkin pienet. Sijoittajille on tarjolla olemassa edullisiakin vaihtoehtoja, joiden rahasto kulut ovat hyvinkin kohtuulliset.

 

Indeksirahasto

Oletko jo tutustunut indesirahastoihin sijoituskohteena? Ehkä kannattaisi, sillä indeksirahastosijoittamisen puolesta puhuvat matalat, joissain tapauksissa jopa olemattomat rahasto kulut.

Indeksirahastoihin sijoitetaan useimmiten merkitsemällä, eli samalla tavalla kuin tavallisiinkin rahastoihin. Tämä rahastosijoittamisen muoto sopii hyvin aloittelijoillekin ja muille kuukausittain rahaa säästöön laittaville.

 

ETF eli pörssinoteerattu rahasto

ETF on lyhennys englanninkielen sanoista Exchange Traded Fund, eli suomeksi pörssinoteerattu rahasto. ETF:t ovat yleensä indeksirahastoja, mutta eivät kaikki.

ETF-rahastoihin voi sijoittaa pörssin kautta kuten osakkeisiinkin, useimpien pankkien kohdalla helposti verkkopankissa (kunhan olet ensin perustanut arvo-osuustilin ja tehnyt pörssitoimeksiannon - kysy näistä pankistasi).

ETF-rahastoon sijoittamisen puolesta puhuvat paitsi alhaiset rahasto kulut, myös laajat valinnanmahdollisuudet ja kohtuullinen riskitaso. Normaalisti ETF-rahastoihin sijoittaminen ei itse asiassa ole sen riskialttiimpaa puuhaa kuin perinteiseenkään rahastoon sijoittaminen, mutta muista aina ensin tsekata millaiset rahasto kulut kullakin rahastolla on. Miinuspuolena mainittakoon, että jos tykkäät ostaa ja myydä aktiivisesti, ETF-rahastot perivät tästä maksun.

 

Katso myös