Lehto Rahan avulla omaan kotiin epävarmempinakin aikoina

Lehto Rahan avulla omaan kotiin epävarmempinakin aikoina

09.06.2020 Uudiskohteet, Asunnon ostaminen, Ensiasunto, Lehto Raha, Haastattelut, Asuntolaina Aino, Lehto Asunnot Oy

Koronakevät toi mukanaan paitsi uusia opeteltavia toimintatapoja, myös epävarmuutta ja avoimia kysymyksiä. Moni asunnonostoa juuri näille kuukausille suunnitellut saattaa nyt empiä suuria sitoumuksia kuten asuntolainapaperien allekirjoittamista, vaikka muutto muuten olisikin jo ajankohtainen.

Mikä Lehto Raha on?

Soitin Lehto Raha -palvelusta vastaavalle Markus Vekaralle ja kysyin, mikä Lehto Raha oikein on, ja olisiko siitä tukemaan asunnonostajia tänä erityislaatuisena aikana. Vekara vastasi: ”Lehto Raha on uusi palvelu, jonka avulla voit muuttaa valitsemaasi asuntoon ensin vuokralle ja ostaa sen sitten omaksi.”

Missä Lehto Raha -kohteet sijaitsevat ja millaisia ne ovat?

Tällä hetkellä Lehto Raha -kohteita löytyy pääkaupunkiseudulta, ja niitä rakennetaan erilaisiin tarpeisiin. Ensiasunnon ostajan Lehto Raha -asunto voi esimerkiksi olla vähän pienempi, yksiö tai kaksio, kun taas asunnon vaihtajille löytyy juuri nyt koteja esimerkiksi aina viisiöihin saakka.”

”Yleisimmin Lehto Raha -kohteet ovat joko kerros-, luhti- tai puukerrostalokohteita, joten niitä löytyy aika monipuolisesti.”

Miten Lehto Raha käytännössä toimii?

”Normaalisti jos ostat asunnon nyt, joudut ottamaan lainan nyt, ja säästöjä täytyy olla jo jonkun verran plakkarissa.”

”Lehto Raha taas toimii niin, että muutat ensin uuteen kotiisi vuokralle ja maksat tältä ajalta hieman korkeampaa vuokraa. Vuokra-ajan päättyessä, eli yleensä vuoden asumisen jälkeen, sinulla on mahdollisuus ostaa asunto itsellesi pankin myöntämän asuntolainan avulla. Tällöin Lehto Raha -palvelu hyvittää sinulle lain edellyttämän viiden prosentin omarahoitusosuuden maksamistasi vuokrista.”

Voiko Lehto Raha auttaa asunnon ostajia epävarmempina aikoina?

”Monellakin tapaa. Lehto Raha tuo asunnon ostajille nimenomaan joustavuutta epävarmoina aikoina.”

”Ensinnäkin Lehto Raha -asunnon ostaminen ei välttämättä edellytä säästöjä, vain säännölliset tulot. Toiseksi asuntolainapapereita ei tarvitse allekirjoittaa nyt, vaan vasta vuoden päästä sisäänmuutosta, kun tämä koronasta johtuva tilanne on toivottavasti jo selvempi. Lehto Raha -asuntoon vuokralle muuttaminen ei vielä sido sinua ostamaan. Kolmanneksi Lehto Raha -palvelu voi joustaa tarvittaessa.”

Miten Lehto Raha joustaa? 

”Jos vaikkapa vuoden vuokra-asumisaikana taloudellinen tilanteesi muuttuu merkittävästi, et ole sitoutunut asuntolainaan tai asunnon ostamiseen, vaan voit esimerkiksi muuttaa toisaalle uuden työpaikan perässä. Tosin tällöin asuntoa ostettaessa hyvitettävää osuutta ei voida hyvittää, mutta tämä voi olla ihan relevantti plussa monelle asunnonostajalle erityisesti juuri nyt.”

"Toinen mahdollisuus on vuokrasopimuksen pidentäminen, jos vuoden kuluttua et pystykään juuri silloin allekirjoittamaan lainapapereita. Sopimusta voidaan silloin jatkaa vaikka toisella vuodella. Pyrimme aina siihen, että asunnon ostaminen onnistuu. Siksi tuemme mielellämme asiakasta matkalla.” 

”Erään perheen kanssa sovimme nyt koronakevään aikana vuokran laskemisesta kolmeksi kuukaudeksi. Heidän kohdalleen sattui isompi elämäntilanteen muutos, joten tästä joustosta oli heille taloudellista apua.”

Entä asunnon vaihtajat? Miten Lehto Raha voi auttaa heitä juuri nyt?

”Tämän kevään aikana on vaikuttanut siltä, että pankeista ei kovin helposti saa rahoitusta uuteen asuntoon, jos vanha on vielä myymättä. Jos on siis vanha asunto myymättä ja uusi asunto kiinnostaisi, niin usein se tarkoittaa sitä, että pitää ensin myydä vanha alta pois, ja muuttaa vuokralle odottelemaan, että uusi valmistuu. Lehto Rahan avulla voit asua vanhassa asunnossasi siihen asti, että uusi valmistuu. Sitten sinulla on vuosi aikaa myydä vanha kotisi ennen uusien asuntokauppojen solmimista.”

”Myös erotilanteissa Lehto Rahasta voi olla iso apu. Eräällä asiakkaalla oli eron seurauksena yhteinen omistusasunto mennyt myyntiin, mutta uuden ostaminen oli lainan saamisen kannalta hankalaa. Tällaisessa tilanteessa Lehto Raha tarjoaa joustavan vaihtoehdon: Muuta ensin vuokralle ja myy vanha asunto pois rauhassa vuoden aikana. Vuokrakauden päättyessä olet valmis ostamaan uuden asuntosi omaksesi vanhan myynnistä saamillasi varoilla, ja niiden päälle mahdollisesti ottamallasi uudella asuntolainalla.”

Voiko Lehto Raha helpottaa asuntolainan saamista näinä aikoina?

”Asuntolainan saamisessa auttaa, että asiakkaalla on realistinen käsitys siitä, minkälainen laina itselle on mahdollinen, ja mitä se käytännössä edellyttää ostohetkellä.”

”Kun löydät sopivan Lehto Raha -asunnon ja lähetät siitä hakemuksen, yhteyshenkilösi ottaa sinuun yhteyttä yhteistyöpankistamme ja sopii ajan kanssasi yhteiselle keskustelulle.”

”Siellä käydään läpi oman asunnon rahoittaminen käytännössä. Näin jokaisella, joka tätä kautta on asuntoa ostamassa, on jo tämän ensitapaamisen jälkeen realistinen käsitys siitä, minkä suuruisen lainan hän voisi saada, ja mitä se käytännössä merkitsisi. Tämä voi hyvinkin auttaa itse lainahakemuksen läpimenossa sitten vuoden kuluttua, kun asia tulee ajankohtaiseksi. Siinä tietää mitä on tekemässä ihan alusta asti.”

Lehto Raha -koti myöhemmin sijoitusasunnoksi?

Entä jos ostan Lehto Raha -kodin itselleni, ja jonkun vuoden päästä alan kaipailemaan isompaan. Voinko antaa Lehto Raha -asuntoni vuokralle?

”Kyllä voit. Lehto Rahan kanssa tehdään ensin vuoden määräaikainen vuokrasopimus, ja sen jälkeen solmitaan ihan tavalliset asuntokaupat. Meidän puolestamme vuokraamiselle ei ole esteitä.” 

Minkälaisia koteja palvelun avulla voi juuri nyt ostaa?

Pirautetaanpa vielä pikaisesti Lehdon asuntomyyjille Anna Isotalolle ja Marika Nurmiselle

Espoon Harmaahaikara on moderni rivitalokohde Espoon keskuspuiston naapurissa: ”Espoon Harmaahaikara on 45 huoneiston taloyhtiö Espoon Harmaalaaksossa. Kohteeseen on tullut mukavasti varauksia, mutta on vapaana vielä muutama 69-neliöinen kolmio ja muutama 97 -neliöinen asunto. Kohde on muuttovalmis heinäkuun lopussa 2020, joten nyt on oikea aika hankkia oma koti.”

”Huoneistot ovat kaksikerroksisia. Alakerrasta löytyy huoneiston levyinen terassi ja ylhäältä kookas, suojaisa parveke lasikaiteella. Terassin edessä on oma pieni piha-alue. Kaikissa huoneistoissa on myös oma sauna. Saunassakin on modernin tyylikäs lasiseinä.”

Mitkä ovat tämän kohteen myyntivaltit?

”Ehdottomia plussia kohteessa ovat lasitettu terassi joka huoneistossa sekä säilytystilat. Viisiöissä on muun muassa alakerran portaiden alle fiksusti sijoitettu komero.”

”Pohjaratkaisut on suunniteltu todella toimiviksi ja neliöt käytetty hyvin. Pintamateriaalit ovat ajattomat ja modernit, ja väreiltään neutraalit ja maanläheiset.”

Mikä on As. Oy Espoon Harmaahaikaran hintaluokka?

”Hinnat on onnistuttu pitämään varsin kohtuullisina, vaikka Harmaahaikara sijaitseekin Espoossa ihan luonnon sylissä. Kolmioasunnon velaton hinta on 256 215 euroa.”

”Asuntolainan tarve on siis 243 405 euroa, jos lainan omarahoitusosuus on 5 prosenttia.”

Paljonko kolmiokodin korotettu vuokra olisi Lehto Raha -palvelun ehtojen mukaan?

”Vuokra kolmioasunnosta on 2 122 euroa kuussa.”

Entä viisiöt? Millaisilla luvuilla tällaisen kodin saa omakseen?

”Viisiöiden velaton hinta on 346 406 euroa. Asuntolainaa tarvitaan normaalisti 329 086 euroa. Vuokra on kuukaudessa 2 916 euroa.

Vantaan Onnenpuussa yksityisesittelyt alkamassa

Toinen suosittu Lehto Raha -kohde kohoaa parhaillaan Vantaan Kulomäkeen. Loppusyksystä 2020 valmistuvaan idylliseen puukerrostalokohteeseen As. Oy Vantaan Onnenpuuhun voi nyt varata yksityisesittelyn. 

Onnenpuun asunnot ovat asuntomyyjä Marika Nurmisen mukaan Harmaahaikaran tavoin keränneet hyvin varauksia, mutta vielä on vapaana jokunen kolmiokoti. Kaksiot ovat b mukaan jo enimmäkseen menneet, mutta asunto C14 vapautui juuri varauksen peruunnuttua. Toiseen kaksioon on vielä lopulliset kaupat solmimatta, joten senkin varausjonoon voi liittyä. 

Nurmisen vaikutelmista Onnenpuun työmaalta voit lukea täältä.

Minkälainen hintataso tässä Lehto Raha -kohteessa on?

”Onnenpuun kotien hinta-laatusuhde on erinomainen. Upouuden kolmiokodin velaton hinta on esimerkiksi asunnossa D5 183 458 euroa. Voit siis saada uuden puutalokodin laadukkaalla varustelulla varsin kohtuulliseen hintaan.”

Paljonko asuntolainaa tällaisen kodin ostamiseen tarvitaan?

”Asuntolainaa tähän asuntoon tarvitaan ilman muita säästöjä 174 286 euroa, jos omarahoitusosuus on 5 prosenttia.” 

Paljonko tämän kolmion korotettu vuokra olisi, jos allekirjoitan vuokrasopimuksen Lehto Rahan kanssa? 

”Asunnon vuokra on sekin varsin sopuhintainen, 1 403 euroa kuussa.” 

Entä vapautunut kaksio, millä hinnalla sen saisi napattua omakseen? 

Onnenpuun toisessa kerroksessa sijaitsevan C14-asunnon velaton hinta on 162 960 euroa. Jos omarahoitusosuus on viisi prosenttia eikä muita säästöjä ole, jäisi lainan määräksi 154 812 euroa. Korotettu vuokra tästä kodista on 1 180 euroa kuussa. 

Haluatko tietää lisää? 

Lehto Raha -palvelun kotisivut löydät täältä.

Kysyttävää palvelusta?

Ota yhteyttä Lehto Rahan sivuilta löytyvän chatin kautta tai suoraan Markus Vekaraan

markus@lehtoraha.fi +358 400 664 539

As. Oy Espoon Harmaahaikaran sivut ja ajantasaiset varaustiedot löydät täältä.

Harmaahaikaran asuntotiedusteluihin vastaa asuntomyyjä Anna Isotalo:

anna.isotalo@lehto.fi 040 162 1060 

As. Oy Vantaan Onnenpuun sivuille pääset tästä.

Onnenpuun kodeista voit tiedustella asuntomyyjä Marika Nurmiselta

marika.nurminen@lehto.fi 040 773 5448

Keskustele aiheesta

Suosituimmat artikkelit

Suosituimmat podcastit

Suosituimmat videot