Millainen on hyvä sijoitusasunto?

Millainen on hyvä sijoitusasunto?

18.02.2019 Asunnon ostaminen Asuntomyyntitiimi

Omistusasunto valitaan sydämellä, sijoitusasunto järjellä, kuuluu konkarisijoittajien vanha viisaus. Mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Alla pari vinkkiä sinulle, joka pohdit sijoitusasunnon ostoa ja mietit, miten saat sijoituksellesi varman ja turvallisen tuoton!

Uusi vai vanha sijoitusasunto?

Vanhan sijoitusasunnon puolesta puhuu eritoten edullisempi hankintahinta. Esimerkiksi ensikertalaisen asuntosijoittajan pienemmällä budjetilla vanhempi asunto voi usein olla helpompi hankkia. Toisaalta etenkin suuret putki- tai julkisivuremontit ja vanhan asunnon ylläpitokustannukset sekä esimerkiksi hajonneiden kodinkoneiden korvaaminen uusilla voivat tuoda reippaastikin lisäkustannuksia ja vaivaa – joskus juuri silloin kun sitä vähiten odottaa.

Uudiskohteiden valtti sijoitusasuntoina on ilman muuta niiden helppous ja huolettomuus vanhoihin asuntoihin verrattuna. Uutta asuntoa voi yleensä vuokrata ulos vuosikymmeniä ennen kuin isoja remontteja täytyy alkaa suunnittelemaan ja budjetoimaan. Siisteihin ja hyväkuntoisiin yksiöihin on myös usein helpompi löytää siistejä ja maksukykyisiä vuokralaisia, jotka pitävät asunnosta hyvää huolta.

Jos uudiskohteen vaatima rahallinen panostus mietityttää, lohtua voi tuoda mahdollisuus rahoittaa suurin osa asunnon hinnasta yhtiölainalla. Pikku hiljaa rahoitusvastikkeena pois maksettavalla lainalla voi kattaa jopa 70 prosenttia asunnon kokonaishinnasta. Yhtiölainan ehdot ovat usein myös edullisemmat kuin pankin myöntämän sijoituslainan, jollaisella vanhat sijoitusasunnot usein maksetaan. Meidän äänemme menee siis aina uudiskohteelle!

Yksi, kaksio vai kolmio?

Suosituimpia ja varmimpia sijoituskohteita ovat yksiöt ja pienet kaksiot, joihin on helpointa löytää vuokralaisia — perheellistymisvaiheessa kun moni siirtyy  vuokralta omistusasuntoon. Toisaalta etenkin kasvavan kaupungin keskustassa ja suurten oppilaitosten lähistöllä pienemmille vuokrakolmioillekin on yleensä mukavasti kysyntää ja niissä saatetaan viihtyä pidempäänkin kuin pikkukodeissa. Neliöiden perusteella laskettavien vastikkeiden takia vuokrakolmiota harkitsevan kannattaa kuitenkin laskea vuokratuotto mahdollisimman realistisesti etukäteen.

Huonelukuakin tärkeämpänä valintakriteerinä kannattaa ilman muuta pitää asunnon sijaintia. Se nimittäin määrittää sen, löytyykö asuntoon vuokralaisia ja mihin suuntaan asunnon arvo kehittyy tulevina vuosina. 

Sijoitusasunnon sijainti – Minkälaiselta alueelta saan parhaan tuoton?

Sijoitusasuntoa valittaessa kannattaa pohtia sitä, toivooko asunnolta erityisesti vuokratuottoja vai arvonnousua. Arvonnousulle otollisinta aluetta ovat kasvavien kaupunkien keskusta-alueet, joille ei enää juuri rakenneta uutta. Myös vuokralaiset viihtyvät tällaisissa harvinaisemmissa uudiskohteissa yleensä mainiosti.

Pienemmälle budjetille sopii ehkä paremmin vuokratuottoja tarjoava viihtyisä lähiö, jonne on keskustasta hyvät kulkuyhteydet ja jolla kenties sijaitsee suuria oppilaitoksia tai muuta vuokramarkkinoita vauhdittavia vetovoimatekijöitä. Lähipalvelujen tulee olla toimivat ja jos alue on kasvussa, tietää se yleensä myös palvelujen paranemista ja mahdollisuuksia arvonnousuun. Tärkeintä on, että alue on kehittymässä oikeaan suuntaan! 

Pääkaupunkiseudulla valttia on oppilaitosten ohella eritoten nopea raideyhteys Helsingin keskustaan tai muihin suurempiin opiskelu- ja työpaikkakeskittymiin. 

Vaihda näkökulmaa

Kun olet päättänyt sijoitusasuntosi alueesta ja huoneluvusta, kannattaa potentiaalisia sijoitusasuntovaihtoehtoja tarkastella realistisesti kuvitteellisen keskivertovuokralaisen budjetin ja tarpeiden kautta. Onko asunto hänelle sopivan kokoinen, näköinen ja hintainen? Onhan toivomasi vuokratuotto varmasti realistinen?

Varsinkin jos olet hankkimassa asuntoa vieraasta kaupungista tai kaupunginosasta, on paikallisen kiinteistönvälittäjän hiljainen tieto tässä kohtaa kullan arvoista. Lehdon asuntomyyjät tuntevat hyvin alueensa vuokramarkkinat ja osaavat auttaa laskemaan asunto-ostoksesi potentiaalisen tuoton. Lehdon asuntomyyjät auttavat mielellään sinua löytämään juuri omalle budjetillesi ja toiveisiisi sopivan uudisasunnon, joka on komea lisä portfolioosi. Onnistunut sijoitus takaa helpon ja huolettoman tuoton pitkälle tulevaisuuteen, joten ota yhteyttä jo tänään!

Psst... Kuulutko jo Lehdon Sisäpiiriin? Jäsenenä saat tiedot uusimmista kohteistamme suoraan kännykkääsi ja pääset valitsemaan parhaat sijoitusasunnot ensimmäisten joukossa!

 

Keskustele aiheesta

Suosituimmat artikkelit

Suosituimmat podcastit

Suosituimmat videot