Kierrättäminen kotona: 29 vinkkiä uuteen kotiin muuttavalle

Kierrättäminen kotona: 29 vinkkiä uuteen kotiin muuttavalle

23.02.2022 Ensiasunto, Vinkit, Asuntomyynti Aino, Lehto Asunnot Oy

Oletko muuttamassa uuteen kotiin? Mietitkö, miten kierrättäminen kotona hoituisi kaikkein vaivattomimmin?

Me Lehto Asunnoilla keräsimme tähän artikkeliin 29 tuoretta ja kekseliästä vinkkiä, joiden avulla kierrättäminen kotona sujuu helposti ja kätevästi sekä ennen kaikkea kallisarvoista tilaa säästäen. Ei kun suunnittelemaan!

 



Kierrättäminen kotona: Mihin tämä kaikki mahtuu?

Näin ajattelee moni 2020-luvun tunnollinen kierrättäjä – ja aivan ymmärrettävästi. Kotona pitäisi lajitella ainakin biojäte, muovi, metalli, pahvi ja kartonki, paperi, panttipullot ja -tölkit, tekstiilit, lasi, paristot, lääkkeet ja elektroniikka sekä sekajäte.

Onneksi kierrättäjän avuksi on nykyään tarjolla paljon erilaisia ja eri hintaisia vaihtoehtoja. On tarjolla monen sadan euron arvoisia huipputyylikkäitä lajittelukalusteita ja edullisia, keittiön kaappiin piilotettava muovisäiliöitä. Nappaa tästä ideat, joilla kierrättäminen kotona helpottuu ja nopeutuu!

Keittiön alakaappiin

Jos lajittelet jätteesi mieluumin perinteisemmin ”tiskikaapissa” keittiöaltaan alla, on sinulle niin ikään olemassa paljon käteviä vaihtoehtoja, joilla kierrättäminen kotona sujuu helposti. 

Tavallisen jätevaunun vaihtoehtona kannelliset, pinottavat lajitteluastiat voi kannen ja kahvojen avulla kantaa sellaisenaan pihan kierrätyspisteelle. Merkintätarrat ja etuosan aukko helpottavat lajittelua niin, että se onnistuu myös kiireessä ja myös perheen pienimmiltä. 

Toinen huippukätevä ratkaisu alakaappiin on jätteet kasaan puristava roska-astia. Tällaisia jäteastioita voi käyttää niin biojätteen, muovien kuin kartonkienkin lajitteluun niin, että astiaan mahtuu kerrallaan paljon enemmän kierrätettävää. Tyhjennysreissut harvenevat ja myös jätepalvelu kiittää, kun taloyhtiön jäteastioihin mahtuu enemmän kerralla. 

30 sentin korkuisia jätepuristimia voi totta kai sijoittaa myös keittiön vetolaatikkoon. Silloin täytyy vain varoa, ettei laatikosta tule puristimineen (1,5 kg/kpl) sekä puristettuine jätteineen liian painava. 

Tarvitsetko lisää tilaa keittiön tiskikaappiin esimerkiksi pinottavia lajitteluastioita varten? Yksi ratkaisu on sujauttaa käsitiskiaine nättiin saippuapulloon, tiskiharja keraamiseen astiaan ja konetabletit vaikka peltirasiaan, jotka voi jättää näkyville tai piilottaa yläkaappiin. Näin tiskikaapissa ei välttämättä enää tarvita hyllyä, ja sen tilalle mahtuu enemmän kierrätysastioita. 

Keittiön vetolaatikkoon

Monessa perheessä kierrättäminen kotona on järjestetty tiskialtaan alla sijaitsevaan kaappiin. Sijainti on kätevä, mutta toisaalta kun kierrätysastioita tarvitaan useita, kaappi voi käydä hankalaksi. Entä jos sijoittaisitkin lajitteluastiat tiskikaapin sijaan keittiön vetolaatikkoon? 

Vetolaatikon etu on se, että se on matalampi kuin niin kutsuttu tiskikaappi, eikä laation avaamiseksi tarvitse siirtyä pois tiskialtaan edestä. Ruoantähteet sekä huuhdellut pakkaukset voi sujauttaa oikeisiin astioihin kätevästi suoraan tiskipöydältä. 

Toiseksi jos vetolaatikkoon mahtuu esimerkiksi kuusilokeroinen, kannellinen jätteidenlajitteluratkaisu, hoituu siellä vierekkäin esimerkiksi biojätteen, muovin, kartongin, metallin, lasin sekä panttipullojen ja -tölkkien lajittelu. 

Sekajätettä tulee kierrättävässä kodissa yleensä vähän, ja sitä varten voi hankkia erikseen vaikka tyylikkään poljinroskiksen. 

Silloin jäljelle jäisivät enää paperi, tekstiilit, tekstiilit ja elektroniikka. Nämä voi hajuttomina hyvin sijoittaa muuallekin asuntoon, eikä näitä yleensä kerry päivittäin. Toinen idea on asentaa toiseen keittiön vetolaatikkoon ulosvedettävä lisälaatikko esimerkiksi keräyspaperille tai elektroniikalle. 

Keittiön kaapiston päälle

Kovimmassa käytössä olevat lajitteluastiat kannattaa ilman muuta sijoittaa mahdollisimman lähelle tiskiallasta – joko kaappiin, laatikkoon tai poljinroskikseen. Entä sitten muut? 

Jos haluat keskittää kierrättämisen kotona nimenomaan keittiöön, yksi vaihtoehto on valita sisustustyyliisi sopivat pakkilaatikot, säilytyslaatikot tai korit keittiön kaapiston päälle. Sitten tarvitaan vain katseen kestävä, kenties kokoon taitettava porrasjakkara, jonka avulla tekstiilit, elektroniikka ja muu hiukan harvemmin lajiteltava on helppo käydä sujauttamassa kaapiston päälle.

Kaapiston päälle, avohyllylle tai keittiön tasolle voi myös jättää näkyviin kauniita kannellisia peltipurkkeja tai säilytysastioita, joihin pieni kierrätettävä kuten paristot ja vanhaksi menneet lääkkeet mahtuvat kätevästi. Jos perheessä on pieniä lapsia, nämä ongelmajätteet täytyy tietenkin piilottaa lasten ulottumattomiin. 

Apupöydän hyllylle

Kaipaatko keittiöösi hiukan lisää laskutilaa ja tilaa kierrätykselle? Edullinen säilytysvaunu, kätevä apupöytä tai liikuteltava tarjoiluvaunu tarjoaa hyllytilaa koreille, laatikoille tai keraamisille astioille sekä lisää laskutilaa keittiöön.

 

Kierrättäminen kotona: Ulos keittiöstä

Etsimme ja löysimme tätä juttua varten paljon ideoita, joilla kierrättäminen kotona sujuu luovasti ja tilaa säästäen muuallakin kuin keittiössä. Tässä parhaat kokeiluun!

Parvekkeelle tai terassille

Onko asunnossasi parveke tai terassi? Monenlaista kierrätettävää voi mainiosti sijoittaa myös sinne.

Ulkokäyttöön sopiva säilytyspenkki tai kaappi piilottaa sisäänsä lajitteluastioita, kestokasseja tai kantokoreja. Niihin voi lajitella huuhdellut ja kuivatetut pahvit ja kartongit, metallijätteen, lasipurkit, pantilliset pullot ja tölkit sekä oman parvekeviljelmän ylläpidosta syntyneen biojätteen. Tekstiiliäkin parvekkeella voi kerätä, kunhan käy kierrätyspisteellä tarpeeksi usein, etteivät vaatteet pääse kostealla ilmalla vahingossa homehtumaan. 

Myös kosteus- ja lämpötilavaihteluita kestävä kenkäkaappi parvekkeen seinällä voi olla kätevä ja tilaa säästävä ratkaisu erilaisten materiaalien kierrättämiseen kotona. 

Eteiseen

Moni kerrostaloasukas kerää kierrätyspaperia eteisessä. Tuleehan kerrostaloissa posti suoraan eteismatolle – ja yleensä kaiken postiluukusta kolahtavan voi kierrättää paperijätteenä. 

Pieneenkin eteiseen mahtuu ekologinen juuttikori tai hyvännäköinen säilytysjakkara, joiden avulla paperin kierrättäminen kotona sujuu. 

Jos keräät paperia mieluumin näkymättömiin, mahtuisiko eteis- tai siivouskaappiisi matala kantokori pienillä tai alas taitettavilla kahvoilla? Mikäli paperijätettä ei tule paljon tai tyhjennät sen usein, voit myös ripustaa paperinkeräyskassin koukkuun kaapin oven sisäpuolelle. 

Toinen idea on hyödyntää eteisen seinätilaa ruuvaamalla seinään yksinkertainen koukku. Siihen voi sitten ripustaa kauniin kassin paperinkeräystä varten.

Makuuhuoneeseen tai vaatehuoneeseen

Jos olet muodin ystävä tai perheellinen, tekstiiliä kertyy kodissasi varmasti jonkin verran joko kirpputorilla myytäväksi tai tekstiilinkeräykseen. Koska tekstiilikasat vievät melko paljon tilaa, fiksu kierrättäjä piilottaa käytöstä poistetut vaatteet esimerkiksi sängyn alle pyörillä liikuteltavaan vetolaatikkoon tai kankaiseen säilytyslaatikkoon. 

Jos kotonasi taas on vaatehuone tai kodinhoitohuone, mikset hankkisi sinne ylimääräistä pyykkikoria tai -kassia, johon laskostaa kirpputori- ja kierrätystekstiilit? Jos seinillä on tilaa, paperin ja tekstiilien kierrättäminen kotona onnistuu kätevästi myös naulakkoon ripustettavien kassien avulla, kunhan ne käy tyhjentämässä tiheään tahtiin. 



Miten kierrätän?

Kierrättäminen Suomessa on käytännössä sitä helpompaa, mitä urbaanimmassa ympäristössä asut. Kierrättäminen kotona sujuu, kun taloyhtiön pihalta löytyy monta erilaista jäteastiaa. Käytännön vinkkejä taloyhtiössä kierrättämiseen sekä kierrätysasioihin vaikuttamiseen saat täältä: Jätteiden lajittelu taloyhtiössä

Keskustele aiheesta

Suosituimmat artikkelit

Suosituimmat podcastit

Suosituimmat videot