Jätteiden lajittelu taloyhtiössä: Asunnonomistajan vinkit kierrättämiseen ja vaikuttamiseen

Jätteiden lajittelu taloyhtiössä: Asunnonomistajan vinkit kierrättämiseen ja vaikuttamiseen

23.02.2022 Tutkimukset, Uudiskohteet, Sijainti, Kokemuksia, Vinkit Aino, Lehto Asunnot Oy

Kiinnostaako sinuakin kestävämpi kaupunkiasuminen? 

Jätteiden lajittelu taloyhtiössä on tärkeä aloittaa fiksulla tavalla heti uuden asuintalon muuttopäivästä lähtien. Tässä pikainen perehdytys kierrättämiseen ja vaikuttamiseen Lehto Asuntojen ekotietoisille uuteen asuntoon muuttajille! 

Jätteiden lajittelu taloyhtiössä: Mitä laki sanoo?

Suomessa on vuonna 2021 tullut voimaan uusi, EU:n jätesäädöspakettiin pohjaava jätelaki. Uuden lain tarkoituksena on vähentää jätteiden määrää sekä lisätä materiaalien kierrätystä ja uusiokäyttöä.

Uusien jätehuoltomääräyksien mukaan kaikissa yli viiden huoneiston taloyhtiöissä on oltava lajitteluastiat ainakin seuraaville:


 • Biojäte

 • Kartonki

 • Paperi

 • Muovipakkaukset

 • Metallipakkaukset

 • Lasi

 • Sekajäte

Tämä tarkoittaa siis vähintään seitsemää eri lajitteluastiaa jokaisen isomman taloyhtiön pihassa. Mietit ehkä, että eikö tuo tule taloyhtiöllemme kalliiksi? Ei oikeastaan!Jätteiden lajittelu on halvempaa kuin lajittelematta jättäminen

Äkkiseltään voisi luulla, että seitsemän erilaista lajitteluastiaa tulisi taloyhtiön osakkaille kalliiksi. Käytännössä on kuitenkin onneksi niin, että lajiteltujen jätteiden kerääminen on edullisempaa kuin sekajätteen.

Otetaan esimerkki: Kuvitellaan pääkaupunkiseudulla sijaitseva kerros- tai rivitaloyhtiö, jossa jäteauto käy kerran viikossa tyhjentämässä kaikki jäteastiat. Vuodessa jätteiden tyhjennysmaksut ovat HSY:n jätehuollon hinnaston 2022 mukaan eri jätteille seuraavat, jos kaikki astiat tyhjennetään yhtä monta kertaa:


 • Sekajäte 528,32 €

 • Biojäte 139,88 €

 • Pahvi ja kartonki 182,52 €

 • Muovipakkaukset 236,60 €

Kaikkien osakkaiden kannalta on siis eduksi, jos jätteiden lajittelu taloyhtiössä saadaan toimimaan mahdollisimman hyvin. Ja mikäpä parempi aika aloittaa, kuin uusien asukkaiden muutto ihanaan, vastavalmistuneeseen kotitaloon!

 

Jätteiden lajittelu taloyhtiössä: Mitä tavallinen osakas voi tehdä?

Uuden taloyhtiön osakkaana sinulla on mahtava tilaisuus vaikuttaa siihen, että jätteiden lajittelu taloyhtiössänne lähtee käyntiin mallikkaasti. 

Voit esitellä itsesi vaikka heti ensimmäisessä yhtiökokouksessa ja kertoa, että kierrättäminen ja jätehuollon kustannusten matalana pitäminen kiinnostaa sinua. Voit pitää aihetta esillä yhtiökokouksissa ja kysellä, miten taloyhtiön jätehuolto ja lajittelu asukkaiden mielestä sujuvat. Jos ongelmia ilmenee, voit aktivoida osakkaita pohtimaan yhdessä, mitä asialle voisi tehdä. 

Kiertotalouden edistämiseksi voit myös ehdottaa, että taloyhtiölle perustetaan yhteinen some-ryhmä, jossa naapurit voivat lainata tavaroita toisilleen. 

Voitte myös tempaista ja järjestää vaikka kerran vuodessa kilpailullisen korttelikirpparin. Mikä talo myy second hand -tavaroitaan isoimmalla summalla?

Jos taloyhtiössänne on lapsiperheitä, voit myös ideoida ja toteuttaa koko perheen yhteisen lajittelutapahtuman, jossa lapset voivat opetella jätteiden lajittelua itse kokeilemalla. Tapahtuma voi huipentua vaikkapa lajitteluhaasteeseen, jossa pisteitä saa jokaisesta oikeaan astiaan lajitellusta tavarasta. Lopuksi tietysti onnistumisen kunniaksi herkkuhetki mehumukien ja keksien ääressä!Jätteiden lajittelusta tiedottaminen taloyhtiössä

Ekotietoisena osakkaana voit huolehtia myös siitä, että asukkaille on tarjolla runsaasti tietoa jätteiden lajittelusta taloyhtiössänne. 

Jätteiden lajitteluperiaatteista voi taloyhtiössä tiedottaa koteihin jaettavilla eri kielisillä esitteillä, ilmoitustaululla, porrasnäytöillä, jätetilaan kiinnitettävillä julisteilla sekä jäteastioihin kiinnitettävillä tarroilla. 

Jos taloyhtiölle perustetaan esimerkiksi WhatsApp-ryhmä, voi lajittelusta viestiä sitäkin kautta. 

  

Myös vaihtuville vuokralaisille on todella tärkeä tiedottaa siitä, miten jätteiden lajittelu taloyhtiössänne hoituu. Muuten voi olla, että suuri osa talon asukkaista ei yksinkertaisesti tiedä, miten jätteet lajitellaan oikein.

Lajittelun avuksi voidaan taloyhtiössä tilata tai tulostaa lajitteluohjeita, julisteita, tarroja ja esitteitä paikallisen jätehuoltopalvelun sivuilta. Linkkejä materiaaleihin ja hakusanalla toimiviin lajitteluhakuihin löydät alta.

Tilattavat ja tulostettavat materiaalit:

Hakusanalla toimivat jäteoppaat:Entä jos jätteiden lajittelu taloyhtiössä ei oikein lähde toimimaan?

Jos jätteiden lajittelu lähtee taloyhtiössänne hiukan takkuisesti käyntiin, voi olla että asukkaat eivät ole tottuneet lajittelemaan seitsemää eri tyyppiä jätteitä, eivät ymmärrä suomea tai eivät tiedä, mitä hyötyjä jätteiden lajittelemisella on. 

Ihan aluksi kannattaa ainakin varmistaa, että kaikki talon asukkaat ymmärtävät ohjeet. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun jätehuollon sivuilta löytyy kotien kierrätysopas 11 kielellä.

Voi myös olla, että taloyhtiössä kierrätyshaluja löytyisi, mutta osa asukkaista tai ei tiedä, miten jätteiden lajittelun saisi sujumaan omassa kodissaan. 

 

Seitsemänsorttisten jätteiden lajittelu pienessä kodissa voi vaatia hiukan mielikuvitusta. 
Allaskaappiin, keittiön vetokaatikkoon, kaapiston päälle, siivouskaappiin, parvekkeelle?Kaupunkikodeissa tämä onkin yleinen kysymys: Miten saada kaikki kierrätysastiat mahtumaan pienempään asuntoon niin, ettei koti tunnu minikokoiselta kierrätyskeskukselta?

Keittiön vetolaatikkoon, keittiön kaapiston päälle, parvekkeen kaappiin tai vaikka kenkäkaappiin sijoitettavat keräysastiat sekä muita vinkkejä löydät artikkelistamme Kierrättäminen kotona: 29 vinkkiä uuteen asuntoon muuttavalle. Juttu sopii hyvin jaettavaksi taloyhtiön omissa some-kanavissa. 

Vinkkejä ja ideoita voi jakaa myös yhtiökokouksissa ja muissa talon tapahtumissa.

 

Kaikille jätteiden lajittelu taloyhtiössä ei ole ykkösprioriteetti

Jos kyse on siitä, ettei jätteiden lajittelun yhteiskunnallista merkitystä tunneta tai se ei tunnu tärkeältä, voi asukkaita silloin tällöin ystävällisesti muistuttaa lajittelun tärkeydestä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että ihmisillä on arjessaan erilaisia huolia ja haasteita, jotka eivät välttämättä näy päälle päin. Joku voi olla jaksamisensa äärirajoilla arkisessa elämässään, jolloin hyvät ja mutkattomat naapurisuhteet ovat kullanarvoisia. 

Kierrättäminen ja jätteiden lajittelu taloyhtiössä kannattaakin aina pitää hyvän mielen toimintana. Ne tekevät, jotka jaksavat, osaavat ja voivat – näin kestävämpi kaupunkiasuminen on taloyhtiössänne iloinen asia. 

 

Keskustele aiheesta

Suosituimmat artikkelit

Suosituimmat podcastit

Suosituimmat videot