Perheasunnon valinta – Lehdon asuntotiimin vinkit

Perheasunnon valinta – Lehdon asuntotiimin vinkit

07.01.2022 Uudiskohteet, Asunnon ostaminen, Sijainti, Kolmiot, Asuntomyynti Aino, Lehto Asunnot Oy

Haussa perheasunto – mutta millainen? Tästä artikkelista löydät Lehdon asuntotiimin vinkit perheasunnon ostajille!

 

Uusi vai vanha perheasunto?

Aivan aluksi kannattaa laskea uuden asunnon budjetti ja miettiä, sopisiko teidän perheellenne paremmin asunto vanhasta vai uudesta taloyhtiöstä.

Vanhemman asunnon saa usein hankittua edullisemmin, mutta toisaalta remonttikuluja voi olla edessä – joskus isojakin. Vanhoista rakennuksista saattaa joskus myös löytyä rakenteellisia tai sisäilman laatuun liittyviä yllätyksiä.

Uudiskohteen puolesta taas puhuvat huolettomuus, valoisuus sekä modernin arjen tarpeisiin suunnitellut asunnot. Lehdon uudiskohteet myös rakennetaan kasvaville alueille, jotka houkuttelevat uusia palveluja ja joilla asuntojen arvonkehitysnäkymät ovat lupaavat. Suuri osa Lehto Asuntojen rakennustyöstä tehdään tehtaalla, missä rakentamisen kuivaketjusta on helpompi huolehtia.

Toisaalta uudiskohteilla voi olla isompi hintalappu ja uusilla alueilla osaa palveluista voi joutua odottamaan vuoden tai pari. Kaupunkikeskustoissa näin ei toki ole, vaan shoppailemaan ja kahvittelemaan pääsee heti.

 

Millaiselta alueelta perheasunto kannattaa hankkia?

Täytyykö perheen perustamisesta haaveilevan muuttaa kauas kaupungin keskustasta? Ehkä joskus näin ajateltiin, mutta tämän päivän city-perheet viihtyvät siellä missä työpaikat, palvelut ja vapaa-ajanmahdollisuudetkin ovat. Lehto Asunnot rakentaa perheasuntoja sekä kaupunkikeskustoihin että vehreisiin ja kasvaviin lähiöihin – valinta on sinun!

Tärkeintä perheasunnon sijainnin suhteen on arjen sujuvuuden pohtiminen kaikkien perheenjäsenten vinkkelistä. Aikuiset tarvitsevat nopeat kulkuyhteydet töihin – vaikka työpaikka jonkun vuoden päästä vaihtuisikin – sekä arkea helpottavat lähipalvelut kävelyetäisyydelle.

Lasten arjen sujumiseen vaikuttaa erityisesti päiväkodin, koulujen, leikkipuistojen ja harrastusmahdollisuuksien läheisyys. On myös mahtavaa, jos lähellä on liikuntapaikkoja ja alueella asuu muitakin lapsiperheitä. Lasten kasvaessa pyörätieverkostot ja julkiset liikenneyhteydet helpottavat itsenäistä kulkemista kavereille ja harrastuksiin.

 

Kerrostaloon vai rivitaloon?

Moni perheellistyvä miettii myös, kannattaako uusi asunto valita mieluummin kerros- vai rivitalosta. Tämä on pitkälti makuasia, sillä molemmilla on puolensa.

Kerrostaloasumisen puolesta puhuu usein keskeisempi sijainti, lähipalvelut sekä asumisen helppous. Kerrostaloasunnot ovat yleensä myös yksikerroksisia, mikä miellyttää monien vauvojen ja pienten lasten vanhempia. Koulut, kaverit ja harrastukset ovat lähellä ja joka paikkaan pääsee pyörällä tai julkisilla. Omaa autoa ei välttämättä Lehdon kerrostalokohteissa tarvita – varsinkaan, jos niihin tulee asukkaiden varattavaksi yhteiskäyttöauto kuten esimerkiksi As. Oy Uudenkaupungin Liljarantaan.

Rivitaloasuntojen hyviin puoliin taas lukeutuvat usein vehreämpi ja rauhallisempi sijainti sekä pienempi taloyhtiö. Kahdessa kerroksessa asuminenkin sopii monelle, kun sekä perheen yhteiselle ajalle että rauhoittumiselle ja yksinololle on oma kerroksensa.

   

   Kuva, joka sisältää kohteen ulko, rakennus, puu, talo Kuvaus luotu automaattisesti
As. Oy Espoon Keisarin alakerrassa kokkaillaan, syödään ja viihdytään yhdessä.
Yläkerran saunaosasto ja makuuhuoneet on suunniteltu rentoutumista varten.
Viihtyisä parveke löytyy kummastakin kerroksesta.

 

Rivitaloasunnoissa voi olla myös enemmän ulkotilaa sekä oma sauna. Toisaalta lähipalvelut eivät välttämättä sijaitse ihan oman talon kivijalassa tai naapurikorttelissakaan, jolloin esimerkiksi yläkouluikäisten koulumatkat voivat olla vähän pidemmät kuin kaupungin ytimessä. Rivitaloasukkaat tarvitsevat kerrostaloasukkaita useammin auton tai kaksi per perhe.

 

Ulos raittiiseen ilmaan

Yksi tärkeimmistä lapsiperheiden asuntovalintakriteereistä liittyy lasten ulkoilumahdollisuuksiin. Arkea helpottaa valtavasti, jos lapset viihtyvät oman taloyhtiön pihalla tai jos lähellä on puisto, jossa päivittäinen ulkoilu hoituu hauskasti.



  Kuva, joka sisältää kohteen rakennus, ulko, taivas, tie</p>

<p>Kuvaus luotu automaattisesti  

As. Oy Tampereen Viherporttiin tulee viihtyisä korttelipiha leikkipaikkoineen 
ja kesäkeittiöineen, kun taas As. Oy Oulun Roobert sijaitsee heti Ainolanpuiston
ja Hupisaarten laajojen ulkoilualueiden vieressä

 

Kuinka monta huonetta?

Perheen perustamista vasta suunnitellessa voi olla hankala hahmottaa, montako makuuhuonetta uudessa omistusasunnossa kannattaisi olla. Muuttaako ensin pienempään ja katsoa isompaa vasta myöhemmin? Vai ostaako kerralla koti koko loppuelämäksi – tai vaikka siihen asti, että lapset ovat saaneet käytyä koulunsa loppuun?

Entä tarvitseeko jokainen lapsi oman huoneen, vai voisivatko he asua samassa? Jos tila ja huoneluku on asuntovalinnassa tärkeä kriteeri ja budjetti on tiukka, silloin kannattaa katsella Lehdon kohtuuhintaisia uudiskohteita viihtyisästä lähiöstä mieluummin kuin ihan kaupungin keskustasta.

Joillekin asunnonostajille myös makuuhuoneiden sijoittelu on maininnan arvoinen asunnonvalintakriteeri, toisille ei niinkään. Vauva- ja taaperoperheessä voi olla kätevää, jos makuuhuoneet sijaitsevat vierekkäin, kun taas teini voi mieluummin asustaa toisella puolella asuntoa. Makuuhuoneessa tärkeintä on kuitenkin fiksu suunnittelu, joka mahdollistaa sängyn, yöpöytien ja koululaisen työpöydän järkevän sijoittelun tilaan. Lastenhuoneen on myös oltava valoisa, jotta leikit ja läksyt sujuvat juohevasti.

 

Millainen keittiö?

Keittiön suunnittelulla on perheasunnossa suuri merkitys arjen kannalta, joten kiinnostavan uudiskohteen pohjapiirustuksessa kannattaa heti ensin teroittaa katse keittiön sijoitteluun. Paljonko teillä kokataan? Yksin vai yhdessä? Keskellä kaikkea vai hiukan syrjemmällä?

Erilaiset keittiösijoittelut sopivat erilaisille ihmisille ja perheille. Avokeittiö sijaitsee usein asunnon sydämessä, ja sieltä on helppo pitää silmällä leikkiviä lapsia ja jutustella kokkailun lomassa. II-mallisen keittiön etuihin kuuluu kenties suurempi laskutila sekä sijoittelu ikään kuin erilliseksi huoneeksi, jos et halua keittiön olevan kaikkialta näkyvissä. L-keittiö maksimoi tilankäytön ja tuo mukavasti työskentelytilaa.

AVOKEITTIÖ
As. Oy Espoon Ritarisilta

II-Keittiö
As. Oy Oulun Valjaskartano

L-KEITTIÖ
As. Oy Oulun Roobert
   

Säilytystila on tarpeen

Varsinkin jos lapsia on enemmän kuin yksi, on perheasunnon metsästäjän hyvä syynätä tarkkaan myös asunnon säilytystilat. Onko lapsen huoneessa kaappitilaa vaatteille ja leluille? Mahtuuko sinne tarvittaessa lipasto lisätilaa tuomaan?

Huoneistokohtainen irtainvarasto helpottaa kausivaatteiden säilytystä ja vaatteiden sekä tarvikkeiden sivuun laittamista pikkusisarusta varten. Etenkin, jos se sijaitsee asunnon yhteydessä!

As. Oy Vantaan Valjakon kolmioasunnossa lastenvaunut, ulkolelut ja kausivaatteet saa
huippukätevästi eteisen nurkassa sijaitsevaan varastotilaan

 

Oma sauna vai talosauna?

Kuinka usein teillä saunotaan? Lehto Asuntojen suunnittelijat huomioivat perheasuntoja piirtäessään sekä saunomista rakastavat perheet että perheet, jotka eivät välttämättä halua maksaa omasta saunasta.

Oman saunan suuri plussa on tietysti se, että löylyihin pääsee koska vain – jos vaikka ulkoillessa jonkun on tullut hypättyä loskaiseen lätäkköön ja saapas on hörpännyt marraskuista vettä.

Toisaalta oma sauna voi  kasvattaa asunnon hintalappua ja myös kokonaispinta-alaa, mikä vaikuttaa vastikkeisiin sekä asunto-osakkeen osuuteen taloyhtiön remonttikuluihin.

Lehdon kerrostalokohteiden talosaunat ovat tyylikkäitä ja osassa kohteita löylyjen välissä pääsee vilvoittelemaan talosaunan omalle parvekkeelle, kattopihalle tai terassille. Harvemmin saunoville talosauna on siis oikein mainio vaihtoehto sekin.

 

Asunnon pintamateriaalit

Entä sitten asunnon pinnat – millaiset lattiat ja tasot sopivat lapsiperheen käyttöön?

Lehdon asunnoissa on vakiona laadukas laminaatti, joka kestää parkettia paremmin vauhdikasta lapsiperhe-elämää – semminkin, jos mukana menossa on riehakas lemmikki.

Jos varaat asuntosi hyvissä ajoin, voit halutessasi valita lattiamateriaaliksi myös parketin ja As. Oy Espoon Ritarisillan kaltaisissa kivikerrostalokohteissamme myös kovetetun puulattian (materiaalivalikoima vaihtelee kohteesta toiseen). Parketissa ja puulattialla naarmut ja kolhut näkyvät ehkä laminaattia paremmin, mutta toisaalta lasten kasvettua ne voi hioa uudenveroiseksi.

Keittiötasoissa aikainen asunnonvaraaja voi tietyissä kohteissa valita vakiona asennettavan hyvännäköisen ja käytännöllisen Formica-laminaatin sijaan myös aikaa ja kovaa käyttöä helposti suvaitsevan graniittisen työtason.

Entä sitten seinät? Jotkut lapset tykkäävät kosketella seiniä ohi kulkiessaan, mistä voi jäädä ajan mittaan seiniin todistusaineistoa sormenjälkien muodossa. Tietyissä kohteissamme voit valkoisen sijaan lisämaksusta maalauttaa kriittisimmät seinät sallivammalla värillä (esim. As. Oy Espoon Ritarisillassa vaalean harmaalla tai vaalealla harmaanruskealla). Seinät voi aina myös maalata itse!

 

Ilmastoystävälliset ratkaisut

Lehto haluaa olla paremman huomisen edellärakentaja. Yhä useammista kohteistamme löytyy maalämmön, viherkattojen, aurinkoenergian, sähköautojen latauspisteiden sekä taloyhtiöiden yhteiskäyttöautojen kaltaisia ilmastoystävällisiä ratkaisuja. Myös uraauurtava panostuksemme kohtuuhintaiseen puukerrostalorakentamiseen rakentaa tuleville sukupolville puhtaampaa huomista!

 

Lehdon uusin puukerrostalokohte As. Oy Tampereen Viherportti tarjoaa
ilmastoystävällisempää asumista kohtuuhintaan

Keskustele aiheesta

Suosituimmat artikkelit

Suosituimmat podcastit

Suosituimmat videot