Asunnon ostaminen ulkomailta

Siinteleekö haaveissasi asunnon ostaminen ulkomailta?

Tässä artikkelissa käsittelemme ulkomailla sijaitsevan unelmakodin ostamista yleisellä tasolla, muutaman ydinkysymyksen kautta.

Koska asunnon ostaminen ulkomailta voi olla hyvinkin erilainen projekti maasta toiseen, tässä jutussa emme mene yksityiskohtiin, vaan vinkkaamme yleisesti hyväksi havaittuja keinoja selvitellä ja punnita erilaisia vaihtoehtoja asunnonhankintaprojektin ensimetreillä. Lue lisää ja aloita toiveidesi toteuttaminen vakaalta pohjalta!

 

Ostaako vai vuokrata?

Jos asunnon ostaminen ulkomailta polttelee, aivan ensimmäiseksi kannattaa miettiä tarkkaan, kuinka paljon asunnolle tulee realistisesti ajatellen käyttöä. Asuisitko siinä itse vuoden ympäri, talven ajan vai kenties vain viikon-pari silloin tällöin?

Jos loma-asuntoa käyttää useita kuukausia vuodessa ja kohde on tuttu ja rakas, on ostaminen ilman muuta varteenotettava vaihtoehto. Vaikka oman asunnon ylläpitäminen voi vaatia enemmän aikaa ja vaivaa, tuo oma pysyvä tukikohta jatkuvuutta ja oman kodin tuntua.

Jos et ole vielä sataprosenttisen varma siitä, että haluat nimenomaan ostaa asunnon ulkomailta, pidempiaikainen vuokralla asuminen voi olla hyvä tilaisuus tutustua mieleisesti kohteen arkeen lomamatkaa paremmin. Vuokralla asuessasi tutustut kohteeseen ehkä eri vuodenaikoina, kartoitat arkiset palvelut ja niiden toimivuuden sekä tutustut kiinnostavaan alueeseen eri perspektiivistä kuin lomaillessasi.

Ehkä onnistut myös luomaan hyödyllisiä kontakteja paikallisiin tai kohteeseen aiemmin muuttaneisiin suomalaisiin, joilta voit saada myös kullanarvoista tietoa eri alueista ja kohteessa asumisen hyvistä ja huonoista puolista.

 

Omin päin vai porukalla?

Jos tarkoituksena on asunnon ostaminen ulkomailta mutta ehdit käyttää sitä vain lomilla, saattaa kustannusten näkökulmasta olla varteenotettava vaihtoehto ostaa asunto yhdessä esimerkiksi ystävän tai sisaruksen kanssa. Tällöin täytyy tietysti ehkä tehdä kompromisseja omien lomien ajankohtien kanssa ja sopia kaikesta tarkemmin, mutta toisaalta asunnon kustannuksetkin puolittuvat.

Jos päädyt ostamaan asunnon yhdessä jonkun toisen kanssa, kannattaa jutella etukäteen läpi ja kirjata ylös ainakin seuraavat asiat:
 

  • Maksetaanko asunto 50—50 -mallilla, vai ostaako toinen suuremman osan kuin toinen?
  • Miten yhteisen lomakodin käyttövuoroista sovitaan?
  • Ylläpitokustannukset ja niiden jakaminen – Kuka maksaa, mitä ja milloin?
  • Vuokrataanko asuntoa muille sen ollessa tyhjillään? Jos vuokrataan, kuka hoitaa käytännön järjestelyt?
  • Asioiden hoito ja yhteydenpito Suomesta käsin
  • Kodin sisustus: Kuka valitsee, minkä hintaista, minkä tyylistä?
  • Entä jos jompikumpi haluaakin myydä osuutensa jonkin ajan kuluttua? Onko toisella varaa lunastaa hänen osuutensa, vai täytyykö asunto myydä? Sijaitseeko asunto alueella, jolla sitä voisi ehkä vuokrata osan vuodesta muille ja rahoittaa näin toisen osuuden lunastaminen?
     

Asuntolainaa Suomesta, ulkomailta vai molemmista?

Kun päätös on tehty, seuraava askel on setviä kuntoon asuntokauppojen rahoitus.

Tarvitsetko ulkomaisen unelma-asuntosi hankkimiseen lainaa? Suosittelemme, että otat yhteyttä omaan pankkiisiin. Heiltä saat neuvoa miten toimia. 

Toinen tapa rahoittaa asunnon ostaminen ulkomailta on lainan hakeminen paikan päältä. Paikallisissa pankeissa ostettava asunto hyväksytään yleensä vakuudeksi noin 70 prosentille lainan määrästä. Loppusumman voi rahoittaa suomalaisesta pankista haetulla lainalla, jonka vakuudeksi kelpaavat suomalaiset omistukset kuten asunto, mökki tai metsä.

 

Asunnon ostaminen ulkomailta: Mistä apua?

Koska asunnon ostaminen ulkomailta on eri maissa erilaisten kommervenkkien takana, emme tässä tekstissä uskalla antaa tarkkoja käytännön neuvoja ulkomaisen unelmakodin hankintaan.

Sen verran kuitenkin vinkkaamme, että on ratkaisevan tärkeätä etsiä avuksi paikallinen, luotettava kiinteistönvälittäjä ja mahdollisesti myös lakiasiainhoitaja – kohdemaan käytännöistä riippuen. Miten löytää asiansa osaava ja kielitaitoinen ammattilainen vieraassa maassa?

Suomalaisessa, erittäin järjestäytyneessä ja koulutuskeskeisessä yhteiskunnassa olemme tottuneet siihen, että ammattilainen on ammattilainen, eikä osaavia tekijöitä tarvitse kissojen ja koirien kanssa etsiä. Senkun googlaamme ammatin ja paikkakunnan ja soitamme ensimmäiselle tai toiselle listauksessa mainitulle tekijälle – ja homma hoituu yleensä sovitusti.

Monissa muissa maissa säätely on löysempää, jolloin esimerkiksi kiinteistöjä voi välittää asioista mitään tietämätönkin välityspalkkion toivossa.

Esimerkiksi etelä-Euroopassa paikalliset valitsevat kaikki palveluntarjoajat koiranulkoiluttajista ompelijoihin, puutarhureihin ja sydänkirurgeihin ystäviltä ja tutuilta saatujen suositusten perusteella. Tähän samaan konstiin kannattaa suomalaisenkin asuntokaupoilla turvautua, vaikkei suositusten kysely kotimaassa kuuluisikaan aina omiin toimintatapoihisi. 

Jos verkostosi paikan päällä ovat vielä suppeat, sosiaalisen median suomalaisyhteisöt auttavat usein auliisti uusia tulijoita kertomalla maan tavoista, omista kokemuksistaan ja suosittelemalla asiansa osaavia ammattilaisia vaikkapa juuri asuntokaupoille. Jos sinulla ei vielä ole laajaa ystäväverkostoa paikan päällä, liity ihmeessä kaikkiin löytämiisi ryhmiin ja kysele rohkeasti vinkkejä!

 

Kiinnostaako oman loma-asunnon vuokraaminen esimerkiksi Airbnb:n kautta?

Ennen vuoden 2020 kevättä Airbnb-tyylinen lyhytaikainen asunnonvuokraus oli suosittu tapa rahoittaa osa loma-asunnon lainanlyhennyksiä. Tätä kirjoitettaessa kesällä 2021 turismi ja lentoliikenne takkuavat yhä, vaikka monessa länsimaassa koronavirusrokotukset ovatkin jo pitkällä.

Tällä hetkellä kukaan ei tiedä tarkalleen, milloin pandemia hellittää tarpeeksi, jotta useammat suomalaiset ja muut lomailijat uskaltautuvat kotimaataan kauemmas kesän tai talven viettoon. Patoutunutta kysyntää kuitenkin varakkaissa maissa riittää, mikä tietäisi hyvää asunnonvuokrausbisnekselle ehkä jo piankin.

Jos ulkomailla sijaitsevalla asunnolla tienaaminen saattaisi kiinnostaa, lukaise siis ihmeessä myös Sijoitusasunto ulkomailla -juttumme! Siitä saat arvokkaita vinkkejä myös omaan käyttöön tarkoitetun asunnon valintaan siltä varalta, että haluat joskus laittaa sen vuokralle.

 

Lue lisää:

Vuokrasopimus

Vuokralaisen oikeudet

Asunnon myyntivoiton verotus