Vuokratulojen ilmoittaminen

Onko käsillä ensimmäinen verovuotesi vuokranantajana? Tästä artikkelista voit lukea, milloin ja miten vuokratulot ilmoitetaan, mitä tietoja vuokratulojen ilmoittamiseen tarvitaan sekä miten vuokratulojen verot maksetaan. Entä mitä vuokranantajan kannattaa esitäytetystä veroilmoituksesta tarkistaa?

Vuokratulot tulee aina ilmoittaa Verohallinnolle riippumatta siitä, jäätkö vuokraustoiminnassasi laskelmiesi mukaan plussalle vai miinukselle. Vuokraustoiminnan aloittamisesta kannattaa ilmoittaa heti, jotta voit maksaa vuokratuloista perittävät verosi osissa pikku hiljaa.

Ei siis kannata heittäytyä odottelemaan seuraavana keväänä saapuvaa esitäytettyä veroilmoitusta, vaan päivitä mieluiten vuokratulosi verottajan tietoihin heti vuokranantajan taipaleesi alussa. Tämän artikkelin vinkeillä pääset toivottavasti hyvään alkuun vuokranantajan matkallasi!

 

 

Miten vuokratulojen ilmoittaminen käytännössä tapahtuu?

Kun vuokralainen muuttaa asuntoosi, on olemassa kolme eri tapaa huomioida vuokratulojen verotus jo kuluvan vuoden verotuksessa. Näin toimimalla minimoit riskin saada ensi vuonna mätkyjä pulitettavaksesi.

 

1) Uusi verokortti

Varmistaaksesi, että kuluvan vuoden vuokratulosi huomioidaan verotuksessa, voit tilata työnantajaasi tai eläkkeen maksajatahoa varten uuden verokortin uudella veroprosentilla.

Ohjeet uuden verokortin tilaamiseen ja vuokratulojen ilmoittamiseen OmaVerossa löydät täältä.

 

2) Laske itse uusi veroprosenttisi

Jos et halua tilata uutta verokorttia, voit laskea ja ilmoittaa uuden veroprosentin itse suoraan työnantajalle tai eläkkeesi maksajalle. Uuden veroprosentin laskemiseen tarvitset arvion tuloistasi sekä vähennettävistä menoistasi. Veroprosenttilaskuri löytyy täältä.

 

3) Ennakkovero

Kolmas vaihtoehto on maksaa vuokratulojen verot ennakkoverona. Sinun tarvitsee vain mennä osoitteeseen vero.fi/verokortti, ja antaa arvio vuoden mittaan kertyvistä vuokratuloistasi. Uusien tietojen perusteella Verohallinto laskee sinulle ennakkoveron maksuerät, ja toimittaa tarvittavat maksutiedot.

 

Mitä tietoja tarvitsen vuokratulojen ilmoittamiseksi?

Vuokratulojen ilmoittamiseksi tarvitset eteesi tiedot seuraavista:

  • vuokraamasi asunto
  • vuokralaiset
  • vuokra-ajat
  • vuokratulot
  • vuokra-asunnon verotuksesta vähennettävät kulut

Näistä kannattaa pitää vaikka erillistä Excel-taulukkoa, jotta kaikki tiedot löytyvät aina helposti samasta paikasta.

Jokaisen vuokralaisen tiedot tulee ilmoittaa erikseen, jollei sitten asuntosi ole ollut lyhytaikaisesti vuokrattavissa. Jos olet vaikka vuokrannut asuntoasi Airbnb-vieraille, voit vuokralaisen nimi -sarakkeeseen merkitä ‘useita vuokralaisia’ ja ajankohdaksi se ajanjakso, jolloin asunto on ollut lyhytaikaisesti vuokralla.

Muista, että kerrallaan ilmoitetaan vain käsillä olevan verovuoden tiedot. Jos vuokralainen on muuttanut asuntoosi ennen verovuoden alkamista ja/tai asui siinä verovuoden päättymisen jälkeen, merkitse vuokra-ajan alkamispäiväksi 1.1. ja/tai päättymispäiväksi 31.12.

 

Ilmoita vuokratulojen muutoksista mahdollisimman pian

Jos vuoden kuluessa korotat vuokraa, lasket sitä esimerkiksi remontin takia tai vuokra-asunnossasi on tyhjiä kuukausia, kannattaa näistä muutoksista niin ikään ilmoittaa veroyllätysten välttämiseksi. Mitä pikemmin ilmoitat muutoksista, sitä helpompi ne on muistaa. Miksipä siis et ilmoittaisi heti, kun asiasta on selvyys?

 

Esitäytetty veroilmoitus – Mitä siitä kannattaa tarkistaa?

Esitäytetty veroilmoitus kolahtaa postilaatikkoosi maalis-huhtikuussa. Se on kooste päättyneen vuoden verotiedoistasi ja kannattaa tarkistaa huolellisesti.

Jos tiedot vuokratuloistasi ovat jo verottajan tiedossa, niiden pitäisi näkyä esitäytetyssä veroilmoituksessa. Tarkista, että vuokratulojen summa on oikein ja että kaikki vähennykset näkyvät esitäytetyssä veroilmoituksessa.

Jos olet unohtanut ilmoittaa esimerkiksi tyhjästä kuukaudesta, vuokran korottamisesta tai laskusta tai jostakin vuokra-asuntoon liittyvästä vähennyksestä, tee se ilmoitukseen merkittyyn päivään mennessä OmaVeron kautta.

Jos teit muutoksia veroilmoitukseesi, saat uuden verotuspäätöksen touko-lokakuussa. Huomaathan, että silloin myös veronpalautuksen maksupäivä tai mätkyjen eräpäivä todennäköisesti siirtyvät eteenpäin.

 

Useita omistajia tai useita sijoitusasuntoja

Jos omistat asunnon yhdessä jonkun toisen kanssa, laske ja ilmoita OmaVerossa vain oman omistusosuutesi mukainen osuus vuokratuloista ja vähennyksistä. Jokaisen asunnon omistajan on toimitettava omat tietonsa Verohallintoon erikseen.

Jos sinulla on useampia sijoitusasuntoja, tulee sinun ilmoittaa jokaisen asunnon tiedot erikseen.

 

Pidä vuokraustoiminnasta muistiinpanoja ja säilytä myös kuitit

Vuokratuloihin, remontteihin, matkakuluihin ja muihin asunnon vuokraamiseen liittyviä kuitteja ei tarvitse lähettää verottajalle, jollei niitä erikseen pyydetä. Ne täytyy kuitenkin säilyttää 6 vuoden ajan yhdessä vuokraustoiminnastasi tekemiesi muistiinpanojen kanssa.

Muistiinpanoihin täytyy sisältyä kaikki myös vuokratulojen ilmoittamiseen tarvittavat tiedot eli asunnon, vuokralaisten, vuokra-aikojen, vuokratulojen ja vähennysten tiedot. Voit pitää muistiinpanoja vaikka pilvipalveluun ladatussa Excel-taulukossa ja päivittää niitä matkan varrella aina tarvittaessa.

Koska paperikuitit usein haalistuvat, kuiteista ja tositteista kannattaa ottaa kuvia tai kuvankaappauksia, jotka voi myös kätevästi liittää kuukausi- tai vuosikohtaiselle Excel-sivulle. Näin vuokratulojen ilmoittaminen ja takautuvakin tarkistaminen käy aina helposti.

 

Lue lisää:

Vuokratulon verotus

Vuokravakuustili vai ei?

Yhtiövastike