Sijoitusasunnon verotus ja verovähennykset

Asuntosijoittajan muistilista

Kiinnostaako asuntosijoittaminen? Vaikuttavatko sijoitusasunnon verovähennykset ja niitä koskevat monet säädökset sekavilta? Nappaa tästä talteen rahanarvoinen sijoitusasunnon verovähennykset -muistilista, arkistoi talteen kaikki kuitit ja tositteet. Sitten vain vaikkapa OmaVero-palveluun sijoitusasunnon kuluja ilmoittamaan! Tähän kannattaa todella käyttää hieman aikaa ja energiaa, sillä sitä kautta säästät verotuksessa sievoisen summan – ja parannat huomattavasti myös asuntosijoituksesi tuottoa!

 

Tulonhankkimiseen liittyvät kulut voi vähentää verotuksessa

Verohallinnon näkökulmasta asuntosijoittaminen on tulonhankkimistoimintaa, jota halutaan tukea verovähennyksin. Sijoitusasunnon verovähennykset tarkoittavat sitä, että vuokranantajana maksat veroja vain niistä tuloista, jotka sinulle jäävät käteen kun vuokratuloista on ensin vähennetty sijoitusasunnon kulut. Perusperiaate on, että kaikki tulonhankkimiseen liittyvät kulut voi vähentää, mutta poikkeuksiakin toki on, joten kannattaa olla tarkkana!

 

Seuraavat kulut ovat vähennettävissä sijoitusasunnon verotuksesta:

1. Sijoitusasuntolainan korot kokonaisuudessaan

Jos olet ottanut lainan sijoitusasunnon hankkimista varten, lainasi katsotaan verottajan näkökulmasta tulonhankkimislainaksi. Toisin kuin omistusasujan asuntolainan, sijoitusasuntolainan korot ovat kokonaan vähennyskelpoisia verotuksessa, kunhan laina on ilmoitettu verottajalle oikein. Huolehdithan siis, että pankki kirjaa lainasi nimenomaan tulonhankintalainaksi!

Sijoitusasuntoon liittyvän lainan korot vähennetään ensin pääomatuloista, joita ovat esim. asunnon vuokratulot. Jos tulos on negatiivinen, 30 % tästä alijäämästä vähennetään ansiotulojen verosta. Myös sijoitusasuntoon liittyvät lainan sivukulut voi vähentää pääomatuloista.

 

2. Taloyhtiölle maksettavat lainanvastikkeet

Asuntosijoittajan ei kannata maksaa asunnostaan heti pois velatonta hintaa. Taloyhtiölle maksettavat lainavastikkeet voi nimittäin vähentää kokonaisuudessaan maksuvuoden verotuksessa! Tämä kouriintuntuva etu koskee vain sijoitusasunnon ostajia, ei omistusasujia. Se koskee myös vain taloyhtiöitä, joissa yhtiölainasuoritukset tuloutetaan taloyhtiön kirjanpidossa eli merkitään tuloiksi, ei rahastoida. Lehto Asuntojen sijoittajaystävällisissä kohteissa yhtiölainasuoritukset tuloutetaan aina!

 

3. Hoitovastikkeet

Myös taloyhtiölle maksetut hoitovastikkeet voit vähentää verotuksessa niiltä kuukausilta, jolloin asuntosi on vuokrattuna. Muistathan aina vähentää ne oikealta vuodelta eli siltä, jolloin vastikkeet maksettiin!

 

4.Vesimaksut

Myös vesimaksut ovat kokonaisuudessaan vähennyskelpoisia. Muistathan ilmoittaa ne samalle vuodelle, jolloin ne on maksettu.

 

5. Remonttikulut vuokrakuukausien ajalta

Remonttikulut voivat haukata ison siivun vuokratuloistasi, mutta onneksi ne ovat myös verovähennyskelpoisia! Vuosikorjaus- ja perusparannuskulut ilmoitetaan ja vähennetään eri tavoin, joten selvitäthän Verohallinnon sivuilta kumpaan kategoriaan suunnittelemasi remontin kulut liittyvät. Jotta kulut voi vähentää näin, tulee asunnon olla vuokrattuna remontin aikana.

Jos taas remontoit sijoitusasuntosi heti sen ostettuasi, remonttikulut lisätään huoneiston hankintahintaan ja otetaan huomioon aikanaan myynnin yhteydessä luovutusvoitto- tai luovutustappiolaskelmalla. Silloin ei ole merkitystä sillä, onko kyseessä vuosikorjaus vai perusparannus.

Lue lisää Verohallinnon sivuilta.

 

6. Irtaimen omaisuuden hankinta vuokra-asuntoon

Lehto Asuntojen uudiskohteiden kodinkoneet ja muu varustelu on laadukasta, eikä niiden uusimiselle pitäisi olla tarvetta vuosikausiin! Jos kuitenkin hankit sijoitusasuntoosi kodinkoneite tai muuta irtaimistoa, neuvoo Vero.fi vähentämään hankinnat seuraavasti:

Vuokranantajana saatat hankkia asuntoon irtainta omaisuutta. Jos sen hankintahinta ylittää 1 000 euroa, voit vähentää hinnan vuokratulosta 25 %:n vuosittaisina poistoina. Voit tehdä poiston vain, jos irtaimen omaisuuden taloudellinen käyttöaika ylittää 3 vuotta.

Vähennä hankinnat kuitenkin kerralla vuosikuluina, jos hankintahinta on alle 1 000 euroa tai hankinnan taloudellinen käyttöaika on enintään 3 vuotta. 

Lue lisää Verohallinnon sivuilta.

 

7. Erilaiset juoksevat ja sijoitusasuntojen hallinnointiin liittyvät kulut

Sijoitusasunnon hallinnointiin liittyy erilaisia pieniä ja suurempia juoksevia kuluja, jotka lasketaan myös tulonhankinnan kuluiksi ja ovat näin ollen vähennettävissä verotuksessa. Esimerkiksi sijoitusasunnon näytöt, kokoukset, tarkastuskäynnit ja sopimuksen allekirjoitustilaisuudet kerryttävät matkakuluja, jotka voit vähentää verotuksessa. Myös vuokrailmoitusten kulut, välittäjien palkkiot ja luottotietojen tarkistukset ovat tulonhankintatoimintaan liittyviä kuluja ja siksi vähennettävissä.

Lue lisää asuntosijoittajan verovähennyksistä Vuokratuloista voi vähentää vuokraukseen liittyviä kuluja.

 

 

 

Tällä hetkellä myynnissä oleviin uudiskohteisiimme voit tutustua täällä!

Lehdon asuntomyyjät auttavat myös mieluusti sijoitusasunnon valinnassa. Myyntitiimin yhteystiedot löydät täältä.

Liity Sisäpiiriin ja saat ensimmäisenä tietää uusista kohteista

Sisäpiiriläisenä pääset varaamaan asunnon uusista kohteista ennen kuin kohde tuodaan julkiseen ennakkomarkkinointiin.