Sijoitusasunnon tuotto ja sen maksimointi

Etsitkö täydellistä sijoitusasuntoa? Mietitkö, millaisesta sijoitusasunnosta voisit saada parhaan mahdollisen tuoton?

Tässä artikkelissa Lehdon Asuntotiimi listaa ihanteellisten sijoitusasuntojen ominaisuuksia, vinkkaa miten vuokratuotto lasketaan ja millainen on vuokrattavan sijoitusasunnon kohdalla hyvä tuotto. Vinkkaamme myös, miten vuokratuottoa voi arvioida realistisesti etukäteen ja miten sinäkin voit nyt päästä ensimmäisten joukossa valitsemaan parhaat sijoitusasunnot päältä, jo ennen niiden ennakkomarkkinoinnin alkamista!

 

Sijoitusasunnon tuotto - usein kysytyt kysymykset

Mitä sijoitusasunnon tuotto tarkoittaa?

Sijoitusasunnon tuotto muodostuu vuokratuotosta sekä asunnon arvonnoususta. Vuokratuotto tarkoittaa vuokratulojen ja kulujen suhdetta asunnon velattomaan hintaan. Arvonnousu puolestaan tarkoittaa asunnon arvon eli hinnan nousua lyhyellä tai pidemmällä aikavälillä. Ennen ensimmäisen sijoitusasunnon ostoa kannattaa oma sijoitusstrategia valita huolellisesti: Tavoitteletko sijoitusasunnolla vuokratuottoa, arvonnousua vai kenties kumpaakin?

 

Kumpaa aloittelevan asuntosijoittajan kannattaa tavoitella, vuokratuottoa vai arvonnousua?

Nopeampi ja helpommin ennustettava tapa tavoitella asuntomarkkinoilla voittoa on vuokratuoton tavoittelu. On tärkeä huomata, että kun asunnosta saa riittävät vuokratulot, vuokralainen maksaa tavallaan asunnon ostoa varten otettua lainaa puolestasi! Siksi aloittelevan asuntosijoittajan kannattaa meidän mielestämme ilman muuta keskittyä vuokratuoton maksimoimiseen ensisijaisena sijoitusstategiana. Tässä artikkelissa käsittelemme sijoitusasunnon tuottoa jatkossa nimenomaan vuokratuoton kautta.  

 

Mitkä kaikki tekijät sitten vaikuttavat sijoitusasunnon vuokratuottoon?

Vuokratuottoon vaikuttavat asunnon hinta, vuokra, vastikkeet ja muut kulut. Vuokratuottopotentiaaliin taas puolestaan vaikuttavat esimerkiksi asunnon sijainti, koko, huoneluku, kulkuyhteydet, lähipalvelut ja kunto. Tärkeintä on, että asunnon saa ostettua edullisesti, mieluiten muita markkinoita parempaan hintaan, ja että vuokra on laskettu realistisesti. On myös tärkeää varmistaa, että alueen vuokramarkkinat sijoitusasuntosi kokoisille, kaltaisille ja tasoisille asunnoille ovat vireät ja mieluusti kasvavat. Silloin vuokralaisia riittää mukavasti, eikä tyhjiä kuukausia tule.

 

Millaisesta sijoitusasunnosta saa parhaan tuoton? Miten voin maksimoida sijoitukseni?

Ehkä tärkein vinkki tuottavaa sijoitusasuntoa etsivälle on tämä: etsi oikeanlaiselta alueelta. Sijainti on nimittäin tärkein tekijä paitsi omistusasunto-, myös vuokramarkkinoilla! Kannattaa kartoittaa paitsi mielenkiintoisten alueiden palveluita, vuokramarkkinoita ja vuokratasoa, myös alueen yleistä kehitystä. Mihin suuntaan alue on menossa? Onko tulossa suuria investointeja: kauppakeskuksia, julkisia rakennushankkeita, ratahankkeita, korkeakouluja tai uusia asuinalueita? Onko alueen väkiluku kasvussa vai laskussa?

Tyhjenevään alueeseen ei kannata sijoittaa, vaikka asunnot olisivatkin siellä kenties edullisempia hankkia. Kasvavilla alueilla kannattaa hyvää vuokratuottoa haettaessa keskittyä seuraavanlaisiin asuntokohteisiin:

  • Yksiöt ja pienet kaksiot
  • Peruspalvelut kävely tai pyöräilyetäisyydellä
  • Nopeat liikenneyhteydet opiskelu tai työpaikkakeskittymiin
  • Yleistä markkinahintatasoa edullisemmat asuntokaupat
  • Pienemmän mutta kasvavan kaupungin keskustaasunnot ja/tai kohteet, joista on hyvät kulkuyhteydet korkeakoulukampuksille tai
  • Suurten kaupunkien kasvavat lähiöt hyvien kulkuyhteyksien varrella
  • Kohteet, joissa taloyhtiön vastikkeet laskettu sijoittajille sopiviksi
  • Lähiöissä ja suurten kaupunkien kehyskunnissa tärkeintä ovat sujuvat liikenneyhteydet kaupunkikeskukseen, mieluusti myös julkisilla. Pääkaupunkiseudulla ja sen kehyskunnissa asunnon sijainti korkeintaan kilometrin tai parin päässä junaasemalta tietää aina erittäin hyvää vuokratuoton kannalta.

Psst! Kaikki Lehto Asuntojen sijoituskohteet on suunniteltu vastaamaan jokaiseen tämän muistilistan kohtaan - ja ylittämään jokaisen asuntosijoittajan odotukset. Rakennamme ainoastaan kasvaville alueille laadukkaasti mutta aina kohtuuhintaan, hyvien palvelujen ja kulkuyhteyksien varrelle! Katso siis herkulliset sijoituskohteemme Myytävät asunnot -sivultamme jo tänään!

 

Miten sijoitusasunnon tuotto lasketaan?

Netistä löytyy paljon vuokratuottolaskureita, osa yksinkertaisempia ja osa hyvinkin yksityiskohtaisia. Hyvään alkuun pääsee tällä hyväksi havaitulla peruskaavalla:

 

(vuokra - hoitovastike) x 12
                                                    

          velaton hinta

 

Alueen vuokratasosta ja -kysynnästä sekä mahdollisesta vuokratuotosta voit tiedustella suoraan asuntomarkkinoiden ammattilaisilta, kuten Lehto Asuntojen myyntitiimiläisiltä. Lehdolla sijoitusasuntojen tuottoprosentti on uudiskohteen suunnitteluvaiheessa usein laskettu jo valmiiksi asuntosijoittajia varten, joten rohkeasti vain yhteyttä meihin päin!

Kiinnostavan alueen vuokratasoa ja -kysyntää voit myös selvitellä tutustumalla alueen vuokramarkkinoihin. Minkälaista vuokraa samansuuruisista ja -kuntoisista asunnoista tällä alueella pyydetään? Jos olet hankkimassa uudiskohdetta, kannattaa vuokramarkkinoilla tietysti tutustua eritoten uusien asuntojen vuokramarkkinoihin ja potentiaaliseen vuokratuottoon.

 

Mikä on sijoitusasunnon kohdalla hyvä tuotto?

Asuntosijoittajapiireistä löytyy erilaisia mielipiteitä siitä, minkälainen on hyvä sijoitusasunnon tuotto. Yleensä sijoitusasuntojen tuotot liikkuvat 4-8 prosentin hujakoilla. Hyvänä tuottona voitaneen pitää yli viiden prosentin tai sitä suurempaa tuottoa. Kunnon tuottoa ei voi syntyä, jollei asuntoa ole ostanut edullisesti. Tämän takia Lehto Asuntojen kohtuuhintaiset mutta laadukkaat sijoitusasunnot ovat sijoittajan ykkösvalinta!

 

Miten pääsen ensimmäisten joukossa valitsemaan tuottoisan sijoitusasunnon ennen kuin se tulee markkinoille?

Asuntosijoittajana on tärkeää kuulua sisäpiiriin, jonka jäsenenä saat ensimmäisten joukossa tietää uusista, vielä julkaisemattomista kohteista. Lehto Asunnoilla on tätä varten ikioma Sisäpiiri, jonka jäsenille lähetämme tiedot kaikista valmistuvista kohteistamme ennen niiden varsinaista julkistusta nettisivuillamme. Liity siis jo tänään - ja pääset pian valitsemaan täydellisen sijoitusasunnon parhaalla tuotolla!

 

Liity Sisäpiiriin ja saat ensimmäisenä tietää uusista kohteista

Sisäpiiriläisenä pääset varaamaan asunnon uusista kohteista ennen kuin kohde tuodaan julkiseen ennakkomarkkinointiin.