Asunnon myyntivoiton verotus: Kysymyksiä ja vastauksia

Aika myydä asuntosi eteenpäin? Tässä kysymyksiä ja vastauksia yhteen kokoavassa artikkelissa kerromme, milloin voit myydä asuntosi verovapaasti, ja milloin taas myyntivoitosta pitää maksaa veroa.

Entä miten asunnon myyntivoitto lasketaan? Millaisella prosentilla sitä verotetaan?

Mikä vinkki meillä on jakaa ensiasunnon ostajille, joita kiinnostaa oman asunnon antaminen vuokralle myöhemmin?

Lue eteenpäin ja saat tietää!

 

 

Milloin voin myydä asunnon verovapaasti?

Kirjoitushetkellä eli marraskuun lopussa 2020 asunnon myyntivoiton verotus ei koske sinua, jos molemmat ehdot täyttyvät samanaikaisesti:

  • Olet omistanut asunnon vähintään 2 vuotta.
  • Olet itse tai joku perheestäsi on vakituisesti asunut asunnossa omistusaikanasi yhtäjaksoisesti vähintään 2 vuotta. Perheeseen lasketaan mukaan puoliso ja alaikäiset lapset. 
     

Verovapaus koskee sekä omistusasuntoja että aikanaan omaksi kodiksi ostettuja sijoitusasuntoja, joiden kohdalla ehdot täyttyvät.

 

Vaikuttaako Airbnb-vuokraus asunnon verovapaaseen myyntiin?

Airbnb-vuokraus katkaisee kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisjakson, mikäli vuokraat yhdeksikin yöksi enemmän kuin puolet asunnostasi. Jos taas vuokraat yhtä huonetta, jonka pinta-ala on vähemmän kuin puolet asunnosta, asumisjakso ei katkea.

 

Onko 2 vuoden yhtäjaksoiselle asumisvaatimukselle olemassa poikkeuksia?

Yksi mahdollinen poikkeus 2 vuoden sääntöön löytyy.

Esimerkiksi tilapäinen ulkomailla asuminen ei välttämättä katkaise yhtäjaksoista asumisjaksoa, mikäli asunto on ollut sillä aikaa tyhjänä ja olet itse käyttänyt sitä Suomessa käydessäsi noin kolmesti vuodessa. Asunnon on siis oltava sinun tai perheesi käytettävissä, ei vuokralaisen eikä sukulaisen asuntona. Sinun on sitä myös jonkin verran käytettävä.

 

Paljonko asunnon myyntivoittoa verotetaan?

Jos artikkelin alussa mainitut ehdot täyttyvät, täytyy asunnon myyntivoitosta maksaa pääomaveroa.

Pääomavero on suuruudeltaan 30 prosenttia aina 30 000 euroon asti. 30 000 euron ylittävältä osalta pääomaveroa maksetaan 34 prosenttia.

 

Miten asunnon myyntivoitto lasketaan?

Verotettava myyntivoitto eli luovutusvoitto lasketaan niin, että saamastasi kauppahinnasta vähennetään seuraavat:

  • Asunnon ostohinta
  • Asunnon ostamiseen ja myyntiin liittyvät kulut, joita et ole aiemmin vähentänyt vuokratuloistasi tai muussa verotuksessasi (esim. varainsiirtovero ja välityspalkkiot)

 

Miten ilmoitan asunnon myyntivoiton verottajalle?

Ensimmäinen askel luovutusvoiton ilmoittamiseksi on ennakkoveron hakeminen OmaVero-palvelussa. Verottaja edellyttää hakemuksen lähettämistä viimeistään luovutusvuoden loppuun mennessä, joten homma kannattaa mieluiten hoitaa alta pois pian kauppojen teon jälkeen.

Hakemuksen tehtyäsi saat postissa päätöksen ennakkoverosta. Saat myös tilisiirtolomakkeet veron maksamista varten. Ennakkoveroa ei tarvitse maksaa yhdellä kerralla, vaan se jaetaan useampaan erään.

 

Mille vuodelle asunnon myyntivoitto ilmoitetaan?

Asunnon myyntivoitto verotetaan sinä vuonna, jolloin asunnon kauppakirjat allekirjoitetaan. Jos siis kaupat tehdään tänä vuonna ja saat kauppahinnan ensi vuonna, tulee myyntivoitto kuitenkin ilmoittaa vielä tänä vuonna ja tälle vuodelle.

 

Asunnon myynti verovapaasti

Jos artikkelin alussa mainitut ehdot toteutuvat kohdallasi, voit myydä asuntosi verovapaasti.

Jos olet esimerkiksi ensin asunut asunnossa itse vähintään 2 vuoden ajan ja suurempaan vaihtaessasi muuttanut sen sijoitusasunnoksi, pääomaveroa ei tarvitse maksaa.

Vaikka et olisikaan velvollinen maksamaan asuntosi myyntivoitosta veroa, verottajan täytyy silti olla tietoinen asuntokaupoistasi. Tarkista esitäytetystä veroilmoituksestasi, että tiedot asunnon myynnistä on merkitty oikein. Mahdolliset puuttuvat tiedot voi ilmoittaa OmaVeron kautta.

 

Entä jos jään asunnon myynnissä tappiolle?

Asunnon myyntivoiton verotusta koskevien säädösten mukaan voit vähentää asunnon myynnistä koituvan luovutustappion saman vuoden luovutusvoitoista.

Luovutusvoittoa voi saada toisen asunnon, metsän, arvopaperien tai yli 5 000 euron arvoisen tavanomaisen kodin irtaimiston myynnistä. Sijoitusesineinä pidettävät taulut tai muut arvoesineet eivät verotusmielessä kuulu tavanomaisen kodin irtaimiston piiriin.

Jos luovutusvoittoja ei ole, voi luovutustappiot vähentää saman vuoden pääomatuloista. Asuntosijoittaja voi siis vähentää luovutustappion mahdollisen toisen sijoitusasunnon vuokratuloista. Ansio- eli palkkatuloista asunnon myyntitappiota ei valitettavasti voi vähentää.

 

Vinkki ensiasuntoaan etsiville

Lopuksi pieni vinkki jaettavaksi eteenpäin kaikille, jotka etsivät tällä hetkellä ensimmäistä omaa asuntoaan. Jos haluat myydä ensiasuntosi aikanaan verovapaasti, kannattaa sinun jo alun alkaen valita asunto, jossa viihdyt ainakin 2 vuotta yhteen menoon.

Lisäksi, jos valitset ensiasuntosi Lehdon sijoitusasuntovalikoimasta, on sinulla erinomaiset mahdollisuudet saada asuntosi helposti vuokralle, jos tai kun päätät muuttaa suurempaan. Lehdon ensiasunto on aina helposti muutettavaksi sijoitusasunnoksi!

Rakennamme nimittäin sijoitusystävälliset kohteemme aina kasvaville alueille, erinomaisten liikenneyhteyksien ja palvelujen lähelle – ne ovat varsinaisia asuntosijoittajan unelmakohteita. Semminkin, kun uudiskohteissamme ei taloyhtiön isoista remonteista tarvitse murehtia pitkään aikaan.

Rahoitusvastikkeet on Lehdon kohteissa myös aina tuloutettu, mikä tarkoittaa sitä, että vuokranantajana voit vähentää ne verotuksessa.

Mikä tärkeintä: Mikäli asuntosijoittaminen saattaisi tulevaisuudessa kiinnostaa, ei ensiasunnosta mistään hinnasta kannata maksaa liikaa! Lehdon kohtuuhintainen asunto on helppo 2 vuoden kuluttua tai koska vain myöhemmin muuttaa tuottoisaksi sijoitusasunnoksi.

Ensiasunnon osto kannattaa siis suunnitella fiksusti etukäteen, jotta asunnon myyntivoiton verotus ei koskisi sinua – ja että sinulla olisi muitakin rahanarvoisia mahdollisuuksia myöhemmin.

 

Lue lisää:

Vuokralaisen irtisanominen asuntoa myytäessä

Flippaus

Vuokratulon verotus