Rahaston tuotto

Mistä rahaston tuotto muodostuu? Millainen on hyvä rahasto tuotto? Entä mitä tarkoittaa tuotto-osuus rahastosijoittamisessa? Tästä artikkelista löydät helppotajuiset vastaukset kaikkiin kolmeen rahastotuoton avainkysymykseen.

 

Mistä rahasto tuotto muodostuu?

Rahastojen tehtävä on ostaa ja myydä arvopapereita, kuten osakkeita (osakerahastot) tai valtion lainojen tai joukkovelkakirjojen kaltaisia korkoinstrumentteja (korkorahastot). Niin kutsutut yhdistelmärahastot hankkivat sekä osakkeita että joukkovelkakirjoja.

Rahastonhoitajan tehtävä on ostaa ja myydä näitä arvopapereita strategisesti niin, että ne tuovat rahastoon mahdollisimman paljon tulovirtaa osinkojen ja korkotuottojen muodossa. Toisaalta rahastot tavoittelevat myös sijoituksilleen (esim. yritykset) arvonnousua. Näistä kahdesta yhteenlaskettuna muodostuu kunkin yksittäisen rahaston rahasto tuotto.

 

Mitä rahaston tuottokehitys kertoo?

Kun harkitset tiettyyn rahastoon sijoittamista, perehdyt varmasti ensimmäisenä rahaston tuottokehitystä kuvaaviin käyriin.  Ne antavat hyvän kuvan kyseisen rahaston aiemmasta rahasto tuotosta lyhyellä ja pidemmällä aikavälillä, mutta tulevaa ne eivät osaa ennustaa.

Rahaston tuottokehityskäyrä voi esimerkiksi olla nousujohteinen, koska rahastolla on vuosien ajan ollut kokenut hoitaja. Entä jos hän vaihtaakin työpaikkaa ja uutena rahastonhoitajana aloittaa kokemattomampi kolleega? Tuottokehityskäyrät kuvaavat siis aina aiempaa kehitystä, eivät tulevaa.

Varsinkin osakerahastojen tuottokehitys on altis markkinaheilahteluille, joten muistathan sijoittaa vain sellaista rahaa, jonka menettäminen ei kaataisi omaa henkilökohtaista talouttasi. Sijoittamisessa kun on aina riski siitä, että häviää osan tai kaiken sijoittamansa pääoman.

 

Vertailuindeksi ja rahasto tuotto

Monet rahastot esittävät potentiaalisille asiakkailleen rahastonsa tuottokehityksen suhteessa tiettyyn vertailuindeksiin. Näissä graafeissa rahaston tuottoa kuvaava viiva kulkee useimmiten hiukan vertailuindeksiä matalammalla. Tämä on ihan normaalia, eikä tarkoita että rahasto tuotto olisi huono. Lähellä vertailuindeksin kehitystä pysyttely on itse asiassa jo hyvä suoritus.

 

Mikä tarkoittaa tuotto-osuus rahastosijoittamisessa?

Rahastot voivat koostua etupäässä kahdenlaisista osuuksista: tuotto-osuuksista ja/tai kasvuosuuksista.

Tuotto-osuuksien omistajille jaetaan oman osuutensa vuotuinen tuotto kerran vuodessa, mikä vähentää kunkin sijoittajan rahasto-osuuden arvoa. Jos sijoituksesi on nimenomaan tuotto-osuus rahastosta, olet velvollinen maksamaan pääomaveroa joka kerta rahojen kilahtaessa tilillesi.

Yksityissijoittajille tuotto-osuuksia ei yleensä suositella. Poikkeus on, jos tavoittelet sijoituksellasi vuosittaista tuloa, jota et aio sijoittaa edelleen.

Tavallisille sijoittaille kasvuouuksiin sijoittaminen on usein fiksumpi strategia. Jos sijoitat kasvuosuuksiin, tuottoa ei makseta ulos kerran vuodessa. Sen sijaan se lisätään suoraan sijoitusosuutesi arvoon, joka näin ollen kasvaa. Sinun ei tarvitse maksaa tästä tuotosta veroja niin kauan, kun et myy rahasto-osuuttasi.

Entä jos olet sijoittanut tietyn rahaston tuotto-osuuksiin, mutta haluatkin myöhemmin vaihtaa ne kasvuosuuksiin tai toisin päin? Ei huolta, vaihto käy vaivattomasti ilman verottajan väliintuloa.

 

Rahastosijoittaminen, tuotto ja sen maksimointi

Oman sijoituksen rahasto tuottoon on mahdollista vaikuttaa huolellisella sijoituskohteen valinnalla, johon tässä muutama pikku vinkki.

 

Valitse itsellesi sopiva riskitaso

Mitä suurempi riski, sitä suurempi voi olla myös rahasto tuotto. Tosiaalta sitä suurempi voi olla myös tappio, koska suuremman riskin peli on usein aika arvaamatonta.

Osakerahastoihin sijoittaminen sisältää usein suuremman riskin, kuin vaikkapa indeksirahastoon sijoittaminen. Jos et tunne osakemarkkinoita aivan erityisen hyvin, suosittelemme sijoittamaan matalan ja kohtalaisen riskitason rahastoihin – ja tällöinkin vain rahalla, jonka menettäminen ei veisi pohjaa pois omasta arjestasi.

 

Tee sijoitusstrategia ja pysyttele siinä

Ole fiksu salkunvartija ja tee itsellesi sijoitusstrategia. Strategiasta saat selkärankaa päätöksentekoon ja suojaat sijoituksiasi impulsiivisilta päätöksiltä.

Sijoitatko pitkällä, keskipitkällä tai lyhyellä aikavälillä? Minkälaista rahasto tuottoa tavoittelet? Kuinka usein sijoitat, kuinka paljon ja kuinka suurella riskillä? Milloin voit myydä omistuksiasi?

Jos markkinoilla tapahtuu jotain yllättävää, kaiva sijoitusstrategiasi esiin ja muistuta itseäsi suunnitelmallisuuden tärkeydestä. Älä myy tai osta impulsiivisesti! Siitä koituu vain turhia kuluja, jotka useimmiten syövät kaupoilla mahdollisesti tehdyt pienet tuotot. 

 

Hajauta rahastosijoituksesi ajallisesti, maantieteellisesti ja eri sijoituslajien välillä

Tärkeä keino maksimoida rahasto tuotto on muistaa sijoitusten hajauttaminen.

Suuomalaisiin kohteisiin sijoittaminen on suosittua ja sinällään hienoa, mutta tarkoituksenahan on kuitenkin lopulta saada tuottoa. Miten Suomeen sijoitetun pääomasi käy, jos Suomeen iskee vaikka lama ja tulee iso konkurssiaalto? Jos sijoitat eri mantereille, rahasto tuottosi pysyy varmemmin terveenä.

Maantieteellisen hajauttamisen lisäksi rahasto tuottosi voi paremmin, jos hajautat myös ajallisesti ja eri sijoituslajien välillä. Hyvä ajatus on sijoittaa säännöllisesti, esimerkiksi joka kuukausi eri kohteisiin: asunto-, metsä- ja osakerahastoihin ja niin edelleen, mieluusti eri mantereille.

Näin jos jollekin alalle iskee alamäki, salkussasi on kuitenkin aina myös hyvin tuottavia omistuksia.

 

Onko rahastolla sijoitusstrategia?

Tehdäkseen johdonmukaisia ja järkeviä päätöksiä rahastonhoitaja tarvitsee tuekseen selkeän sijoitusstrategian. Jos sellaista ei rahaston tiedoista löydy, kannattaa etsiä rahasto, jonka strategia on selkeästi viestitetty sijoittajille. Tällöin omakin rahasto tuottosi on paremmalla pohjalla, kuin strategiattomassa rahastossa, josta kukaan ei tunnu välittävän pienen suunnitelman vertaa.

 

Syynää kiinnostavan rahaston juoksevat kulut tarkkaan

Helppo tapa maksimoida oma rahasto tuottosi on vertailla eri rahastojen juoksevia kuluja. Nämä nimittäin nakertavat yksittäisten sijoittajien tuottoja enemmän kuin mikään muu! Rahastokuluista ja niiden kurissa pitämisestä kerromme enemmän täällä.

 

Katso myös