Asunnon flippaus

Mitä asuntojen flippaus tarkoittaa? Miten uudiskohteita flipataan? Mistä flipattavia uudisasuntoja löytää? Tässä artikkelissa esittelemme asuntosijoitusstrategian, jossa asuntomarkkinat hyvin tunteva asuntosijoittaja voi tehdä mukavan tilin vaikka pelkällä paperityöllä.

 

 

Mitä flippaus on?

Flippaamisella tarkoitetaan asuntosijoittamisessa asunnon ostamista edullisesti ja myymistä voitolla. Useimmiten mediassa esiintyvät flippaajat kunnostavat vanhoja asuntoja ja myyvät ne eteenpäin, mutta myös uudiskohteita voi flipata hyvinkin tuottoisasti.

Nämä kaksi sijoitusstrategiaa ovat keskenään kuin yö ja päivä, sillä vanhan asunnon flippaus vaatii remontti-intoa, aikaa ja taitoa, kun taas uudiskohteiden flippaus voi onnistua lähes pelkästään paperilla. Vanhan kohteen tuotto tehdään parantamalla, ja uudiskohteen odottamalla sen arvon nousua rakennusaikana.

Vanhojen asuntojen flippauksesta löytyy bittiavaruudesta jo jonkin verran tietoa, joten tässä artikkelissa keskitymme uudisasuntojen flippaukseen asuntosijoitusstrategiana.

 

Miten flipattava uudisasunto ostetaan?

Uudisasunnot tulevat ennakkomarkkinointiin yleensä jo useita kuukausia ennen valmistumistaan. Ne esitellään usein ensin vain asuntosijoittajien sisäpiiriläisille, kuten Lehdon Sisäpiiriin kuuluville, jotka pääsevät valitsemaan parhaat sijoitusasunnot päältä. Vasta tämän jälkeen ne tulevat julkiseksi varattaviksi.

Flippaaja ostaa ihanteellisen sijoitusasunnon edulliseen hintaan ennen asunnon valmistumista. Uudiskohteet ostetaan enimmäkseen yhtiölainalla, jota ei tarvitse alkaa maksaa ennen kuin sijoitusasunto on valmistunut. Rakennusaikana maksetaan siis vain myyntihinta, ei velkaosuutta eikä siis myöskään velatonta hintaa. Uudisasunnon voi siis tässä vaiheessa ostaa hyvinkin edullisesti.  

Uudisasunnon flippauksessa tavoite on yleensä myydä asunto pois jo rakennusvaiheessa, ennen sen valmistumista. Tällöin varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa kuin ostohinnan osalta.

 

Mitä tarkoittavat uudisasunnon myyntihinta, velkaosuus ja velaton hinta?

Jos et ole varma, mitä uudisasunnon eri hintatermit tarkoittavat, voit kerrata ne pikaisesti tästä kappaleesta. Muussa tapauksessa hyppää seuraavaan!

Myyntihinta tarkoittaa summaa, jolla voit ostaa asunnon itsellesi. Se on hinta, jonka esimerkiksi Lehto Asunnot perii asunnon ostajilta. Myyntihinta ei sisällä asunto-osakkeen osuutta taloyhtiön yhteisestä yhtiölainasta.

Velkaosuus tarkoittaa asunto-osakkeen osuutta taloyhtiölainasta. Asunnon velkaosuutta maksetaan kuukausittain maksettavassa rahoitusvastikkeessa.

Velaton hinta sisältää myyntihinnan sekä osuuden taloyhtiön lainasta.

 

Mitä etuja uudisasuntojen flippaukseen liittyy?

Uudisasuntojen flippauksen ehdoton etu on verraten pieni työmäärä. Remppahaalareissa ei tarvitse huhkia eikä vuokralaisia etsiä.

Uudisasuntojen flippauksessa suurin työ tehdään ennen asunnon ostamista: asuntomarkkinoihin tutustuminen, alueen ja asuntotyypin valinta, budjetin laadinta, rahoitus, sopivan myyjän etsiminen (Lehto Asunnot – helppo nakki) sekä uusien kohteiden päivystäminen.  

Koska parhaat sijoitusasunnot viedään usein salamannopeasti, on tärkeää tietää jo valmiiksi tarkkaan, mitä etsii ja millä hinnalla. Näin voit iskeä heti, kun sopivan asunnon tiedot kolahtavat sähköpostiisi.

 

Mitä riskejä uudisasunnon flippaukseen sisältyy?

Flippauksen suurin riski liittyy asunnon arvon laskuun rakennusaikana. Jos näin käy, ei asuntoa tietenkään kannata myydä pois tappiolla. Fiksu flippaaja laittaa silloin asunnon vuokralle ja keräilee rauhassa vuokratuottoa uudesta sijoitusasunnostaan vaikka seuraavan hankintaa varten.

Yhtiölainaa ei yleensä tarvitse maksaa ennen kuin parin lyhennysvapaan vuoden jälkeen. Jos asunto on valittu huolella, pitäisi vuokratuoton tuona aikana olla oikeinkin mukava. Kauppakirjoja ei kuitenkaan missään nimessä pidä lähteä allekirjoittamaan, mikäli ei pysty rahoittamaan asunto-ostosta rakennusvaiheen jälkeenkin.

Toinen flippaukseen liittyvä riski on se, ettei asunto mene yrityksestä huolimatta kaupaksi riittävällä voitolla. Tällöin toimitaan samoin kuin asunnon arvon laskiessa: pidetään asuntoa vuokralla niin kauan kuin tarvis. Jos asunnon ostaa toinen asuntosijoittaja, on hänelle jo asunnossa asuva vuokralainen pelkkää plussaa.

Hankalin tilanne on silloin, jos asuntoa ei saa myytyä eikä vuokralle. Tämän kauhuskenaarion voi parhaiten ehkäistä ostamalla sijoitusasunnon Lehdolta. Kaikki sijoitusasuntomme ovat erinomaisen vuokrattavia sijaintinsa, varustelunsa ja kohtuullisen hinnoittelunsa ansiosta.

 

Millainen on flippaukseen sopiva uudiskohde?

Flippauksessa tärkeimpiä sijoitusasunnon kriteereitä ovat asunnon ostohinta, lyhyen tähtäimen arvonnousupotentiaali sekä vuokrattavuus. Sijoitusasunnosta – flipattavasta tai vuokrattavasta – ei saa koskaan maksaa liikaa!

Tärkeintä on siis saada napattua kohtuuhintainen asunto erinomaisella sijainnilla, palvelujen ja kulkuyhteyksien läheltä. Yksiöt ja pienet kaksiot ovat helpoiten myytävissä eteenpäin, sillä juuri niitä toisetkin asuntosijoittajat etsivät salkkuihinsa.

Jotta asunnolla olisi kysyntää ja arvonnousupotentiaalia, tulee sen ehdottomasti sijaita vetovoimaisella ja kasvavalla alueella, missä on vilkkaat vuokramarkkinat. Kaikki nämä tekijät paitsi houkuttelevat muita asuntosijoittajia ostamaan asuntosi, myös varmistavat selustasi siinä tapauksessa, että sinun täytyykin laittaa asunto hetkeksi vuokralle ennen sen myymistä eteenpäin.

 

Mistä flippaukseen sopivia uudiskohteita löytää?

Muistathan: sijoitusasunnosta ei koskaan saa maksaa liikaa. Tämän takia flipattavan uudisasunnon etsintä kannattaa aina aloittaa kohtuuhintaiseen kaupunkirakentamiseen erikoistuneen Lehto Asuntojen sijoitusasuntolistauksesta!

Jos sopivaa flippauskohdetta ei heti löydy, kannattaa pikimmiten liittyä Lehdon Sisäpiiriin. Parhaat sijoitusasunnot flippaukseen ja pitkän tähtäimen asuntosijoittamiseen tipahtavat näin suoraan syliisi!

 

Lue lisää:

Asunnon myyntivoiton verotus

Velkavipu asuntosijoittamisessa

Vuokratulon verotus