Vuokratulon verotus: 14 usein kysyttyä kysymystä

Vuokratulon verotus, miten se menikään? Tässä artikkelissa listaamme 14 vuokratulon verotuksesta usein kysyttyä kysymystä vastauksineen. Tästä sinun on helppo selvittää, paljonko vuokratuloa verotetaan, ja mitä kuluja vuokranantajana voit vähentää verotuksessa.

Vuokratulon verotuksen tärkein nyrkkisääntö on, että useimmat asuntovuokraamiseen liittyvät kulut voi vähentää verotuksessa. Verottajan näkökulmasta asunnon vuokraus on nimittäin tulonhankkimistoimintaa, jota halutaan tukea verovähennyksin. Poikkeuksia kuitenkin löytyy ja on hyvä tietää, miten erilaiset kustannukset vähennetään.

 

 

1) Mikä lasketaan verottajan näkökulmasta vuokratuloksi?

Veroviranomainen määrittelee vuokratuloksi vuokran lisäksi myös muut maksut, jotka vuokrasopimukseen sisältyvät. Tällaisia ovat esimerkiksi vesimaksu ja autopaikan vuokra.

 

2) Paljonko vuokratuloja verotetaan?

Vuokratulon verotus määräytyy pääomatulojen verotusprosentin mukaisesti, sillä verottajan näkökulmasta vuokratulo on nimenomaan pääomatuloa.

30 000 euroon saakka vuokratulosta pidätetään 30 prosenttia ja tämän ylittävältä osalta 34 prosenttia.

 

3) Miten vuokratulon verotusprosentti lasketaan?

Vuokranantajan kannalta on tärkeä huomata, että vuokratulon verotus lasketaan nimenomaan nettovuokratuloista. Voit ensin vähentää vuoden mittaan kertyneestä vuokratulostasi asunnon vuokraamiseen liittyvät kulut ja sitten vasta laskea, paljonko veroja sinun tulee jäljelle jääneistä vuokratuloista maksaa.

 

4) Mitä kuluja vuokratulon verotuksesta voi vähentää?

Vuokratuloista voi vähentää muun muassa seuraavat kulut, joista kerromme lisää alempana:

  • Sijoitusasuntolainan korot
  • Taloyhtiölle maksettavat lainanvastikkeet
  • Hoitovastikkeet
  • Vesimaksut
  • Remonttikulut vuokrakuukausien ajalta
  • Asunnon vuokraamiseen liittyvät juoksevat kulut
  • Kodinkoneiden ja muun irtaimen omaisuuden hankkimiskulut vuokra-asuntoon

 

5) Miten sijoitusasuntolainan korot vähennetään vuokratulon verotuksesta?

Hyviä uutisia! Toisin kuin omistusasujan asuntolainan, sijoitusasuntolainan korot ovat kokonaan vähennyskelpoisia verotuksessa. Sijoitusasuntolaina nimittäin lasketaan tulonhankintalainaksi toisin, kuin omistusasunnon hankintaa varten otettu laina.

Verovähennyksen saamiseksi on tärkeää, että pankki kirjaa sijoitusasuntolainasi nimenomaan tulonhankkimislainaksi. Varmista siis tämä lainapapereista aina.  

Käytännössä siis vähennät sijoitusasuntolainasi kulut vuoden aikana kerryttäneistä vuokratuloistasi ennen verotusprosentin laskemista. Jos tulos on negatiivinen, 30 % tästä alijäämästä vähennetään ansiotulojen verosta.

Myös sijoitusasuntoon liittyvät lainan sivukulut voi vähentää pääomatuloista.

 

6) Entä taloyhtiölle maksettavat lainanvastikkeet?

Kyllä vain, taloyhtiölle maksettavat lainanvastikkeet voi myös vähentää kokonaisuudessaan maksuvuoden verotuksessa, mikäli kyseessä on sijoitusasunto. Etu ei siis koske samalla tavalla omistusasujia.

Verovähennysoikeuden ehtona on, että yhtiölainasuoritukset tuloutetaan taloyhtiön kirjanpidossa. Lehto Asuntojen sijoittajaystävällisissä kohteissa yhtiölainasuoritukset tuloutetaan aina.
                                                                                                                                                                         

7) Milloin hoitovastikkeet voi vähentää vuokratulon verotuksesta?

Taloyhtiölle maksetut hoitovastikkeet voit vähentää verotuksessa niiltä kuukausilta, jolloin asuntosi on vuokrattuna. Muistathan aina vähentää ne oikealta vuodelta eli siltä, jolloin vastikkeet maksettiin.

 

8) Miten vesimaksut vähennetään?

Myös vesimaksut ovat kokonaisuudessaan vähennyskelpoisia. Muistathan ilmoittaa ne samalle vuodelle, jolloin ne on maksettu.

 

9) Mitä remonttikuluja vuokratulon verotuksesta voi vähentää?

Remonttien suhteen verotussäädökset ovat aavistuksen monimutkaisempia, eikä kaikkia verotuskuluja voi automaattisesti vähentää vuokratulon verotuksessa. Jos esimerkiksi remontoit sijoitusasuntosi heti sen ostettuasi ennen vuokralaisen ottamista, remonttikuluja ei vähennetä verotuksessa, vaan lisätään huoneiston hankintahintaan. Ne otetaan huomioon aikanaan myynnin yhteydessä luovutusvoitto- tai luovutustappiolaskelmalla.

Myöhemmin tehtyjen remonttien kulut voi vähentää verotuksessa, jos asunto on remontin aikaan vuokrattuna. Vuokralaisten välissä, tyhjien kuukausien aikana tehtyjen remonttien kulut eivät valitettavasti ole vähennyskelpoisia.

Mitä tulee remontteihin, verottaja jakaa niistä koituvat kulut kahteen kategoriaan: vuosikorjaus- ja perusparannuskuluihin.

 

10) Mitkä remonttikulut lasketaan vuosikorjauskuluiksi?

Vuosikorjauskuluiksi luetaan seuraavat:

  • seinien maalaaminen ja tapetointi
  • lieden, jääkaapin tai muun kodinkoneen tai laitteen vaihtaminen
  • asunnon varusteiden uusiminen, esimerkiksi keittiökaappien ja wc-kalusteiden uusiminen
  • ovien ja ikkunoiden uusiminen.


Vuosikorjauskulut voi vähentää vuokratulon verotuksesta sinä vuonna, jolloin kulut on maksettu, jos asunto oli remontin aikana vuokrattuna.

Jos remontin teetti taloyhtiö, voit vähentää kulut, jos asunto oli vuokrattuna ja jos rahoitusvastikkeet on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa.

 

11) Entä perusparannuskuluiksi?

Perusparannuskuluiksi lasketaan muun muassa seuraavat:

  • kylmän varastotilan muuttaminen saunatilaksi
  • parvekelasien asennus
  • perustusten ja kantavien rakenteiden parannus
  • lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien parannus
  • vesi- ja viemärilaitteiden rakentaminen ja parantaminen
  • kiinteistön sähköjärjestelmien korjaus ja parannus


Perusparannuskulujen verotuksesta voit lukea lisää täältä.
 

12) Entä jos remonttiin sisältyy sekä vuosikorjaus- että perusparannuskuluja?

Jos remonttiin sisältyy kuluja molemmista kategorioista, remontin kustannukset pitää verotuksessa eritellä perusparannusmenoihin ja vuosikorjauskuluihin.

 

13) Voiko irtainhankintoja vähentää vuokratulon verotuksesta?

Alle 1 000 euron hankinnat voit vähentää vuokratuloista, mutta vain jos niiden taloudellinen käyttöaika on enintään kolme vuotta.

Jos hankit sijoitusasuntoosi kodinkoneita tai muuta irtaimistoa yli 1 000 eurolla, voit vähentää hinnan vuokratulosta 25 prosentin vuosittaisina poistoina. Poistot tarkoittavat sitä, että hintaa ei voi vähentää kokonaan samana vuonna, vaan se tulee tehdä hitaammin, vuosi vuodelta. Poistoja voit tehdä vain, jos irtaimen omaisuuden taloudellinen käyttöaika ylittää kolme vuotta.

 

14) Juoksevat ja sijoitusasuntojen hallinnointiin liittyvät kulut

Vuokranantajana voit vähentää vuokratulon verotuksesta myös erilaisia vuokraamiseen liittyviä juoksevia ja hallinnollisia kuluja. Esimerkiksi sijoitusasunnon näytöt, kokoukset, tarkastuskäynnit ja sopimuksen allekirjoitustilaisuudet kerryttävät matkakuluja, jotka voit vähentää verotuksessa.

Myös vuokrailmoitusten kulut, välittäjien palkkiot ja luottotietojen tarkistukset ovat tulonhankintatoimintaan liittyviä kuluja ja siten vähennettävissä.

 

Lue lisää:

Vuokratulojen ilmoittaminen

Asunnon myyntivoiton verotus

Kannattaako maksaa myyntihinta vai velaton hinta?