Vuokravakuustili vai ei? Esittelyssä yksi vanha ja yksi uusi vaihtoehto vuokravakuustilille

Vuokralainen on löytynyt ja on aika sopia vakuudesta. Olisiko vuokravakuustilin avaamisessa ideaa? Entä mitä vaihtoehtoja vuokravakuustilille 2020-luvun vuokramarkkinat tarjoavat?

Useimmat vuokranantajat kirjaavat vuokrasopimuksiinsa ehdon vakuudesta eli rahasummasta, jonka vuokralainen toimittaa vuokranantajalle takuuksi tai pantiksi asunnon hyvästä hoidosta ja säännöllisestä vuokranmaksusta.

Osa heistä pyytää vuokralaista maksamaan vakuuden suoraan omalle tililleen, osa pohtii, olisiko vuokravakuustili selkeämpi vaihtoehto. Avatako vuokravakuustili vai ei?

Tässä artikkelissa tarkastelemme kolmea erilaista tapaa vakuuden kattamiseen vuokranantajan näkökulmasta: kahta perinteistä ja yhtä uutta.

 

 

Termit selviksi: Vakuus vai vuokravakuus?

Selvitetäänpä ensin pikaisesti kaksi samankaltaista, tärkeää termiä vuokrasopimusta varten.

Lain silmissä vuokravakuus tarkoittaa vuokranmaksun kattavaa vakuutta, joka ei kata vuokralaisen asunnolle aiheuttamia vahinkoja. Vuokranantaja saa käyttää vuokravakuutta siis vain vuokratappioiden kattamiseen siinä tapauksessa, että vuokralainen lakkaa maksamasta vuokraa kesken vuokrasuhteen.
Vakuus puolestaan kattaa sekä maksamattomat vuokrat että asunnolle mahdollisesti aiheutetut, muusta kuin normaalista kulumisesta johtuvat vahingot.

Yleiskielessä puhutaan usein vuokravakuudesta, sillä termistä ‘vakuus’ ei selviä, onko kyse asunnon ostoon vai vuokraamiseen liittyvästä vakuudesta. Pankit tarjoavat samasta syystä vuokravakuustiliä.

Vuokrasopimukseen kannattaa kuitenkin ilman muuta kirjata nimenomaan vakuudesta, ei vuokravakuudesta. Näin varmistat, että vakuus varmasti kattaa myös vuokralaisen asunnolle mahdollisesti aiheuttamat vahingot.

 

Mitä vaihtoehtoja vuokranantajille on olemassa?

Nyt on aika esitellä kolme eri tapaa huolehtia siitä, että vuokra-asunnolle on olemassa vakuus: perinteinen tilisiirto, vuokravakuustili sekä markkinoiden tarjoamat vakuuspalvelut

 

Vaihtoehto 1: Vuokralainen maksaa vakuuden suoraan vuokranantajan omalle tilille

Useimmat vuokranantajat pyytävät vuokralaista lähettämään vuokravakuussumman suoraan omalle tililleen. Tämän järjestelyn etu on helppous molemmille osapuolille, mutta miinuksena se on vuokralaisen näkökulmasta aina pieni riski.

Entä jos vuokranantaja käyttääkin vuokralaisen vaivalla kokoon säästämän vakuuden omiin menoihinsa, ja keksii lopussa tekosyitä vakuuden pidättämiseksi?

Sinä tiedät olevasi rehti ja rehellinen vuokranantaja, mutta vuokralainen ei välttämättä. Eikä hänellä tässä järjestelyssä ole mahdollisuutta varmistua siitä, että hänen rahansa ovat varmasti tallessa, mikä saattaa aiheuttaa pientä stressiä vuokralaiselle.

Toinen järjestelyn miinuspuoli on se, että vakuus on usein suuri summa, joka on etenkin pienituloiselle opiskelijalle hankala säästää kokoon.

 

Vaihtoehto 2: Vuokravakuustili vai ei? Plussat ja miinukset

Vuokravakuustili toimii pähkinänkuoressa siten, että vuokralainen käy avaamassa pankissa erillisen vuokravakuustilin, jolle tallettaa sovitun vakuussumman. Kumpikaan osapuoli ei voi nostaa eikä siirtää tililtä rahoja ennen vuokrasuhteen päättymistä, jollei sitten vuokrasopimusta rikota.

Vuokravakuustilin haittapuolena voidaan kenties pitää sitä, että vakuuden säästämisessä voi vuokralaisella olla iso työ. Plussia sen sijaan on useampia:

 

Vuokravakuutustilin plussat

  • Selkeä ratkaisu
  • Vuokranantajan helppo pitää vakuus erillään omista käyttövaroistaan
  • Vuokralaisen näkökulmasta luotettavampi järjestely
  • Kerryttää korkoa vuokralaisen talletukselle
  • Vuokravakuustililtä ei peritä kuukausimaksua
  • Kumpikin osapuoli näkee tilin tapahtumat

 

Vuokravakuustilin miinukset

  • Vaatii hieman vaivannäköä vuokralaiselta (tilin avaaminen)
  • Vaatii työlään säästämisprosessin vuokralaiselta

 

Vaihtoehto 3: Vakuus kolmannelta osapuolelta? Uusia vaihtoehtoja vuokravakuustilille

Kasvukeskuksia pidetään usein parhaina asuntosijoituskohteina, koska niissä on yleensä kova kysyntä vuokra-asunnoille. Toisaalta juuri kasvukeskuksissa vuokravakuudet ovat vuokrien myötä nousseet jo niin korkeiksi, että etenkin opiskelijavuokralaisehdokkaiden voi olla vaikea säästää kasaan koko vakuussummaa. Tämä jarruttaa vuokramarkkinoita ja voi vaikeuttaa vuokralaisen löytämistä.

Vuokravakuusmarkkinoille onkin viime vuosina ilmestynyt palveluita, jotka tarjoavat vuokravakuutta joko vuokralaiselle tai vuokranantajalle pientä, esimerkiksi kuukausittain perittävää maksua vastaan. Vuokralaisen ei tarvitse säästää könttäsummaa vakuudeksi, vaan vakuus hankitaan kolmannelta osapuolelta.

Tällaisen vakuudettoman vuokrasopimuksen ehdoton etu vuokranantajille on melkoinen kilpailuvaltti vuokramarkkinoilla. Vuokralaisen näkökulmasta vakuudeton tai kuukausimaksuvakuus on hieno uutinen siksi, että hänen ei tarvitse säästää erikseen vakuutta varten.

 

Miten uudet vakuuspalvelut toimivat?

Igglo tarjoaa vuokranantajalle vakuusturvan muutaman euron kuukausihintaan, jolloin perinteisen vakuuden voi jättää perimättä. Aloitus- ja kuukausimaksut voi helposti sisällyttää vuokraan, jolloin sitä ei vuokranantajan tarvitse maksaa itse.

Igglolta löytyy myös vaihtoehto, jossa vuokralainen maksaa kertaluontoisen vakuuden sijaan pientä kuukausimaksua Igglolle, ja yritys takaa vuokranantajalle vakuuden. Tässä vaihtoehdossa vuokralainen ei saa rahojaan takaisin vuokrasuhteen lopussa, kuten perinteisessä vuokravakuustilijärjestelyssä, mutta hänen ei toisaalta tarvitse säästää vakuutta varten.

Oletko miettinyt liittymistä Suomen vuokranantajiin? Nyt voi olla hyvä hetki harkita! Securent tarjoaa nimittäin kirjoitushetkellä 500 euron vuokranantajan vakuuden Suomen vuokranantajien jäsenille ilmaiseksi.

Vuokravakuustili vai ei?

Sinä päätät! Vaihtoehtoja löytyy tänä päivänä jo.

 

Tuleva vuokranantaja, kiva kun löysit tiesi tietopankkiimme! Halusimme vain pikaisesti muistuttaa, että Lehto Asuntojen Vuokravakuustili vai ei? Vaihtoehdot esittelyssä -artikkeli on tarkoitettu yleisinformatiiviseksi tekstiksi. Kaikki sopimustekstit kannattaa aina tarkistaa huolellisesti itse ja luetuttaa mahdollisesti myös lakiammattilaisella. Lehto Asunnot ole vastuussa esittelemiemme palvelujen sopimusehtojen sisällöstä. Lehto Asunnot ei myöskään vastaa tekstin pohjalta mahdollisesti solmituista vuokrasopimuksista, niiden yksityiskohdista tai vuokrasuhteista.

 

Lue lisää:

Vuokran korottaminen
Lyhytaikainen asunnon vuokraus
Asuntomarkkinat 2020