Asunnon myyminen

Milloin asunto kannattaa laittaa myyntiin? Pitäisikö remontit hoitaa ensin alta pois? Kannattaako apuun kutsua asuntovälittäjä vai selviäisitkö urakasta itse? Entä mitä riskejä asunnon ylihinnoitteluun voi sisältyä? Tästä jutusta saat ajateltavaa ja vinkkejä asunnon myymisen alkutaipaleelle.

Milloin on hyvä aika myydä asunto?

Koronavuosi 2020 oli asuntomarkkinoilla (lisää linkki: Asuntomarkkinat 2020) kuten muuallakin yhteiskunnassa sanalla sanoen erikoinen. Asuntojen myynti hiipui vahvimpien rajoitteiden aikaan huhtikuussa rajusti, mutta toipui kesällä ja vauhdittui syksyllä paikoin jopa ennätyslukemiin.

Tavallisina vuosina erityisesti kevät ja alkukesä ovat asuntomyynnin kulta-aikaa. Ostajia on silloin liikkeellä eniten. Jos siis toivot mahdollisimman lyhyttä myyntiaikaa asunnollesi, harkitse, olisiko myynti mahdollista aikatauluttaa keväälle tai alkukesään.

Jos kevään piteneviin päiviin on vielä pitkä aika, ei huolta. Asuntomarkkinat ovat Suomessa normaalioloissa vilkkaat vuoden ympäri.

Kannattaako remontit tehdä ennen asunnon myymistä?

Moni asunnon myymistä suunnitteleva miettii, kannattaako asunto remontoida ennen sen myyntiin laittamista.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että pieni pintaremontti on yleensä vallan mainio ajatus ennen oven avaamista ensimmäisille näytöllä kävijöille. Koska ensivaikutelma on asuntokaupoilla kovin tärkeä, kannattaa vähintään seinät yleensä puhdistaa tai maalata ja taulujen reiät seinissä täyttää.

Viisi vuotta sitten kuuminta hottia olleet rohkeat tapettikuviot voi ehkä myös kannattaa vaihtaa neutraalimpiin. Repsottavat listat ja muut pienet kauneusvirheet on yleensä myös helppo korjata tai korjauttaa.

Isommista remonteista ja niiden kannattavuudesta on valitettavasti vaikeampi sanoa mitään yleispätevää. Useimmat omistusasunnon ostajat etsivät muuttovalmista asuntoa, mikä voi puoltaa remonttihommiin ryhtymistä. Yleensä freesin näköinen huoneisto liikkuu asuntomarkkinoilla nopeammin.

Toisaalta flippausta harrastavia asuntosijoittajia pientä päivitystä kaipaavat kohteet nimenomaan kiinnostavat. Tällöin asunnon täytyy sijaita erinomaisella sijainnilla ja sen hinnan täytyy olla asuntosijoittajalle riittävän edullinen.

Suurimmat taloyhtiöremontit kuten putki- ja julkisivuremontit saattavat saada monet asunnonostajat empimään. Sijoitusasuntoa ei yleensä voi putkiremontin aikaan vuokrata ollenkaan, eikä julkisivuremontinkaan ajalta täyttä vuokraa usein voi vaatia. Tämä tekee ison loven sijoitusasunnon loveen.

Toinen isoja remontteja erityisesti kavahtava asunnonostajaryhmä on perheasujat, joiden on nuoria sinkkuja ja pariskuntia ymmärrettävästi hankalampi muuttaa edestakaisin ison remontin takia.

Toisaalta kalliin remontin kuluja ei välttämättä saa kokonaisuudessaan lisättyä asunnon hintaan. Remontoitu asunto voi mennä kaupaksi huomattavasti nopeammin, mutta remonttikuluista voi osa jäädä myyjän maksettavaksi, vaikkei hän asunnossa enää remontin jälkeen asuisikaan.

Kannattaako asunto myydä itse vai välittäjän avulla?

Suurin osa suomalaisista tukeutuu asuntoa myytäessä asuntovälittäjän ammattitaitoon. Välittäjä tuntee lait ja verosäädökset, huolehtii paperihommista, laatii ilmoituksen, ehdottaa hintahaarukkaa ja esittelee asuntoa.

Asunnon myyminen itse ei kuitenkaan välttämättä sekään ole erityisen vaikeaa. Välittäjän avulla myymällä säästät aikaa ja vaivaa, itse myymällä välittäjän palkkion. Jos asunnon omatoiminen myyminen kiinnostaa, esimerkiksi Oikotie-palvelun myyntioppaasta löytyy hyviä ohjeita asunnon myymiseen omin päin.

Jos et ole varma, kumpi vaihtoehto sinulle sopisi paremmin, esimerkiksi Etuovi-palvelu tarjoaa kohtuulliseen hintaan joitakin kiinteistönvälittäjälle perinteisesti kuuluneita palveluita ilman kiinteistönvälittäjän välityspalkkiolaskua.

Hinnoittele asuntosi huolellisesti

Onnistuneiden asuntokauppojen taustalla on usein hyvin tarkkaan mietitty hintapyyntö. Tässä etu ja apu on osaava kiinteistönvälittäjä, joka tuntee alueen ja sen hintatason.

Välittäjän tärkein tehtävä on antaa asunnon myyjälle realistinen käsitys asunnon markkina-arvosta. Jos siis päädyt myymään asuntosi välittäjän avulla, häntä kannattaa tässä kohtaa kuunnella herkällä korvalla ja avoimin mielin.

Ensi kertaa asuntoaan myyvä saattaa ajatella, että ensi alkuun voi kokeilla kepillä jäätä korkeammalla hintapyynnöllä ja katsoa, josko nappaisi. Tämä voikin olla ihan hyvä strategia, jos hintapyyntö ei ole asunnon todellista markkina-arvoa kovasti korkeampi.

Toisaalta liian korkea pyyntö karkottaa tehokkaasti ostajaehdokkaita, jotka kokevat löytävänsä muualta enemmän vastinetta rahoilleen. Monille asunnon myyjille voi tulla yllätyksenä, että alkuun kiinnostusta herättävä asuntoilmoitus vanhenee markkinoilla yllättävän nopeasti – jopa parissa viikossa. Jos asunto ei liikahda hinnalla, jonka asunnon ostajat katsovat kohtuulliseksi, kiinnostuneiden joukko hupenee – ja asunnon voi joutua pahimmassa tapauksessa myymään alle markkinahinnan.

Asunnon myyntivoiton verotuksesta

Onneksi olkoon, asunto meni kaupaksi!

Mitäs nyt?

Asunnon myyntivoiton verotuksesta voit lukea tästä artikkelista. Jutun juju on pähkinänkuoressa se, että asunnon myyminen verovapaasti onnistuu vain, jos sinä tai perheenjäsenesi on asunut asunnossa yhtäjaksoisesti vähintään 2 vuotta. Tässäkin tapauksessa asunnon myynnistä täytyy aina ilmoittaa verottajalle.

Jos et ole asunut asunnossasi riittävän kauaa yhteen menoon, joudut yleensä maksamaan varainsiirtoveron. Siitäkin voit lukea lisää yllä mainitusta linkistä – ja jatkaa sitten muihin asuntojen ostamista, myymistä ja vuokraamista käsitteleviin juttuihimme!