Asunnon hinta-arvio

Oletko myymässä asuntoasi? Tässä artikkelissa paljastamme, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat asunnon hinta-arvioon. Vinkkaamme myös, mistä asunnon hinta-arvio kannattaa hankkia.

 

Miksi asunnon hinta-arvio on tärkeä?

Asunnon hinta-arvio on alustava laskelma siitä, kuinka paljon asunnon myynnistä saattaisi euroissa käsillä olevana ajankohtana saada. Hinta-arvio on asunnon myynnissä tärkeä askel, sillä sen pohjalta laaditaan asunnon pyyntihinta.

Millaiseksi pyyntihinta sitten kannattaa asettaa? Liian vähänhään ei kukaan halua asunnostaan pyytää. Ja jos asunnosta pyydetään liian kovaa summaa, se ei mene kaupaksi. Ostajat myös kavahtavat pitkään listoilla roikkunutta asuntoilmoitusta, jolloin pyyntihintaa joudutaan joka tapauksessa laskemaan. Tässä asiansa osaava välittäjä onkin kullan arvoinen. Hän hinnoittelee asunnon niin, että pyyntihinta on sekä realistinen että ostajia kiinnostava. Jos ostajia ilmaantuu paljon, saattaa pyyntihinta jopa toteutua. Useimmiten sitä kuitenkin neuvotellaan alemmas noin 10—15 prosentin verran.

 

Algoritmiin perustuva asunnon hinta-arvio on nopea mutta vain alustava

Kiinnostaako sinua juuri nyt vain nopea, suuntaa-antava asunnon hinta-arvio? Tässä pari linkkiä, joiden takaa voit nopeasti saada algoritmin laskeman asunnon hinta-arvion:

Etuovi.com asunnon hinta-arviolaskuri (Vaatii rekisteröitymisen palvelun käyttäjäksi)
Huoneistokeskuksen hintatesti
OP-kodin hintalaskuri

Algoritmiin perustuva asunnon hinta-arvio on mainio väline silloin, kun haluat vain nopeasti kartoittaa asuntosi mahdollista hinta-haarukkaa asuntomarkkinoilla. Jos kokeilet muutamaa tällaista netin hinta-arviolaskuria, huomaat kuitenkin pian, että syöttämiesi tietojen tuottamat hinta-arviot voivat erota toisistaan reilustikin.

Erot hinta-arvioissa eivät tietenkään tarkoita sitä, että yksi toimija saisi asuntosi myytyä kymmeniä tuhansia euroja kalliimmalla kuin toinen. Se vain tarkoittaa sitä, että algoritmit eroavat hiukan toisistaan ja painottavat eri tavoin eri asioita. Siksi paras asunnon hinta-arvio on aina kiinteistönvälittäjän käyntiin perustuva, ammattimainen arvio.

 

Ammattilaisen tekemä asunnon hinta-arvio

Mitä kaikkea kokenut kiinteistönvälittäjä sitten huomioi tehdessään asunnollesi hinta-arviota?

Aivan ensimmäiseksi hän tutkii tarkkaan samalla alueella vastikään myytyjen samantyyppisten asuntojen toteutuneita kauppahintoja. Minkälaisia neliöhintoja eri kuntoisista asunnoista on täällä lähiaikoina saatu? Paljonko tällä alueella on kysyntää sinun asuntosi tyyppisille kohteille juuri nyt? Entä tarjontaa?

Seuraavaksi ammattimainen välittäjä vertaa sinun asuntoasi alueella vastikään myytyihin asuntoihin muun muassa seuraavista näkökulmista:

- Tarkka sijainti alueella
- Asunnon koko
- Vastikkeet ja asunnon osuus mahd. yhtiölainasta
- Valmistumisvuosi
- Asunnon kerros ja näkymät
- Asunnon varustelu, sisustusmateriaalit ja tehdyt remontit
- Taloyhtiön kunto, talous, tehdyt ja tekemättömät remontit sekä tulevat suunnitelmat
- Kaavoitus: Onko alueelle tulossa lisää rakentamista tai isoja investointeja?
- Lämmitysmuoto (maalämpö ja ilmalämpöpumppu suuria plussia)
- Mahdollinen uusi tekniikka ja teknologia
- Kulkuyhteydet
- Lähipalvelut
- Vapaa-ajan mahdollisuudet lähistöllä

Asunnon hinta-arviossa kaikkein tärkein tekijä kuitenkin on aina sijainti. Jos asuntosi sijaitsee suositulla alueella, voi siitä pyytää reippaasti enemmän kuin identtisestä kodista syrjäisellä sijainnilla. Sijainnin merkitystä ei siis asuntokaupoilla voi koskaan painottaa liikaa.

 

Eikö asunnon hinta-arvio miellytä?

Jos ammattilaisen tekemä asunnon hinta-arvio ei mielestäsi tee oikeutta asunnollesi, pyydä ihmeessä toisenkin firman edustaja kotikäynnille. Jos hänen antamansa hinta-arvio on samansuuntainen, voit kysyä miten pieni pintaremontti vaikuttaisi hinta-arvioon. Joskus jo vaikka keittiön kaapinovien uusiminen piristää koko asunnon ilmettä niin, että asunto vaikuttaa ostajien silmään kiinnostavammalta. Asuntoilmoituksissa kannattaa myös hyödyntää virtuaalistailauksen kaltainen uusi teknologia, jolla asunnosta saadaan helposti ja edullisesti kaunis ja kutsuvan näköinen.

 

Lue lisää:

Vuokrasopimus

Vuokralaisen oikeudet

Asunnon myyntivoiton verotus