Airbnb-vuokraus: Näin onnistut

Kiinnostaako Airbnb-vuokraus? Nappaa talteen käytännön vinkkimme asunnon valmistelusta ilmoitustekstin kirjoittamiseen, valokuvien ottamiseen, Airbnb-asunnon hinnoitteluun sekä vieraiden kanssa yhteyden pitämiseen.

Airbnb-vuokraus vaatii jonkin verran työtä ja tavoitettavissa olemista, mutta voi olla palkitseva tapa hankkia hiukan lisätuloja päivätyön ohella. Mutta miten Airbnb-vuokraamisessa pääsee alkuun? Lue tästä artikkelista käytännön vinkit majoittajan alkutaipaleelle ja täältä vinkit Airbnb-vuokratulojen verotukseen liittyen.

 

 

Millaiset asunnot Airbnb-asiakkaita kiinnostavat?

Airbnb-vuokraukseen oivallisia mahdollisuuksia tarjoavat eri kokoiset kohteet huoneista ja yksiöistä isompiin perheasuntoihin.

Kaksioiden ja sitä suurempien asuntojen valtti Airbnb:ssä on se, että päiväkohtaista vuokraa voi kasvattaa kympillä tai parilla per henkilö, jolloin asunto tuottaa heti huomattavasti enemmän tuloja. Esimerkiksi kaksiosta voi ja kannattaa vuodesohvalla tai patjoilla tehdä 4-5 hengen majapaikka ja kolmiosta 6-7 hengen kohde.

Ympäri vuoden kysyntää on eniten kaupunkien keskustojen lähellä sijaitsevilla Airbnb-asunnoilla, kesäisin matkaajia kiinnostaa myös mökkimajoitus idyllisissä maisemissa. Lapin mökit menevät myös talven lomakaudella hyvin lyhytaikaiselle vuokralle. Hyvät kulkuyhteydet, palvelut, nähtävyydet tai tapahtumapaikat lähistöllä ovat plussaa, samoin kuin keskusta-asunnon oma parkkipaikka.

 

Millainen tuotto Airbnb-asunnoilla on?

Airbnb-asunnon tuotto riippuu pitkälti sijainnista, tarjoamasi majoituselämyksen ja asiakaspalvelun laadusta sekä siitä, kuinka usein ja montako henkilöä voit majoittaa.

Hyvällä sijainnilla Airbnb-vuokraus voi olla reippaasti pitkäaikaista sijoitusasunnon vuokraamista tuottavampaa. Toisaalta Airbnb-vuokraus vaatii pitkäaikaiseen majoittamiseen verrattuna moninkertaisen työmäärän ja käytännössä lähes jatkuvasti tavoitettavissa olemista.

 

Paljonko Airbrb veloittaa vuokraamisesta?

Airbnb-vuokraus ei ole aivan ilmaista, vaikka ilmoituksen jättäminen ja kommunikointi asiakkaiden kanssa onkin. Jokaisesta vahvistetusta varauksesta Airnbn perii majoittajalta 3 prosentin siivun palvelumaksuna. Myös Airbnb-vierailta peritään palvelumaksu.

 

Miten valmistella asunto ensimmäisten Airbnb-vuokralaisten saapumista varten?

Tämän päivän Airbnb-matkailija odottaa majapaikaltaan ehdotonta puhtautta ja siisteyttä. Pakettiin kuuluvat puhtaat pyyhkeet ja lakanat, mieluusti vähän kaappitilaa vaatteille sekä yleensä kahvin ja teen tapaisia perustarjottavia. Myös vinkit alueen kahviloista ja ravintoloista ilahduttavat Airbnb-vieraita.

Jos vuokraat omaa kotiasi Airbnb:n kautta, kannattaa arvoesineet piilottaa turvalliseen paikkaan lukkojen taa. Myös lukollinen liinavaatekaappi voi olla hyvä idea, jotta saat useammat lakanat ja pyyhkeet valmiiksi odottamaan seuraavia vieraita. Näin pyykkirumbaa ei tarvitse pyörittää aina vieraiden vaihtuessa.

 

Kannattaako asunnolle ottaa vakuutus ennen Airbnb-vuokrauksen aloittamista?

Airbnb tarjoaa majoittajille majoitustakuun, jolla on tarkoitus kattaa vieraan asunnolle ja sen irtaimistolle mahdollisesti aiheuttamia vahinkoja. Airbnb korostaa kuitenkin, ettei majoitustakuu ole vakuutus, eikä kata kaikkia omaisuusvahinkoja, joten Airbnb suosittelee mahdollisesti myös erillisen vakuutuksen hankkimista lisäturvaa tuomaan.

Airbnb-toiminnan kattavaa vakuutusta kannattaa kysellä oman kotivakuutuksen tai vuokranantajan vakuutuksen tarjoajalta.

Airbnb tarjoaa majoittajille myös majoittajan vakuutusturvan siltä varalta, että vieraasi satuttaa itsensä asunnossasi ja haastaa sinut oikeuteen.

 

Valmista! Airbnb-vuokraus voi alkaa

Kun asunto on valmis ja vakuutus voimassa, on aika ryhtyä tositoimiin ja laatia hyvä Airbnb-vuokrailmoitus.

 

Ilmoitustekstin laatiminen Airbnb-asunnolle

Kun teet Airbnb-vuokrausilmoitusta, seuraa palvelun ohjeita tarkalleen ja ole aina totuudenmukainen kuvaillessasi asuntosi kuntoa, varustusta ja sijaintia.

Toisaalta on hyvä tiedostaa myös, että Airbnb-ilmoituksesi on myös palvelusi mainos. Hyviä puolia kannattaa ja pitääkin siis esitellä! Mieti, kenelle asunto sopisi erityisesti ja mitä extra-herkkua asuntosi voi tarjota juuri heille.

Jos lähellä on jokin vaikka TripAdvisorissa suosittu tapahtumapaikka, ravintola, kahvila, luontokohde, nähtävyys, kuvauksellinen näköalapaikka tai aktiviteetti, kerro siitä. Kulkuyhteydet ja pysäköintimahdollisuudet ovat matkailijoille tärkeitä. Mieti asuntoasi Airbnb-vieraan silmin: Mitä ohjelmaa itse suosittelisit vieraalle?

 

Asunnon kuvat Airbnb-vuokrailmoitukseen

Airbnb-vuokrausilmoituksissa kannattaa käyttää useampaa laadukasta kuvaa, jotka esittelevät asuntoasi todenmukaisesti, mutta kuitenkin hyviä puolia esiin nostaen.

Onko asunto valoisa? Avara? Kauniisti sisustettu? Onko ikkunoista kivat näköalat? Parvekkeella viihtyisä soppi istua iltaa auringonlaskua katsellen? Ota kuvia kuvakulmista, joissa oman asuntosi myyntivaltit korostuvat.

 

 

Kuvista täytyy tietysti myös välittyä tietoa: erityisesti nukkumapaikat, keittiön ja kylpyhuoneen varustustaso sekä puhtaus kiinnostavat Airbnb-vuokralaisia. Ilmoituskuvien sopivin resoluutio sekä muut Airbnb:n omat vinkit löytyvät täältä.

 

Airbnb-asunnon hinnoittelu

Airbnb-vuokrauksen tuottavuuden kannalta hinnoittelu on vähintään yhtä tärkeä asia kuin ilmoituksen sisältö ja kuvatkin. Alkuun pääset tutustumalla muihin lähellä sijaitseviin Airbnb-kohteisiin ja tutkimalla, miten Airbnb:n sinun asunnollesi ehdottama hinta suhteutuu niihin.

Airbnb-vuokrauksen alkutaipaleella voit joutua pitämään jonkin aikaa hintoja muita majoittajia matalammalla, kunnes saat takataskuusi hyviä arvosteluja. Sen jälkeen hintaa voi varovasti nostaa. Viikonlopuista kannattaa veloittaa hiukan arkipäiviä korkeampaa hintaa, samoin loma-aikoina tai suurten tapahtumisen yhteydessä, jolloin asunnoille on enemmän kysyntää.

Airbnb suosittelee älykkään hinnoittelun käyttämistä ja palkitsee siitä paremmalla näkyvyydellä hakutuloksissa. Älykäs hinnoittelu reagoi kysynnän vaihteluihin laskemalla tai nostamalla asuntosi päivävuokraa asettamissasi rajoissa.

 

Oho, joku on jo kiinnostunut! Vastaa ripeästi tiedusteluihin ja varauspyyntöihin

Asiakaspalvelu on erinomaisten Airbnb-arvostelujen kulmakivi. Vastaa siis mahdollisimman nopeasti ja ystävällisesti matkailijoilta tuleviin tiedusteluihin ja varauspyyntöihin.

Airbnb-vuokraus toimii siten, että voit itse valita, hyväksytkö varauspyynnön vai et. Jos yhteydenottajalla on profiilissaan huonoja arvosteluja muilta majoittajilta, mieti tarkkaan, hyväksytkö pyynnön. Vieraan henkilötiedot kannattaa tarkistaa ennen varauspyynnön hyväksymistä, jos palvelu ei ole niitä vielä tarkistanut.

Kun hyväksyt varauspyynnön, voitte sopia milloin ja missä tapaatte avainten luovutusta ja asunnon esittelyä varten. Airbnb odottaa myös, että olet tavoitettavissa aina, kun asunnossasi on vieraita majoittumassa.

Jos et ole saatavilla kun vieraasi saapuvat, voit jättää asunnon avaimet R-kioskin avainpalveluun pientä maksua vastaan. Avaimet kulkevat kätevästi myös Ärrältä toiselle.

 

Lue lisää:

Lyhytaikainen asunnon vuokraus

Vuokranantajan vakuutus

Flippaus