Vuokranantajan vakuutus

Kannattaako vuokranantajan vakuutus ottaa? Mitä vuokranantajan vakuutus kattaa? Entä minkä hintaisia ja laajuisia vaihtoehtoja eri vakuutusyhtiöillä on tarjota?

 

 

Laittaessaan asuntonsa vuokralle vuokranantaja ottaa aina riskin, ison tai pienemmän. Tuntemattoman ihmisen hoitoon luotetaan kymmenien tuhansien arvoinen tai kalliimpi asunto ja toivotaan, että kaikki sujuu hyvin.

Entä jos sijoitusasuntoon liittyviä riskejä haluaa etukäteen minimoida?

Turvata kodinkoneiden hajoamiset, lattian pilaavat vuodot, kotibileiden aiheuttamat vahingot asunnossa tai taloyhtiössä? Vuokralaisen äkilliset vuokranmaksuvaikeudet? Sijoitusasunnon tyhjät kuukaudet tai peräti tulipalon aiheuttamat vahingot taloyhtiössä?

Kokosimme tähän artikkeliin tietoa siitä, minkälaisissa tilanteissa vuokranantajan vakuutuksesta voi olla apua. Esittelemme myös kolmen kolmen eri vakuutusyhtiön tarjoamia vuokranantajan vakuutusvaihtoehtoja hintoineen.

Toivottavasti tästä on apua sinulle, joka pohdit vuokranantajan vakuutuksen ottamista sijoitusasunnollesi!

 

Kannattaako vuokranantajan vakuutus ottaa?

Vahingot sattuvat yleensä nopeasti, pyytämättä ja yllättäen.

Tällaisessa tilanteessa voi olla melkoinen helpotus, jos vuokranantaja on turvannut selustansa ottamalla omistusasunnolleen vuokranantajan vakuutuksen.

Kannattaako vuokranantajan vakuutus siis ottaa?

Meidän mielestämme kannattaa, semminkin kun alkuun pääsee aika pienellä summalla vuosittain. Lue alta esimerkit kolmen eri vakuutusyhtiön tarjoamista vuokranantajan vakuutuspaketeista suuntaa-antavine hintatietoineen.

 

Mitä vuokranantajan vakuutus kattaa?

Eri vakuutuksentarjoajilla on valikoimissaan vuokranantajan vakuutusratkaisuja, jotka eroavat toisistaan kattavuudeltaan ja hinnoittelultaan. Tässä kolmen vakuutuksentarjoajan tarjonta vuokranantajille pähkinänkuoressa.

 

Pohjola Vakuutus: Räätälöi vakuutusturvasi 5 vaihtoehdosta

Vakuutuspäällikkö Hannu Partasen mukaan Pohjola Vakuutuksen Omakoti-vakuutuksen voi räätälöidä omien tarpeiden mukaisesti seuraavista vaihtoehdoista:

  • Palo- ja luonnonilmiöturva (pakollinen)
  • Rikosturva
  • Putkistovuototurva
  • Laiterikkoturva
  • Särkymis- ja menetysturva
     

Espoossa sijaitsevan kuvitteellisen 25-neliöisen kerrostalouudisasunnon laajin, kaikki 5 tasoa kattava turvavaihtoehto maksaisi vuokranantajalle Partasen mukaan noin 21,90 euroa vuodessa.

Vahingon sattuessa huoneiston osia korvattaisiin 5 000 euroon saakka ja vuokranantajan irtaimistoa 1 500 euroon asti. Omavastuu tässä paketissa olisi 250 vahinkoa kohden.

Jos huoneiston osien enimmäiskorvauksen nostaa 5 000 eurosta 10 000 euroon, on vuosimaksu silloin 29,30 euroa.
Partanen tähdentää, että sijoitusasunnon omistavan talouden omaan kotivakuutukseen kuuluvat vastuu- ja oikeusturvavakuutukset antavat turvaa myös sijoitusasuntoon liittyvissä vahingoissa, jos talouden omistuksessa on enintään yksi sijoitusasunto.

Lopuksi Pohjolasta muistutetaan, että vuokralaisella on hyvä olla myös oma kotivakuutus, johon on liitetty vähintään vastuuvakuutus vuokralaisen aiheuttamia vastuuvahinkoja silmällä pitäen.

 

LähiTapiola: Laaja turva kodinkoneista vastuuvakuutukseen

Kehityspäällikkö Anu Paavilainen suosittelee vuokranantajille LähiTapiolan Huoneistoturvaa. Laaja vakuutus sisältää aina seuraavat:

  • Esinevakuutus huoneiston kiinteille sisustuksille sekä kodinkoneille
  • Huoneiston omistajan oikeusturvavakuutus ja vastuuvakuutus

Huoneistoturvaan kuuluva vuokranantajan vastuuvakuutus kattaa niitä vahinkoja, joista vuokranantaja vahingonkorvauslain mukaan on itse korvausvastuussa huoneiston omistajana.

”Jos vuokralainen aiheuttaa taloyhtiölle vahinkoa, korvausta haetaan ensin vuokralaisen kotivakuutuksesta. Ajatellaan vaikkapa vuotovahinkoa, jossa vuokralaisella on tuottamusta”, Paavilainen mainitsee.

”Jos sitten vuokralaisella ei olekaan kotivakuutusta eikä siihen liitettyä vastuuvakuutusta, Huoneistoturvan esinevakuutus huoneiston kiinteille sisustuksille korvaa huoneiston sisäpinnoille aiheutuneet vahingot. Lisäksi siitä voidaan korvata esimerkiksi kiinteistövakuutuksen omavastuuosuus, joka muuten jäisi rasittamaan taloyhtiön taloutta.”

Huoneistoturva-paketti kustantaa vuokranantajalle esimerkiksi 25 neliön yksiöstä noin 110 euroa vuodessa. Tällöin vahingon sattuessa esinevakuutuksesta korvataan enimmillään 10 000 euroa, oikeusturvavakuutuksesta 10 000 euroa ja vastuuvakuutuksesta 200 000 euroa.

Lisäksi Huoneistoturvaan voi valita myös vuokratulon keskeytysvakuutuksen. Sen hinnoittelu määrittyy vuokran mukaan.

 

If: Laaja ja suppea vaihtoehto vuokranantajille

”Ifin vuokranantajan vakuutuksessa on valittavana verkkokaupassa kaksi erilaista laajuutta: laaja ja suppea”, kertoo tuotepäällikkö Henrik Rantanen.

Molemmat vaihtoehdot korvaavat huoneiston kiinteälle sisustukselle tapahtuvat vahingot sekä vuokranantajan irtaimistolle tapahtuneet palovahingot.

”Vuokranantajan vakuutukseen sisältyy myös sijoitusasunnon vastuuvakuutus, joka korvaa toiselle aiheutettuja vahinkoja, joista omistaja on lain mukaan korvausvelvollinen. Oikeusturvavakuutus puolestaan korvaa riitatilanteissa oikeudenkäyntikuluja ja asianajajan palkkioita.”

Ifin kattavin vuokranantajan vakuutus korvaa yllä mainittujen lisäksi vuokranantajan omistamille huonekaluille ja kodinkoneille sattuvat kastumis-, varkaus-, ilkivalta- ja muut äkilliset rikkoutumisvahingot.

Vakuutus on myös laajennettavissa valinnaisten lisäturvien avulla kattamaan vuokralaisen tahallisesti ja äkillisesti huoneiston kiinteille sisustuksille aiheutuneita vahinkoja sekä mahdollista vuokratulon keskeytystä 12 kuukauden ajalta, jos asunnossa tapahtuu esimerkiksi palo- tai vuotovahinko. 

”Nämä riskit huolettavat monia asuntosijoittajia, ja lisäturvat ovatkin erityisen suosittuja”, kertoo Rantanen.

Ifin vuokranantajan vakuutuksen hinnoittelu vaihtelee hieman, mutta pääkaupunkiseudulla sijaitsevaan 25 neliöiseen esimerkkiasuntoomme vuokranantajan vakuutus maksaisi noin 5-10 euroa kuukaudessa.

 

Tiesitkö? Vuokranantajan vakuutuskulut voi vähentää verotuksessa

Kiinnostaako vuokranantajan vakuutus, mutta kustannukset hieman vielä mietityttävät?

Hyviä uutisia: vuokranantajan vakuutuskulut voi vähentää verotuksessa, kuten useimmat muutkin sijoitusasunnon kulut.
Ei kun siis tarjouspyyntöjä matkaan, jos vuokranantajan vakuutus suinkin kiinnostaa! Erilaisia paketteja löytyy markkinoilta todella mukavasti.

 

Tiedot vakuutuksista ja niiden hinta-arvioista saatu marraskuun alussa vuonna 2020.

 

Lue lisää:

Vuokratulon verotus
Sijoitusasunto: Uusi vai vanha?
Asunnon vuokraaminen Airbnb:n kautta