Vuokralaisen irtisanominen asuntoa myytäessä

Asunto vuokralla ja aika myydä se eteenpäin? Vuokralaisen irtisanominen asuntoa myytäessä on syytä hoitaa alta pois hyvissä ajoin, sillä laki takaa vuokralaiselle 3–6 kuukautta aikaa löytää itselleen uusi asunto. Jos asunnon myynnillä on kiire, mieti mitä voisit itse tarjota vuokralaisellesi, jotta voisitte yhteistuumin lyhentää irtisanomisaikaa. Lopuksi voidaan tietysti myös kysyä, onko vuokralaisen irtisanominen asuntoa myytäessä sittenkään välttämätöntä. Aina se ei ole.

 

 

Kannattaako vuokralainen irtisanoa asuntoa myytäessä?

Sinulla on siis asunnossasi vuokralainen, eli kyse on varmaankin kelvollisesta sijoitusasunnosta. Voisiko olla, että saisit sen myytyä toiselle asuntosijoittajalle?

Asuntosijoittajille hyvä vuokralainen voi nimittäin olla iso plussa asuntomarkkinoilla ja nostaa asunnon arvoa heidän silmissään. Asunnossa jo asuva vuokralainen säästää asunnon ostajalta vuokralaisen etsintään liittyvän vaivan ja kustannukset, sekä säästää asuntoa rasittavalta ulos- ja sisäänmuutolta.

Toisaalta fiksu uutta kohdetta etsivä asuntosijoittaja haluaa myös nähdä aikoinaan solmimanne vuokrasopimuksen, sillä jos sitä ei ole irtisanottu, siirtyy se sellaisenaan hänelle. Jos vuokra on ostajaehdokkaan mielestä asunnossasi alakanttiin, täytyy hänen saada neuvoteltua uusi sopimus vuokralaisesi kanssa. Vuokrasopimusta ei voi nimittäin yksipuolisesti lähteä muuttamaan edes silloin, kun perii vuokrasopimuksen asunnon edelliseltä omistajalta.

Jos haluat kokeilla asunnon myymistä ilman vuokralaisen irtisanomista, kannattaa asuntoilmoitukseen sisällyttää maininta vuokralaisesta. ‘Pitkäaikainen vuokralainen’ on jo melkoinen etu, sillä ilmaisu kertoo toimivasta vuokrasuhteesta sinun ja vuokralaisen välillä. Jos vielä vuokra on kohdillaan ja tuotto hyvä, voi asunto hyvinkin mennä kaupaksi vuokralaisen kera.

 

Ilmoita vuokralaiselle asunnon myynnistä

Jos myyt asuntosi päättämättä vuokrasuhdetta etukäteen, kerro vuokralaiselle omistajan vaihtumisesta heti, kun paperit on allekirjoitettu. Vuokralaisen on tärkeä tietää, kuka asunnon omistaa, mistä päivästä lähtien, ja miten uuteen omistajaan saa yhteyden.

Myös uuden omistajan on kohteliasta olla yhteydessä vuokralaiseen ja esitellä itsensä hyvissä ajoin. Samalla hän voi ilmoittaa tilitietonsa vuokran maksamista varten.

 

Vuokralaisen irtisanomisaika on yleensä 3 tai 6 kuukautta

Jos et halua myydä asuntoasi vuokrattuna, tulee sinun vuokranantajana ilmoittaa asunnon myynnistä vuokralaiselle hyvissä ajoin.

Lain mukaan toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomisaika on vuokranantajan puolelta 3 kuukautta, jos vuokralainen on asunut asunnossa alle vuoden. Jos vuokralainen on viihtynyt sijoitusasunnossasi yli vuoden, on sinun ilmoitettava vuokralaiselle irtisanomisesta 6 kuukautta etukäteen.

Kun irtisanot vuokrasopimuksen, tee se kirjallisesti ja pyydä vuokralaiselta kuittaus ilmoituksen vastaanottamisesta vaikka tekstiviestitse. Irtisanomisilmoituksessa on mainittava vuokrasuhteen päättymisajankohta ja irtisanomisen peruste. Asunnon myynti on hyväksyttävä peruste toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomiselle, lain määräämän irtisanomisajan puitteissa.

 

Mieti, milloin laitat asunnon myyntiin

Jos vuokrasopimuksen irtisanomisaika on 6 kuukautta, ei myynti-ilmoitusta ehkä kannata rientää lataamaan nettiin heti irtisanomisesta ilmoitettuasi. Monille omistusasunnon ostajille puoli vuotta on pitkä aika odottaa asunnon tyhjenemistä, eikä asuntosi välttämättä ihan heti mene kaupaksi. Pitkään myyntisivustoilla roikkuva kohde voi asunnonostajan silmään vaikuttaa hiukan epäilyttävältä.

Saatat myös joutua madaltamaan hintapyyntöäsi, jos asunto ei heti mene kaupaksi.

Kannattaa siis tutkia asuntojen keskimääräisiä myyntiaikoja alueellasi ja suunnitella myyntiin laittamisen ajankohta strategisesti. Varaudu kuitenkin siihenkin, että vuokralainen saattaa löytää uuden asunnon nopeastikin. Hänen puoleltaan irtisanomisaika on vain kuukausi, eli myynti-ilmoitus kannattaa kyllä olla valmiiksi tehtynä jo irtisanomisajan alkupuolella.

 

Entä jos vuokrasopimus on määräaikainen?

Jos vuokrasopimus on määräaikainen, on vuokralaisen irtisanominen asuntoa myytäessä hankalaa.  Sopimuksen päättymispäivä on kirjattu valmiiksi vuokrasopimukseen, ja tämän päivämäärän on tarkoitus sitoa ja suojata sekä vuokralaista että vuokranantajaa yhtä lailla. Määräaikaista vuokrasopimusta ei siis voi irtisanoa ennenaikaisesti asunnon myymiseen vedoten.

Määräaikaiseen vuokrasopimukseen onkin varmuuden vuoksi hyvä alun perin kirjata mahdollisuus ennenaikaiseen irtisanomiseen kumman tahansa osapuolen toimesta, jotta sopimus voi joustaa tarvittaessa.

Vuokrasopimukseen voidaan tällöin kirjata esimerkiksi 2 kuukauden vuokraa vastaava sopimussakko sille osapuolelle, joka irtisanoo määräaikaisen vuokrasopimuksen ennen sen sovittua päättymispäivää.

 

Onko asunnon myynnillä kiire?

Jos määräaikaisen vuokrasopimuksen 3 tai 6 kuukauden irtisanomisaika on sinulle syystä tai toisesta liian pitkä, voit yrittää neuvotella lyhyemmästä irtisanomisajasta suoraan vuokralaisen kanssa.

Muistathan kuitenkin aina olla hienotunteinen ja kohtelias, onhan kyse vuokralaisen kodista. Hänellä voi olla elämässään meneillään vaikka opiskelu-, työ- tai perhekuvioita, joihin stressaava muutto parin kuukauden sisällä istuu huonosti. (Huomaathan, että perheellisen vuokralaisen voi ylipäätään olla vaikea järjestää isoa muuttoa alle puolen vuoden varoitusajalla. Mitä enemmän muuttajia, sitä kauemmin aikaa uuden asunnon löytämiseen voi realistisesti mennä.)

Omin päin ei vuokranantaja siis voi vuokralaisen irtisanomisaikaa lyhentää, mutta jos tarjoat hyvitystä ja vuokralainen löytää nopeasti uuden asunnon, voivat asiat järjestyä varsin onnellisesti. Voisitko tarjota vaikka yhtä ilmaista asuinkuukautta sillä ehdolla, että vuokralainen muuttaakin nopeammin?

Jos päädytte sopimukseen, voit pyytää vuokralaista toimittamaan sinulle vuokrasuhteen irtisanomisilmoituksen sovitulla päivämäärällä varustettuna. Vuokralainen nimittäin voi irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen nopeammin kuin sinä vuokranantajana, vain yhden kuukauden varoajalla.

 

Asuntokaupoista kiinnostunut, kiva kun löysit tiesi tänne Lehdon sivuille! Huomaathan, että tämä Vuokralaisen irtisanominen asuntoa myytäessä -teksti on tarkoitettu yleisinformatiiviseksi, ja että lait ja säädöksetkin voivat tämän tekstin kirjoittamisen jälkeen muuttua. Tarkistathan siis aina vuokranantajan velvollisuutesi ja oikeutesi virallisista ja ajantasaisista lähteistä. Lehto Asunnot ei ole vastuussa tämän tekstin pohjalta mahdollisesti laadituista vuokrasopimuksista, vuokrasuhteista tai niiden irtisanomisesta.

 

Lue lisää:

Vuokrasopimus

Vuokralaisen oikeudet

Asunnon myyntivoiton verotus