Vuokranantajan velvollisuudet

Tiedätkö jo, mitä velvollisuuksia sinulla vuokranantajana on? Tässä artikkelissa esittelemme tärkeimmät.

Menestyneimmät asuntosijoittajat pitävät asuntosijoittamista asiakaspalvelutehtävänä. Heille on erityisen tärkeää, että vuokralainen tuntee olonsa tervetulleeksi, viihtyy ja on motivoitunut huolehtimaan asunnosta hyvin.

Entä mitä velvollisuuksia laki määrää vuokranantajille?

 

 

Varmista, että asunto on muuttovalmis sovittuna päivänä

Jos teet asunnossa remonttia ennen vuokrasopimuksen alkamispäivää, suunnittele remontti päättymään hyvissä ajoin ennen vuokrasopimuksessa sovittua muuttopäivää. Vuokranantajan velvollisuus on nimittäin luovuttaa asunto vuokrauskunnossa sovittuna muuttopäivänä.

Jos näyttää siltä, että et saa asuntoa valmiiksi muuttopäivään mennessä, on vuokralaisella oikeus purkaa vuokrasopimus. Hoida siis hommat hyvissä ajoin pois muuttolaatikkojen tieltä.

 

Huolehdi asunnon kunnosta

Vuokranantajan velvollisuuksiin kuuluu myös vastata siitä, että asunto pysyy hyvässä kunnossa. Asuntoon kuuluvien kodinkoneiden tulee olla ehjät ja käyttökunnossa, eikä asunnossa asumisesta saa koitua esimerkiksi terveydellisiä haittoja.

Jos asunnossa on korjaustarpeita, joita vuokranantaja ei pikaisesti kata, on vuokralaisella oikeus purkaa vuokrasopimus. Kannattaa siis aina olla kuulolla ja vastata korjaustarpeisiin ripeästi. Jos et ehdi ihan heti uppoutua itse ongelman hoitamiseen, kuittaa ainakin vastaanottaneesi vuokralaisen viestin, jotta hän tietää sinun hoitavan asian mahdollisimman pian.

 

Korjauta tai vaihda rikkoutuneet kodinkoneet uusiin

Vuokralaisen näkökulmasta on tärkeää, että asunnon vuokraan kuuluvat kodinkoneet toimivat ja arki sujuu. Siksi on tärkeää reagoida nopeasti, jos vuokralainen ilmoittaa vaikkapa rikkinäisestä astianpesukoneesta, jääkaapista tai uunista.

Mikäli kodinkonetta on käytetty normaalisti eikä rikkoutuminen ole vuokralaisen huolimattomuuden syytä, on vuokranantajan velvollisuus ripeästi korjauttaa tai vaihtaa uuteen rikkoutunut kodinkone. Kodin kun on pysyttävä yhtä käytettävänä kuin se vuokrasopimuksen alkaessa oli.

 

Joustavuutta ja asiakaspalveluasennetta

Tämä saattaa vaatia vuokranantajalta joustavuutta ja tiettyä asiakaspalveluasennetta, erityisesti jos asunto ja sen kodinkoneet ovat vähän vanhempia. Vuokralaisen yhteydenotto kun voi tulla koska tahansa, vaikka joulunpyhinä.

Jos et reagoi vuokralaisen pyyntöön korjauttaa kodinkone, hänellä on oikeus hankkia uusi saman tasoinen ja veloittaa sen hinta sinulta.

Jos vuokrattava asuntosi on uudenkarhea Lehto Asunto, huolia asunnon toimivuudesta tuskin pitkään aikaan ilmenee. Muussa tapauksessa kannattaa ehkä selvittää jo etukäteen, kehen otat yhteyttä, jos vaikkapa tiskikone tai jääkaappi tekee tenän.

Ennen asunnon vuokraamista voi olla hyvä ajatus myös mitata kodinkoneet ja ottaa niiden merkki- ja tyyppitiedot muistiin siltä varalta, että ne täytyy kesken vuokrasopimuskauden vaihtaa uusiin. Jos sälekaihtimet ovat vanhat ja temppuilleet jo aiemmin, kannattaa myös niiden vaihtamiseen varautua.

 

Ilmoita asuntoon tehtävistä korjaus- ja muutostöistä ajoissa

Jos saat taloyhtiöltä tiedon asuntoosi tehtävistä keveistä korjaus- tai muutostöistä, vuokranantajan velvollisuutesi on ilmoittaa niistä vähintään kaksi viikkoa ennen töiden alkamista, jotta vuokralaiselle jää aikaa varautua.

Tämä ilmoitusvelvollisuus ei koske tilanteita, joissa esimerkiksi vesivahinko vaatii taloyhtiöltä välittömiä toimenpiteitä.

Jos taloyhtiössä on suunnitteilla suurempi ja asumista merkitsevästi häiritsevä urakka kuten putki- tai julkisivuremontti, on velvollisuutesi ilmoittaa siitä 6 kuukautta ennen töiden alkamista. Tällöin vuokralaisella on oikeus irtisanoa laatimanne vuokrasopimus 14 päivän kuluessa remontti-ilmoituksen saamisesta, vaikka määräajaksi sovittu vuokrakausi olisikin vielä remontin alkaessa kesken.

 

Ilmoita asunnon myynnistä välittömästi vuokralaiselle

Jos vuokrasopimuksen voimassaoloaikana myyt asuntosi, vuokranantajan velvollisuutesi on välittömästi ilmoittaa asiasta vuokralaiselle. Näin vuokralaisella on mahdollisuus hyvissä ajoin etsiä itselleen uusi asunto, jos tarpeen.

 

Irtisano vuokrasopimus ajoissa

Suomen laki turvaa vuokralaisen oikeuden etsiä rauhassa uusi asunto, jos vuokranantajana päädyt purkamaan solmimanne vuokrasopimuksen. Jos vuokralainen on asunut asunnossasi alle vuoden verran, on sinun ilmoitettava vuokrasopimuksen irtisanomisesta 3 kuukautta ennen sopimuksen päättymistä.

Jos taas vuokralainen on viihtynyt asunnossasi yli vuoden, on sinun ilmoitettava sopimuksen purkamisesta 6 kuukautta etukäteen.

 

Tiesitkö? Myös nämä asiat saattavat kuulua vuokranantajan velvollisuuksiin

Vesivahingon korvaaminen

Asunnossa sattuva vesivahinko on esimerkki tilanteesta, jossa korvausvastuu voi kuulua joko vuokralaiselle tai vuokranantajalle.

Esimerkiksi asunnossa valmiina olleen tiski- tai pesukoneen aiheuttama vesivahinko on vuokranantajana sinun vastuullasi, mikäli vahinko johtuu koneesta itsestään tai sen asennusvirheestä.

Jos taas vuokralainen on huolimattomuudellaan aiheuttanut vesivahingon, jäävät korjauskustannukset hänen kontolleen. Tätä sääntöä sovelletaan myös silloin, jos vuokralainen on itse hankkinut pesukoneen ja asentanut sen liitännät väärin.

Jos vuokrasopimus ei sisällä asuntoon kuuluvia pesukoneita, kannattaa vuokrasopimuksen ehtoihin kirjata, että oman pesukoneen tai tiskikoneen asennus tulee aina antaa ammattilaisen tehtäväksi.

 

Asunnon remonttikulut

Taloyhtiön remontit tehdään taloyhtiön piikkiin, eikä niistä luonnollisesti laskuteta vuokralaisia.

Asuntokohtaisten remonttikulujen suhteen sovelletaan samaa sääntöä kuin vesivahingonkin. Tavalliset ylläpitoremontit kuuluvat vuokranantajan velvollisuuksiin, vahingoista aiheutuneet vuokralaisen kustannettaviksi.

Esimerkiksi jos normaalissa asuinkäytössä vaikkapa lattia kuluu tai rikkoutuu niin, että osa siitä tai koko lattiapinta täytyy vaihtaa, on vuokranantajan kustannettava asunnon kunnon palauttaminen omasta pussistaan. Jos taas vuokralainen pilaa lattian vahingossa tai huolimattomuuttaan, on korvausvelvollisuus hänellä.

Vuokralaisen vastuulle kuuluvat myös hänen vieraidensa tai mahdollisten lemmikkiensä aiheuttamat vahingot asunnossa tai taloyhtiössä.

Huomaa myös, että jos vuokralainen tekee asunnossa remontin, maalaa seiniä tai tekee muita muutostöitä ilman lupaa, on hänen kustannettava asunnon palauttaminen siihen kuntoon, missä se vuokrakauden alkaessa oli. Lain mukaan vuokralainen tarvitsee muutostöihin aina vuokranantajan luvan.

 

Tuholaisten hävittäminen

Sama periaate pätee myös muun muassa tuholaishyönteisiin. Mikäli niitä on huoneistossa vuokralaisen muuttaessa sisään, olet vuokranantajana velvollinen vastaamaan hävittämisen kustannuksista.

Jos taas tuholaisongelma johtuu vuokralaisen huolimattomuudesta, vastaa hän kustannuksista.

 

Lue lisää:

Lyhytaikainen asunnon vuokraus

Vuokranantajan vakuutus

Flippaus