Lyhytaikainen asunnon vuokraus: Aloita tästä

Kiinnostaako lyhytaikainen asunnon vuokraus esimerkiksi Airbnb:n kautta?

Tarkista tästä artikkelista, miten lyhytaikainen vuokraus vaikuttaa verotukseen ja asunnon myymiseen myöhemmin. Entä mitä kaikkia vuokraukseen liittyviä kuluja voi vähentää verotuksessa?

Lyhytaikainen asunnon vuokraus esimerkiksi Airbnb:n kautta tarjoaa yhä useammalle pientä lisätienestiä päivätyön ohessa. Jos ylimääräiset vuokratulot kiinnostavat, tästä jutusta saat kaikki tärkeimmät taustatiedot lyhytaikaiseen asunnon vuokrauksen suunnitteluun varsinkin verotuksen näkökulmasta.

 

 

Lyhytaikainen asunnon vuokraus on verotettavaa tuloa…

Ensinnäkin on tärkeä muistaa, että lyhytaikaisesta vuokrauksesta saatavat tulot on aina ilmoitettava verottajalle. Siis myös silloin, jos vuokraustoiminnan kulut ylittävät siitä saamasi tienestit.

Ilmoittamisesta ei yleensä ole suurta vaivaa, kunhan olet pitänyt lukua vuokraustoiminnan tuloista ja menoista vaikka puhelinsovelluksella. Laita myös vuokrauksen kuluista kertyneet kuitit talteen.

Vuokratuloista ilmoittaminen onnistuu OmaVeron kautta.

 

… mutta arvonlisäveroa siitä ei yleensä tarvitse maksaa

Ammattimaisesta majoitustoiminnan harjoittamisesta maksetaan Suomessa arvonlisäveroa. Satunnaista ja pienimuotoista, lyhytaikaista asunnon vuokrausta ei kuitenkaan katsota ammattimaiseksi majoitustoiminnaksi.

Missä raja sitten kulkee?

Siitä ei suoraan sanoen ole vielä aivan täyttä varmuutta, sillä lainsäädäntö tulee lyhytaikaisen asunnon vuokrauksen kohdalla hieman aikaansa jäljessä.

Asiaa arvioidaan tarvittaessa tapauskohtaisesti, käytännössä esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:

  • Onko lyhytaikaisesti vuokrattavia asuntoja enemmän kuin yksi?
  • Tarjotaanko majoituksen yhteydessä oheispalveluja kuten aamiaista tai siivousta?
  • Asutko asunnossa itse silloin, kun se ei ole vuokrattuna?

 

Asunnon lyhytaikainen vuokraus: satunnaista vai ammattimaista vuokraustoimintaa?

Oman tai toiselta vuokraamasi asunnon satunnaista tarjoamista lyhytaikaiseen majoitukseen ei voida pitää ammattimaisena majoitustoimintana. Jos siis asut asunnossasi pääasiassa itse ja vuokraat sitä esimerkiksi kesätapahtumien aikaan tai muuten vain silloin tällöin, ei arvonlisäveroa tarvitse maksaa.

Toinen tärkeä kysymys on vuokrattavien asuntojen lukumäärä. Onko kyse yhdestä vai useammasta asunnosta? Jos lyhytaikaisesti vuokralle tarjotaan vain yhtä asuntoa, ei arvonlisäveroa yleensä tarvitse maksaa. Verottaja ottaa asiaan kantaa näin:

Jos majoitustoiminnan käytössä on useampia majoitustiloja ja toimintaa harjoitetaan riittävän säännöllisesti, voi toiminta täyttää arvonlisäverollisen majoitustoiminnan edellytykset. Esimerkiksi jos majoitustoiminnan käytössä on useampia huoneistoja, tai toimintaa harjoitetaan useampia erikseen vuokrattavia makuuhuoneita sisältävässä kiinteistössä, voi toiminta ylittää liiketoiminnalta edellytetyn laajuuden. (Kohta 2.6, viitattu 4.11.2020, lihavoinnit lisätty)

Kolmas kysymys koskee aamiaisen ja siivouksen kaltaisia oheispalveluja. Mitä enemmän ne muistuttavat hotellipalveluja, sitä suuremmalla todennäköisyydellä toimintaa pidetään ammattimaisena.

Suomen vuokranantajat -järjestö esitti Työ- ja elinkeinoministeriölle vuonna 2019, että ammattimaiseksi majoitustoiminnaksi ei tulisi laskea yksityisessä kodissa tarjottavaa majoitusta, kausiluonteista majoitustoimintaa esimerkiksi lomasesonkien aikana tai vuokrasuhteiden välissä.

Lakia asiasta ei kuitenkaan ole vielä tämän tekstin kirjoitusajankohtaan mennessä ole, joten jollei sitten halua panostaa ammattimaiseen majoitustoimintaan, kannattaa pelata varman päälle ja pitää toiminta pienimuotoisena.

 

Muista nämä verovähennykset

Lyhytaikaisesti vuokratut asunnot ovat luonnollisesti useimmiten kalustettuja. Tiesitkö, että kalustetun asunnon vuokratuloista voi vähentää kalusteiden kulumista korvaavan kalustevähennyksen?

Satunnaisesti asuntoa vuokrattaessa kalustevähennys on suuruudeltaan 1,30 euroa per päivä (huone tai yksiö) tai 2 euroa per päivä (kaksio tai suurempi).

Myös vuokraamiskulut ja esimerkiksi vuokraamiseen liittyvistä omista matkoistasi koituvat kustannukset voit vähentää verotuksessa.

 

Lyhytaikainen vuokraus ja asunnon myynti

Viimeisenä muttei vähäisimpänä pieni varoituksen sana sinulle, joka suunnittelet hiljattain ostamasi omistusasunnon lyhytaikaista vuokrausta vaikka Airbnb:n kautta: Saatat tietämättäsi olla vaarantamassa oikeuttasi myydä omistusasuntosi verovapaasti.

Asunnon myyminen verovapaasti on nimittäin mahdollista vain, jos olet asunut asunnossa itse kahden vuoden ajan yhtäjaksoisesti. Vaikka päivän-parinkin mittainen koko aikainen lyhytaikainen asunnon vuokraus katkaisee tämän jakson ja laskeminen alkaa alusta.

Jos vuokraat alle puolet asunnostasi, ei tämä vaikuta verovapaaseen myyntiin.

 

Valmis kokeilemaan asunnon lyhytaikaista vuokrausta?

Kiinnostaako lyhytaikainen vuokraus? Seuraavassa artikkelissa jaamme hyväksi havaitut vinkit menestyksekkään Airbnb-majoittamisen saloista! Klikkaa oitis lukemaan, millaiset asunnot Airbnb-asiakkaita kiinnostavat, miten Airbnb-asunto kannattaa hinnoitella ja miten asunto kannattaa valmistella lyhytaikaisten vuokralaisten tuloon. Millainen vakuutus asunnolle kannattaa ottaa ennen Airbnb-vieraiden tuloa?

Entä miten asuntoa esittelevät Airbnb-kuvat kannattaa ottaa?

Asunnon vuokraaminen Airbnb:n kautta

 

Lue lisää:

Vuokratulon verotus
Asunnon myyntivoiton verotus