ASP-tilin korko ja ASP-lainan korko

Kannattaako ASP-lainaa hakea samasta pankista, jossa ASP-tili on?

Meidän mielestämme on aina hyvä idea vertailla eri pankkien lainaehtoja. Tässä artikkelissa kerromme kaiken oleellisen ASP-tilin korosta ja ASP-lainan korosta, jotta sinä voit valita juuri sinulle edullisimman pankin sekä ASP-säästötilillesi että ASP-lainallesi.

 

ASP-tilin korko

Kirjoitushetkellä huhtikuun alussa 2021 voimassa on lainsäädäntö, jonka mukaan pankkien tulee maksaa ASP-tallettajien säästöille yhden prosentin mukaista korkoa. Koska korot ovat yleisesti matalalla tasolla, tämä olisi jo yksinään parempi korko, kuin mitä tavallisille säästötileille voi tällä hetkellä tutuista suomalaisista kivijalkapankeista saada.

ASP-säästämisestä tekee kuitenkin erityisen kannattavaa – jopa tuottavaa – niin kutsuttu ASP-tilin lisäkorko. ASP-tilin lisäkorkoa maksetaan ensimmäisen säästövuoden ja viiden sitä seuraavan vuoden säästöistä. Lisäkoron tulee olla suuruudeltaan kahdesta neljään prosenttia.

Koska kahden ja neljän prosentin euromääräinen ero voi asuntosäästöistä puhuttaessa olla jo aika tuntuva, teimme ASP-tilin avaaminen -artikkeliamme varten pienen pankkivertailun kuuden eri pankin välillä. Vertailussa selvisi, että lähes kaikki pankit tarjoavat tällä hetkellä täyttä neljän prosentin lisäkorkoa ensimmäisten vuosien ASP-säästöille. Näin ollen ASP-tilin korko voi juuri nyt olla moninkertainen tavallisen säästötilin korkoon verrattuna, mikä on hieno juttu ASP-tilin avaajalle.

Jos luet tätä artikkelia paljon kevään 2021 jälkeen tai jos omissa tiedusteluissasi käy ilmi, että ASP-korot ovat pankeissa muuttuneet, suosittelemme tekemään oman pikaisen pikku vertailun ennen ASP-tilin avaamista. Kahden ja neljän prosentin lisäkoron ero nimittäin voi olla euroissa tuntuva. Vertailun tekeminen ei välttämättä tarkoita, että sinun täytyy vaihtaa pankkia. Jos sinulla on lainatarjous tai pari näyttää pankissa, jossa ASP-tilisi on, voi tästä hyvinkin olla apua edullisemman ASP-tilin koron neuvottelemisessa.

 

ASP-lainan korko

Entä ASP-laina? Kannattaako se kilpailuttaa erikseen?

Meidän mielestämme kyllä kannattaa. ASP-lainan koroista on säädetty ainoastaan, että ASP-lainan koron tulee olla matalampi kuin tavallisen ensiasunnon ostajan vastaava asuntolainan korko samassa pankissa on. ASP-lainan korko on siis pankki- ja asiakaskohtainen, eli kannattaa hakea lainatarjous toisestakin pankista ja ehkä vielä kolmannestakin ennen valinnan tekemistä.

Asuntolainatarjouksien vertailussa kätevä luku on todellinen vuosikorko: mitä pienempi todellinen vuosikorko, sitä edullisempi laina. Muista asuntolainan valintaan liittyvistä asioista sekä asuntolainaneuvotteluihin valmistautumisesta voit lukea lisää artikkelistamme Ensiasuntolaina.

 

ASP-lainan korkotuki

Entäpä onko ASP-lainoissa korkokatto? Vai voivatko ASP-lainan korot nousta kuinka korkealle tahansa?

Hyviä uutisia: ASP-lainalle saa tavallaan korkokaton valtion tarjoaman ASP-lainan korkotuen muodossa. Käytännössä ASP-lainan korkotuki tarkoittaa sitä, että jos lainasi korot nousevat ensimmäisten 10 vuoden aikana yli 3,8 prosenttiin, maksaa valtio tästä ylimenevästä osasta 70 prosenttia puolestasi.

Sama pätee kirjoitushetkellä myös ASP-lisälainaan (linkki), jota saatat tarvita kalliimman ensiasunnon ostoon. ASP-lainan osalta valtion korkotuki on maksuton, ASP-lisälainan osalta maksullinen.

Huomaathan, että useimmat ensiasuntolainat ovat reippaasti pidempiä kuin 10 vuoden korkotuettu jakso. Kun 10 vuoden rajapyykki lähestyy, kannattaa siis miettiä, miten suojaudut korkojen mahdolliselta nousulta, kun ASP-korkotukilainasi muuttuu tavalliseksi ASP-lainaksi. Tästä voit kysyä lisää pankista, tai suojautua säästämällä jo etukäteen puskuria korkojen nousun varalta.

 

Lue seuraavaksi:

ASP-lainalaskuri

ASP-lainan määrä

ASP-takaus