Sijoitusasunto ulkomailta? 6 kysymystä tuottavan asunnon valintaan

Sopisiko salkkuusi kotimaisten sijoituskohteiden kaveriksi sijoitusasunto ulkomailta?

Tuhannet suomalaiset asuvat, opiskelevat ja työskentelevät ulkomailla eri puolella maailmaa. Monen mieleen on ulkomaanpätkän tai vakituisen asumisen aikana juolahtanut ajatuksen: kannattaisiko ostaa sijoitusasunto ulkomailta? Jos olet yksi heistä, lue eteenpäin!

Tässä jutussa keskitymme yleisiin kysymyksiin, joista ulkomaisesta sijoitusasunnosta haaveileva voi aloittaa unelmansa selvittelyn ja toteuttamisen. Onnea matkaan!
 

Sijoitusasunto ulkomailta – Kysymyksiä kannattavien asuntokauppojen pohjalle

  1. Haluatko itse asua asunnossa osan vuodesta?

Moni suomalainen hankkii sijoitusasunnon, jossa itsekin viihtyy. Tällainen sijoitusasunto maksaa osan vuotta itseään takaisin ja osan vuotta toimii asuntosijoittajan omana tukikohtana.

Sijoitusasunto ulkomailla sopii osa-aikaiseksi vapaa-ajan kodiksi silloin, jos muuna aikana sille on kysyntää lyhyillä tai jokusen kuukauden pituisilla sopimuksilla. Toisin sanoen: jos haluat itse käyttää asuntoasi osan vuodesta ja vuokrata sitä muulloin, on se hankittava alueelta, joka kiinnostaa turisteja.

Jos taas sijoitusasunto ulkomailta hankitaan pelkäksi sijoituskohteeksi, silloin sitä voi vuokrata joko lyhyillä tai pitkillä sopimuksilla; paikallisille, turisteille tai ekspateille.

 

  1. Minkälaista tuottoa voisit sijoitusasunnostasi saada?

Ennen asuntonäyttöihin rientämistä on aivan ensimmäiseksi hyvä tutustua mahdollisimman syvällisesti kiinnostavan kaupungin tai alueen asuntomarkkinoihin, hintatasoon, vuokratasoon ja tietysti sijoitusasuntojen verotukseen.

Mitä asunnot maksavat alueella? Onko sopivia markkinoilla? Vaativatko ne remonttia ja uudelleen sisustamista ja jos vaativat, paljonko näihin kannattaa sijoittaa rahaa? Paljonko paikallisista sijoitusasunnoista maksetaan ostohintaan nähden vuokraa? Mitä vuokrasta jäisi muiden kulujen jälkeen käteen ennen veroja? Entä verojen jälkeen? (Suomen veroviranomaisten ohjeet löydät täältä.) Minkälaiset ovat alueen pitkän aikavälin hintakehitysnäkymät?

Kun nämä kysymykset on selvitetty, voit realistisesti arvioida kannattaako sijoitusasunto ulkomailta todella hankkia. Jos kannattaa, ei kun eteenpäin!

 

  1. Kenelle vuokraat ja kuinka pitkäksi aikaa?

Olet siis tehnyt hieman taustatutkimusta ja alustavia laskelmiakin. Hienoa! Seuraavaksi kannattaa miettiä hetki omaa vuokrausstrategiaa ja sijoitusasunnon kohderyhmää. Vuokraisitko ulkomaista sijoitusasuntoasi etupäässä kansainvälisille turisteille, suomalaisille, paikallisille tai kenties kovapalkkaisille ekspateille?

Moni sijoitusasunnon ulkomailta hankkinut suomalainen pitää helpoimpana vuokrata asuntoaan hieman pitempään maassa viihtyville suomalaisille maanmiehille ja -naisille, mikäli vain kysyntää riittää. Suomalaiset asunnonetsijät turvautuvat myös mielellään suomalaiseen vuokraisäntään tai -emäntään, mikäli olet heitä kohtaan reilu, rehti ja asiakaspalveluhenkinen – aivan kuin Suomessa.

Suomalaiset eläkeläiset talvehtivat mielellään etelän auringossa, kun taas nuoremmat suomalaiset ja perheet muuttavat etenkin eurooppalaisiin pääkaupunkeihin usein työn perässä. Sijoitusasunto kannattaa valita alusta asti palvelemaan omaa kohderyhmää siten, että nuoremmille sinkuille ja pariskunnille tarjotaan pienempiä asuntoja keskustan liepeiltä, eläkeläisille rauhallisia asuntoja kävelymatkan päässä palveluista, ja perheille tasokkaita asuntoja kansainvälisten koulujen läheisyydestä. 

Turisteja kiinnostavat kansallisuuteen katsomatta rantakohteissa rannan, uima-altaan sekä ravintoloiden, kahviloiden ja kauppojen läheisyys; kaupunkilomilla keskeinen sijainti asunnon neliöitä enemmän. Molemmissa ryhmissä lentokentän läheisyys on tärkeä kriteeri loma-asunnon valinnalle.

Jos taas vuokraat asuntoasi pitkillä sopimuksilla paikallisille, heitä kiinnostavat yleensä keskustassa pienet ja kauempana suuremmat vuokra-asunnot. Tärkeitä ovat asuinalueen maineen lisäksi työpaikkojen, opiskelupaikkojen sekä palvelujen läheisyys, kohtuullinen vuokra sekä hyvät kulkuyhteydet kaupunkikeskustaan. Nämä vuokralaiset ovat hyvin hintatietoista väkeä, joten pidäthän vuokraodotuksesi realistisina.

 

  1. Kuka hoitaa vuokrauksen käytännön työt?

Kun olet päättänyt kenelle ulkomaista sijoitusasuntoasi suuntaat, on aika miettiä vuokraustoiminnan käytännön kiemuroita. Paikoissa, joissa kansainväliset vuokramarkkinat ovat vilkkaat, toimii usein yrityksiä, jotka voivat ottaa kontolleen vaikka kaikki asuntosi vuokrauksen käytännön asiat. Sijoitusasunto ulkomailta ei siis välttämättä tarkoita juuri kummempaa lisäystä työtunteihisi, mutta apujoukkojen palkkaaminen tietenkin nakertaa jonkin verran sijoitusasunnosta saatavaa vuokratuottoa.

Jos haluat etsiä vuokralaisen itse, kannattaa kokeilla suosittuja somekanavia kuten erilaisia suomalaisten, ekspattien ja muiden alueesta kiinnostuneiden Facebook-ryhmiä. Sijoitusasunnolle voi tehdä vaikka valokuvaajan avulla tyylikkäät sometilit Facebookiin ja Instagramiin. Niiden avulla tarkasti kohdistettua näkyvyyttä voi hiljaisempina aikoina saada melko edullisestikin. 

Airbnb-asuntojen kysyntä oli myös ennen koronapandemiaa jatkuvassa kasvussa, ja palannee pian tilanteen rauhoittumisen jälkeen tutulle kasvu-uralleen. Sijoitusasunto ulkomailta kannattaakin valita ja sisustaa mieluusti niin, että siitä saa tarvittaessa hyvän Airbnb-majoituspaikan. Vikkejä Airbnb-vuokraukseen olemme koonneet tänne – tervetuloa lukemaan!

 

Lue lisää:

Vuokrasopimus

Vuokralaisen oikeudet

Asunnon myyntivoiton verotus