ASP-lainan määrä

Mikä on ASP-lainan enimmäismäärä? Minkä hintaisen asunnon sillä saa eri puolilla Suomea? Entä mikä on ASP-tilin minimitalletus euroissa? Nappaa tärkeimmät ASP-aiheiset numerot muistiin tästä tekstistä.

 

ASP-lainan maksimi

Suomalaiset asuntomarkkinat ovat hintatasoltaan jonkin verran eriytyneet. Siksi ASP-lainan enimmäismäärä riippuu paikkakunnasta.

 

 

Helsingissä ASP-lainaa voi kirjoitushetkellä (7.3.2021) saada 180 000 euroon saakka, muualla pääkaupunkiseudulla 145 000 euroon saakka. Muissa Suomen kunnissa ASP-lainan määrä on enintään 115 000 euroa.

Luvuista käydään parhaillaan eduskunnassa keskustelua, sillä ASP-lainan määrä ei kalliimmissa kaupungeissa hintojen noustessa oikein tahdo riittää. ASP-lainan maksimimäärä saattaa siis olla piakkoin nousemassa. Ajantasaiset tiedot voit aina varmistaa tästä Valtiokonttorin linkistä.

 

Minkä hintaisen asunnon ASP-lainalla voi ostaa?

ASP-lainalla voit rahoittaa korkeintaan 90 prosenttia asuntosi hinnasta. Jos rahoitat ensiasuntosi pelkällä ASP-lainalla ja haluat tietää mitä asuntosi saa korkeintaan maksaa, ASP-lainan maksimimäärä täytyy jakaa yhdeksällä ja kertoa kymmenellä.

Näin ollen Helsingistä voit kirjoitushetkellä ostaa ASP-lainalla ja ASP-säästöilläsi 200 000 euron hintaisen ensiasunnon. Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa ASP-lainalla saa 161 000 euron ja muualla Suomessa 131 000 euron arvoisen kodin.

(Psst… Löytyisikö täältä mieluinen?)

 

Pariskunnan yhteinen ASP-laina ja ASP-lainan määrä

Entä sitten pariskunnat tai muut yhdessä ensiasuntoaan ostavat? Saavatko he enemmän ASP-lainaa kuin omin päin asuntoa etsivät?

Itse asiassa eivät saa, sillä ASP-laina on aina asuntokohtainen. Toisin sanoen ASP-lainamäärä ei riipu maksajien lukumäärästä vaan ainoastaan asunnon sijaintipaikkakunnasta.

Pariskuntana ASP-lainaa ei samaan asuntoon siis saa enempää kuin yksin ASP-lainaa hakevakaan.

 

Entä jos ASP-lainan enimmäismäärä ei riitä asunnon ostoon?

Löysit kivan asunnon, mutta se on hieman ASP-maksimimäärää kalliimpi. Mitäs nyt?

ASP-lainan rinnalle on mahdollista ottaa lisälainaa ASP-lainan maksimimäärän ylittävälle summalle. Lisälainan takeeksi pankki tarvitsee sinulta lisäsäästöjä tai vakuuksia, sillä siihen ei valtiontakaus enää ainoana takauksena riitä.

Lisälainaan saat silti osittaisen valtiontakauksen. Jos haluat suojata osan tai koko lisälainasi korkojen nousulta, siihen kannattaa itse varautua joko pankin maksullisella korkosuojalla tai säästämällä omatoimisesti puskuria pahan päivän varalle.

 

ASP-tilin minimitalletus ja maksimitalletus

Paljonko ASP-tilille voi enintään vuosineljänneksen aikana tallettaa? Entä minkä suuruinen talletus lasketaan ASP-talletukseksi?

Valtiokonttorin mukaan yhden kalenterivuosineljänneksen aikana talletuksen tulee olla vähintään 150 euroaja enintään 3000 euroa.

ASP-lainaa voit hakea, kun olet säästänyt 150—3 000 euroa vähintään kahdeksan  kalenterivuosineljänneksen aikana. Näiden neljännesten ei tarvitse olla peräkkäisiä. Säästämisestä voi siis pitää taukoa. Sitä voit myös jatkaa niin kauan kuin haluat, kunnes säästötavoitteesi täyttyy.

 

Minkälaisen asunnon ASP-lainan määrällä voi saada?

Kuten ylempänä mainittu, ajantasaisen ASP-lainan enimmäismäärän voi nopeasti tarkistaa Valtiokonttorin ASP-lainasivulta. Lehto Asuntojen asuntolistauksesta voit sitten helposti katsoa, minkälaiseen asuntoon ASP-lainan maksimimäärä riittää silloin, kun asuntojen hinnat on tietoisesti pidetty kohtuullisina, koskaan laadusta tinkimättä.

Viimeaikaisista kohteistamme on pelkällä ASP-lainalla voitu ostaa yksiöitä muun muassa Leppävaaran aseman ja Sellon läheltä tai Oulun keskustasta (jälkimmäiseen Lehto tarjoaa kortteliauton asukkaiden käyttöön vuodeksi). Kaksioita ASP-lainan määrällä on hankittu esimerkiksi idyllisistä vantaalaisista puupienkerrostalokohteistamme Kulomäestä, kävelymatkan päästä juna-asemalta.

 

Lue seuraavaksi:

ASP-lainalaskuri

ASP-lisälaina

ASP-takaus