Ensiasunto sijoitusasunnoksi

Voiko oman ensiasunnoksi ostetun kodin muuttaa myöhemmin sijoitusasunnoksi? Mitä silloin kannattaa ottaa huomioon? Miten ensiasunto kannattaa valita, jos siitä suunnittelee itselleen myöhemmin sijoitusasuntoa?

Valitse ensiasuntosi kuin asuntosijoittaja

Ensiasunnon muuttaminen sijoitusasunnoksi onnistuu usein vain pienellä vaivalla. Varsinkin Lehto Asunnoilta ostetut ensiasunnot kun ovat usein juuri sellaisia, joista myös vuokralaiset ovat kiinnostuneita: kompakteja, käteviä koteja palvelujen ja kulkuyhteyksien äärellä. Tällä samalla kaavalla myös asuntosijoittajat valitsevat kohteensa, ja lisäävät listaan usein kasvavan alueen, jolla on kysyntää vuokralaisista. Korkeakoulukampusten ja työpaikkakeskittymien läheisyys on myös tärkeä vetovoimatekijä vuokramarkkinoilla.

Lehto Asuntojen kohteet ovat kaikki sijoittajaystävällisiä, kiitos sijainnin, laadun ja kohtuuhintaisten asuntokauppojen. Kaikki kotimme valmistuvat kasvaville, dynaamisille alueille hyvien kulkuyhteyksien ääreen. Lehto Asuntojen kiinteät sisustusratkaisut ovat ajattomia ja tyylikkäitä ja sinänsä sopivat loistavasti myös vuokra-asuntoihin. Tuottoprosentit on useimmiten kohteisiimme laskettu jo valmiiksi ja vastikkeet niin ikään laskettu sijoittajaystävällisiksi. Sijoituskohteemme ympäri Suomea löydät helposti asuntohaku-sivustoltamme. Tarjolla on satoja laadukkaita uudisasuntoja kohtuuhintaan ja erinomaisella tuotolla!

Jos mieleistä ei heti löydy, kannattaa liittyä Lehdon Sisäpiiriin. Sisäpiiriläisenä saat tiedot kaikista ennakkomarkkinointiin tulevista uudiskohteistamme heti, ja pääset valitsemaan upeista kohteistamme kaikkein sinulle sopivimman heti päältä. Myös sijoitusasuntojen saloihin vihkiytyneet asuntomyyjämme auttavat mielellään.

Sopiiko ensiasuntoni sijoitusasunnoksi?

Jos olet ostanut ensiasuntosi alun perin omiin tai perheesi tarpeisiin ja mietit, kannattaako se mieluummin vuokrata vai myydä, kannattaa oman asunnon vuokrapotentiaalia pohtia rehellisesti ja realistisesti ennen päätöksen tekemistä. Tärkeintä onnistuneen asuntosijoituksen kannalta nimittäin on vuokratuotto, joka taas on paras silloin kuin tyhjiä kuukausia ei asunnossa ole. Toisin sanoen alueella täytyy olla kysyntää juuri sinun kotisi kaltaisille vuokra-asunnoille. Voit punnita ensiasuntosi sopivuutta sijoitusasunnoksi seuraavien kysymysten avulla:

  • Sijaitseeko asuntoni lähellä hyviä julkisen liikenteen yhteyksiä?
  • Onko asunnosta nopeat yhteydet kaupungin keskustaan?
  • Löytyykö läheltä arjen palveluja kuten kauppa, päiväkoti, koulu, kirjasto yms?
  • Onko lähellä suuria opiskelu- tai työpaikkakeskittymiä?
  • Onko asuinalueella hyvä maine ja onko sen väkiluku kasvussa?
  • Ovatko taloyhtiön vastikkeet sijoittajaystävälliset?
  • Onko asuntotyypille kysyntää alueeni vuokramarkkinoilla? (Ylitarjonnan tunnistaa siitä, että samankokoisia vuokra-asuntoja on paljon tarjolla, ja ne pysyvät listoilla pidempään.)
  • Ovatko asuntoni kiinteät sisustusratkaisut neutraaleja?

Ensiasunto vuokralle – Miten käy ASP-lainan?

Koska ASP-järjestelmä on tarkoitettu oman ensiasunnon ostajille eikä asuntosijoittajille, ei ASP-lainalla rahoitettua asuntoa saa vuokrata toiselle kuin luvan kanssa ja vain hyvästä syystä, kuten vaikkapa ulkomailla opiskelun takia. Jos siis haluat muuttaa ASP-rahoitetun ensiasuntosi sijoitusasunnoksi, tulee sinun ensin muuttaa ASP-lainasi tavalliseksi asuntolainaksi. Tällöin valtiontakaus muuttuu maksulliseksi ja valtion ilmainen korkotuki loppuu.

Pankin edustajan kanssa kannattaa keskustella eri vaihtoehdoista lainasi takaamiseksi ja korkojen nousulta suojautumiseksi hyvissä ajoin. Riippuen siitä paljonko olet jo ehtinyt maksaa lainaasi pois, pankki saattaa vaatia sinulta lisätakuita tai nostaa lainasi marginaalia suuremman riskin takia. Toisaalta joskus ASP-lainan muuttaminen tavalliseksi lainaksi onnistuu ilman muutoksia – kannattaa siis neuvotella!

Ensiasunnon korkovähennys – mitä sille tapahtuu?

Ensiasunnon korkovähennyksestä säädetään, että asunnon on tultava ostajan omaan asuinkäyttöön. Jos siis muutat ensiasuntosi sijoitusasunnoksi kun lainaa on vielä jäljellä, et enää ole oikeutettu ensiasunnon korkovähennykseen, joka on ansiotuloista vähennettynä pari prosenttiyksikköä suurempi kuin tavallisen asuntolainan korkovähennys. Toisaalta vuokranantajana saat vähentää verotuksessa muita kuluja, joita omistusasunnossa asuessasi et voinut vähentää.

Sijoitusasunnon verotus eroaa omistusasunnon verotuksesta

Sijoitusasunnon verotus poikkeaa melko lailla ensiasunnon verotuksesta. Sijoitusasunnosta saamasi vuokratulot verotetaan ensinnäkin pääomatuloina, joiden veroprosentti on 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja tämän ylittävältä osalta 34 prosenttia. Vuokratulot on ilmoitettava aina, vaikka asunnon vuokraisi vain pariksi päiväksi esimerkiksi Airbnb:n kautta.

Asuntosijoittajana sinulla on toisaalta myös etuja, joita omistusasujalla ei ole. Taloyhtiölle maksamasi hoitovastikkeet, vesimaksut ja remonttikulut voit vähentää verotuksessa niinä kuukausina, joina asuntosi on vuokrattuna. Vuosikorjaus- ja perusparannuskulut ilmoitetaan ja vähennetään eri tavoin, joten selvitäthän Verohallinnon sivuilta, kumpaan kategoriaan suunnittelemasi remontin kulut liittyvät. Myös sijoitusasuntoon tehtävät hankinnat voi vähentää verotuksessa tietyin ehdoin, samoin kuin välityspalkkiot, ilmoituskulut ja asunnon vuokraamiseen liittyvät matkakulut. Aika mukavaa, eikö vain? Vuokranantajan vähennyksistä voit lukea lisää täältä.

Haluatko oppia lisää asuntosijoittamisesta?

Lehto Asunnoilla niin ensiasunnon ostajana kuin tulevana asuntosijoittajanakin olet meille tärkeä asiakas. Olemme tuottaneet omat infopaketit molemmille asiakasryhmille, joten jos olet jo ehtinyt lukemaan ensiasunnon ostajille suunnatut artikkelimme, surffaa ihmeessä eteenpäin asuntosijoittajasivuillemme!

Kun muutat ensiasuntosi sijoitusasunnoksi, olet ihka oikea asuntosijoittaja – ja sijoituspiireissä tieto on tuottoa. Asuntosijoittajille suunnatuilta sivuiltamme löydät parhaat vinkit sijoitusasunnon ostamiseen, tuottoon ja verotukseen liittyen, samoin kuin näppärän vuokratuottolaskurimme ja esimerkkejä ensiasunnoiksikin hienosti soveltuvista Lehto Asuntojen sijoitusmahdollisuuksista. Kirjoitusajankohtana tammikuussa 2020 avoinna on myös pääsy Osta, vuokraa ja vaurastu -verkkovalmennukseen (ohv. 149 eur) maksutta! Muitakin herkkuja voi tulla tarjolle ajan mittaan, joten pysythän kuulolla…

Liity Lehdon Sisäpiiriin nyt ja saat kattavan ja helppolukuisen Ensiasunnon ostajan-oppaan!

Huolella laaditussa oppaassamme avaamme ensiasunnon ostoprosessin salat budjetin laatimisesta ensiasunnon rahoitukseen, omien asumistarpeiden kartoituksesta kauppakirjojen allekirjoittamiseen ja taloyhtiön osakkaaksi pääsyyn. Kohtuuhintaiset Lehdon kohteet julkistetaan aina ensin Sisäpiirin jäsenille. Liity siis jo tänään ja olet askeleen lähempänä unelmaasi omasta upeasta kodista!