Ensiasunnon korkovähennys: Mikä, miten ja paljonko?

Oman asunnon ostaminen on mainio sijoitus tulevaisuuteen. Vuokran sijaan pääset maksamaan asuntoasi itsellesi samalla, kun huolella valitun ensiasuntosi arvo parhaassa tapauksessa vuosien kuluessa nousee. Omistusasuminen kasvattaa varallisuutta toisin kuin vuokralla asuminen. Kun nimittäin asuntolaina on maksettu, on sinulla jo asunnon muodossa paljon pääomaa!

Jotta mahdollisimman monen olisi halutessaan mahdollista valita vuokra-asumisen sijaan omistusasunto, Suomen valtio tulee vastaan ensiasunnon ostajia useilla eri tavoilla. Näistä yksi on ensiasunnon korkovähennys, jonka avulla säästät verotuksessa silkkaa rahaa jopa kymmenen vuoden ajan.

Ensiasunnon korkovähennys – mikä se on?

Ensiasunnon ostajan korkovähennyksellä tarkoitetaan ensimmäisen oman kodin ostajille suunnattua veroetua, jonka myötä ensiasuntolainan korkoja voi vähentää verotuksessa. Toisin sanoen joudut kymmenen vuoden ajan maksamaan vähemmän veroja valtiolle kuin ilman korkovähennystä maksaisit. Voit hyötyä ensiasunnon ostajan korkovähennyksestä, jos kaikki seuraavat ehdotot täyttyvät:

  • Omistat asunnosta vähintään 50 %
  • Asunto tulee asuinkäyttöösi
  • Et ole aikaisemmin omistanut vähintään 50 %:a vakituisena asuntona käyttämästäsi asunnosta tai asuinrakennuksesta

Paljonko on ensiasunnon korkovähennys vuonna 2020?

Asuntolainan korkovähennys lasketaan ensisijaisesti pääomatuloista eli esimerkiksi vuokratuloista tai myyntivoitoista. Tällöin ensiasuntolainan koroista voi vuonna 2020 vähentää 15 prosenttia.

Useimmilla ensiasunnon ostajilla ei pääomatuloja ole, ja silloin korkovähennys lasketaan ansiotuloista. Tätä vähennystapaa kutsutaan nimellä alijäämähyvitys, ja tätä kautta ensiasunnon ostaja voi verotuksessa vähentää jopa 32 prosenttia vuoden aikana maksamistaan asuntolainansa koroista.

Ensiasunnon ostajan korkovähennys on vuoden 2020 säädösten mukaisesti voimassa 10 vuotta alkaen sinä vuonna, jona muutat uuteen kotiisi. Perheellinen voi saada alijäämähyvityksen enimmäismäärään lapsikorotusta.

Alijäämähyvitys eli ansiotuloista laskettava korkovähennys on vuonna 2020 enintään 1 400 euroa vuodessa. Jos ensiasuntoon ostaja on pariskunta, on vähennyksen enimmäismäärä 2 800 euroa. Enimmäismäärään lisätään lapsikorotus, joka on 400 euroa yhdestä alaikäisestä lapsesta ja 800 euroa kahdesta tai useammasta lapsesta.

Korkovähennys ja verokortti

Voidaksesi hyödyntää ensiasunnon ostajan korkovähennyksen kokonaisuudessaan, sinun kannattaa mieluiten huomioida korkovähennys jo verokortillasi ja ennakonpidätysprosentissasi. Näin varmistat, ettei korkovähennykestä ainakaan aiheudu ikäviä yllätyksiä mätkyjen muodossa.

Verokorttia varten etsi OmaVero-palvelusta Toiminnot-kohta ja valitse Verokortit ja ennakkovero. Sieltä voit siirtyä kohtaan Tilaa uusi verokortti. Tarkista tietosi kohdasta Esitäytetyt tulot ja vähennykset.

Ensiasunnon korkovähennys ja veroilmoitus

Itse asuntolainasta sinun ei tarvitse ilmoittaa verottajalle, sillä lainan myöntävä pankki ilmoittaa lainan tiedot ja korot. Esitäytetystä veroilmoituksesta sinun kannattaa kuitenkin tarkistaa, että maksamiesi asuntolainan korkojen määrä täsmää pankin ilmoittaman kanssa, ja että lainan korkojen käyttötarkoitukseksi on merkitty ensiasunnon velan korko.

Jos käyttötarkoitus on jostain syystä merkitty väärin, voit korjata sen Lisätiedot-kohdassa. Lisää mukaan myös luoton tunnus. Näin varmistat, että saat nimenomaan ensiasunnon ostajille suunnatun (tavallisen omistusasunnonostajan vähennystä suuremman) korkovähennyksen kokonaisuudessaan.

Ajantasaiset tiedot ensiasunnon korkovähennyksestä

Verotuksen säätely kuuluu eduskunnan tärkeimpiin tehtäviin, ja verosäädökset muuttuvat vuosien aikana joskus paljonkin. Tämän artikkelin tiedot ovat tammikuulta 2020, jolloin esimerkiksi pääomatuloista vähennettävien asuntolainan korkojen määrä oli juuri laskenut 25 prosentista 15 prosenttiin niin ensiasunnon ostajilla kuin muillakin asuntolainan ottajilla. Ansiotuloista vähennettävien korkojen määrä pysyi ensiasunnon ostajilla 32 prosentissa, mutta tähänkin lukuun saattaa tulla aikojen kuluessa vaihtelua.

Jotta voit suunnitella budjettisi ajantasaisiin tietoihin perustuen, kannattaa sinun tarkistaa ajantasaiset korkovähennysprosentit Vero.fi-sivuston Ensiasunnon korkovähennys -sivulta. Sieltä löydät myös käytännön laskuesimerkkejä ensiasunnon korkovähennyksestä.

Liity Lehdon Sisäpiiriin nyt ja saat kattavan ja helppolukuisen Ensiasunnon ostajan-oppaan!

Huolella laaditussa oppaassamme avaamme ensiasunnon ostoprosessin salat budjetin laatimisesta ensiasunnon rahoitukseen, omien asumistarpeiden kartoituksesta kauppakirjojen allekirjoittamiseen ja taloyhtiön osakkaaksi pääsyyn. Kohtuuhintaiset Lehdon kohteet julkistetaan aina ensin Sisäpiirin jäsenille. Liity siis jo tänään ja olet askeleen lähempänä unelmaasi omasta upeasta kodista!