Ensiasunnon varainsiirtovero – Toimi näin

Korkotuettu ASP-laina, ensiasunnon korkovähennys ja ensiasuntolainan valtiontakaus. Suomen valtio tukee ensiasunnon ostajia useilla eri tavoilla, joista yksi on vapautus varainsiirtoverosta tietyin ehdoin. Mutta mikä varainsiirtovero on, maksaako ensiasunnon ostaja varainsiirtoveroa, ja miten siitä ilmoitetaan verottajalle? Entä isännöitsijälle? Entä miten varainsiirtoveron suhteen toimitaan, jos ensiasunnon ostaja on pariskunta? Tästä jutusta löydät vastaukset kaikkiin ensiasunnon ostajan varainsiirtoveroa koskeviin kysymyksiin helposti ja yhdestä paikasta.

Mikä ihmeen varainsiirtovero?

Varainsiirtovero eli entinen leimavero maksetaan yleensä aina, kun kiinteistö, asunto-osake tai muu arvopaperi vaihtaa omistajaa. Useimmiten verovelvollinen on ostaja. Varainsiirtoveron määrä on laskettava itse ja se on maksettava oma-aloitteisesti. Samoin ilmoitus varainsiirtoverosta on tehtävä hyvissä ajoin ja itse.

Artikkelin kirjoitushetkellä tammikuussa 2024 varainsiirtoveroa tulee maksaa joko 1,5 tai 3 prosenttia asunnon kauppahinnasta, riippuen asuntotyypistä. Asunto- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeista maksettava varainsiirtoveron määrä on 1,5 prosenttia. Kiinteistöistä (kuten omakotitalo) varainsiirtoveroa maksetaan 3 prosenttia kauppahinnasta. Kauppahintaan luetaan nykyään mukaan myös yhtiölainan osuus asunnon hinnasta. Tarkempi jaottelu näyttää tältä (lähde):

Kiinteistöjen ja rakennusten varainsiirtovero 3 prosenttia

Esim. tontti ja sillä mahdollisesti sijaitsevat rakennukset – kuten omakotitalo – tai maa-alue ja sillä mahdollisesti sijaitseva kesämökki (myös määräalat ja määräosat) sekä pelkkä rakennus tai rakennelma.

Asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtovero 1,5 prosenttia

Esim. kerrostalo- tai rivitalo-osake, liikehuoneisto, autopaikka, varasto, golfosake, lomaosake ja venepaikka.

Maksaako ensiasunnon ostaja varainsiirtoveroa?

Verotuskäytäntö muuttui 1.1.2024 ja ensiasunnon ostajan verovapaus poistui.

Varainsiirtoveroilmoitus

Varainsiirtoveroilmoitus tulee tehdä verottajalle oma-aloitteisesti. Sen määräaika umpeutuu uudiskohteissa kahden kuukauden sisällä siitä, kun asunnon hallintaoikeus on siirtynyt sinulle. Uudiskohteen ostajan tulee tehdä varainsiirtoveroilmoitus itse, vaikka asuntokaupoissa olisi käytetty asuntomyyjän palveluita.

Varainsiirtoveron ilmoittamisesta annetut ohjeet muuttuivat marraskuussa 2019. Nykyisin varainsiirtoveroilmoituksen voi tehdä joko OmaVero-palvelussa tai täältä löytyvältä paperilomakkeella.

Mitä tietoja tarvitsen varainsiirtoveroilmoituksen tekemiseen?

Varainsiirtoveroilmoituksen tekemiseen tarvitset seuraavat tiedot ensimmäisistä asuntokaupoistasi:

  • Myyjän nimi ja henkilötunnus TAI yhtiön nimi ja Y-tunnus
  • Kauppakirjan allekirjoituspäivämäärä
  • Omistusoikeuden siirtymispäivämäärä
  • Hankkimasi kohteen nimi ja Y-tunnus
  • Osakkeiden numerot
  • Huoneiston pinta-ala
  • Hankkimasi osuus huoneistosta prosentteina tai murtolukuna
  • Osuutesi kauppahinnasta
  • Osuutesi osakkeisiin kohdistuvasta yhtiölainasta

Jos ostat ensiasunnon yhdessä puolisosi tai jonkun muun kanssa, ilmoita vain oma osuutesi kauppahinnasta ja yhtiölainasta. Yhdellä ilmoituksella ei voi ilmoittaa useampien ostajien tietoja, eli toisin sanoen kaikkien ostajien on tehtävä oma varainsiirtoveroilmoituksensa erikseen.

Liitteet kylkeen

Varainsiirtoveroilmoitukseen tarvitaan myös muutama liite. Tärkein on kopio kauppakirjasta, jonka lisäksi tarvitaan uudiskohteessa selvitys siitä, milloin kohteen hallintaoikeus on siirtynyt sinulle. Sellaiseksi kelpaa vaikkapa rakennuttajan lähettämä muuttokirje tai kuitti kauppahinnan viimeisen erän maksusta. Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, liitä varainsiirtoveroilmoitukseen myös kopio passistasi ja ensiasunnon ostajana vielä kopio oleskeluluvasta.

Isännöitsijä tarvitsee todistuksen varainsiirtoverosta

Vaikka et varainsiirtoveroa maksaisikaan, isännöitsijälle tulee osakeluettelomerkintää varten toimittaa todistus varainsiirtoverosta. Sellaisen voit kätevästi tulostaa OmaVero-palvelusta. Jos teit ilmoituksesi paperisella lomakkeella, todistus lähetetään sinulle postitse.

Liity Lehdon Sisäpiiriin nyt ja saat kattavan ja helppolukuisen Ensiasunnon ostajan-oppaan!

Huolella laaditussa oppaassamme avaamme ensiasunnon ostoprosessin salat budjetin laatimisesta ensiasunnon rahoitukseen, omien asumistarpeiden kartoituksesta kauppakirjojen allekirjoittamiseen ja taloyhtiön osakkaaksi pääsyyn. Kohtuuhintaiset Lehdon kohteet julkistetaan aina ensin Sisäpiirin jäsenille. Liity siis jo tänään ja olet askeleen lähempänä unelmaasi omasta upeasta kodista!