Asunnon vuokraaminen – Aloita tästä

Suunnitteletko oman asuntosi vuokraamista lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa?

Me Lehdon asuntotiimissä kokosimme sinua varten helppolukuisen infopaketin, josta voit kätevästi kurkata vastaukset asunnon vuokraamisesta kiinnostuneiden mielessä usein pyöriviin kysymyksiin.

Alta löydät linkit 10 artikkeliin aina asunnon vuokraamisen perusteista ja vuokrasopimuksen laatimisesta vuokratulojen ilmoittamiseen ja Airbnb-vuokraukseen saakka. Tervetuloa surffailemaan!

Asunnon vuokraamisen ABC – Perusasiat haltuun tästä

Oletko antamassa asuntoasi vuokralle ensimmäistä kertaa? Nämä käytännönläheiset artikkelit saattelevat sinut matkaan:

Vuokranantajan velvollisuudet

Vuokralaisen oikeudet

Vuokrasopimus     

Vuokranantajan vakuutus

Tuleva vuokranantaja, lue myös nämä

Kun perusasiat ovat hallussa, mikset sukeltaisi vähän syvemmälle? Nämä viisi tekstiä käytännön vinkkeineen auttavat sinua veroviidakossa ja maksimoimaan asuntosi tuoton:

Vuokratulon verotus

Vuokratulojen ilmoittaminen

Asunnon vuokraaminen Airbnb:n kautta 

Lyhytaikainen asunnon vuokraus

Vuokravakuustili vai ei?

Vuokran korottaminen

Asunnon vuokraaminen: Itse vai vuokravälittäjän avulla?

Olet siis vuokraamassa asuntosi lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa, muuten kuin Airbnb:n kautta (Airbnb-vuokrauksesta voit lukea erikseen. Ensimmäinen isompi valinta koskee asunnon vuokraamisen tapaa: Etsisitkö vuokralaisen itse vai antaisitko homman vuokravälittäjän hoidettavaksi?

Asunnon vuokraaminen itse: Pienemmät kulut, suurempi riski

Vuokravälittäjät perivät työstään palkkion, yleensä yhden kuukauden vuokrasumman plus arvonlisäveron. Tämä summa on verotuksessa vähennettävissä asunnosta saamastasi vuokratulosta, mutta vaikuttaa joka tapauksessa jonkin verran asuntosi vuokratuottoprosenttiin.  

Asunnon vuokraaminen itse on siis edullisempaa kuin homman antaminen välittäjän tehtäväksi. Tämä on ilman muuta itse vuokraamisen suurin plussa.

Toisaalta omin päin vuokraamiseen sisältyy suurempi riski kuin välittäjän käyttämiseen, mistä esimerkiksi Suomen vuokranantajat sekä maamme tunnetuin vuokravälittäjä Vuokraturva ovat omilla tahoillaan hiukan varoitelleet.

Omin päin vuokraamisen riskiä voi onneksi merkittävästi pienentää toimimalla itse fiksusti ja järjestelmällisesti.

Kolme turvallisuusvinkkiä asunnon omatoimiseen vuokraamiseen

Jos haluat hankkia asuntoosi vuokralaisen itse, tässä kolme helppoa askelta kohti turvallisempaa vuokratuottoa:

  1. Kerro jo vuokrailmoituksessasi, että hakijoiden luottotiedot tarkistetaan.
  2. Pyydä varteenotettavaa vuokralaisehdokasta näyttämään henkilöllisyystodistuksensa luottotietojen tarkistamista varten. Merkitse henkilötunnus muistiin, jotta tiedät saamiesi luottotietojen kuuluvan oikealle henkilölle.
  3. Tarkista hakijan luottotiedot aina ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Voit pyytää vuokralaisehdokasta toimittamaan sinulle pdf-muotoisen luottotietoraportin My Bisnode -palvelusta (vuokralaiselle ilmainen kerran vuodessa), tai tarkistaa maksua vastaan hakijan luottotiedot itse saman yrityksen tältä sivulta.

Luottotiedot voi yhtä hyvin tarkistaa myös Asiakastieto -sivustolta, joka oli kirjoitushetkellä jonkin verran Bisnodea kalliimpi vaihtoehto.

Luottotietojen tarkistamisesta aiheutuvat maksut voit vähentää verotuksessa vuokratuloistasi, joten ota mahdolliset kuitit talteen.

Asunnon vuokraaminen välittäjän avulla: Millainen on hyvä vuokravälittäjä?

Jos olet kovin kiireinen tai et halua ottaa asunnon omatoimiseen vuokraamiseen sisältyvää riskiä, on aika etsiä asiansa osaava vuokravälittäjä. Voit ottaa yhteyttä muutamaan eri toimistoon tai itsenäisesti työskentelevään välittäjään ja kysellä millaisia palveluja heillä on vuokranantajille tarjolla.

Voit tiedustella myös missä he mainostavat asuntoasi, miten valitsevat vuokralaiset ja kauanko he arvioivat hyvän vuokralaisen löytämiseen menevän aikaa.

Kannattaa kysäistä myös mitä ongelmatapauksissa tehdään. Auttaako välitystoimisto, jos välittäjän löytämä vuokralainen jättääkin vuokran maksamatta?

Tuleva vuokranantaja, tunnetko jo Lehdon asuntosijoittajasivut?

Asunnon vuokraamista käsittelevien sivujemme tarkoitus on saatella sinut turvallisesti ja tuottoisasti matkaan vuokranantajan taipaleellasi. Toivomme, että saat yllä listaamistamme artikkeleista monta käytännön ideaa ja vinkkiä oman asuntosi vuokraamiseen ja vuokratuotosta huolehtimiseen.

Jos asunnon vuokraaminen tuntuu luontevalta keinolta turvata tulosi ja kasvattaa varallisuuttasi, ennemmin tai myöhemmin saattaa tulla ajankohtaiseksi hankkia toinenkin sijoitusasunto. Silloin kannattaa ilman muuta tutustua Lehdon asuntosijoittajasivuihin, blogiin, sijoittaja-podcastiin ja etenkin Lehdon omaan sijoitusasuntotarjontaan.

Kaikki asunnon vuokraamisesta kiinnostuneet, tervetuloa mukaan mielenkiintoiselle matkalle!

Rakentavin terveisin,
Lehdon Asuntotiimi