Punagraniitti kätkee kaupunkiasujan aarteen

Punagraniitti kätkee kaupunkiasujan aarteen

17.01.2020 Arkkitehtuuri, Haastattelut, Videot, Kuopio Samuel Latvanen

Jyhkeä punagraniittinen julkisivu kätkee sisälleen moderneja kaupunkikoteja

Aivan Kuopion torin laidalla, Puijonkadulla, kohoaa rakennus, jonka historiaa liittyy Kuopion vanhaan pankkimaailmaan. Esa Malmivaaran suunnittelema, suojeltu punagraniittinen ja käytännössä ikuinen julkisivu korkeine pylväineen henkii pankkimaailmaan sopivaa arvokkuutta ja jykevyyttä. Talo tunnetaan historiasta Suomen Yhdyspankin talona. Nyt emme kuitenkaan ole aikamatkalla menneeseen, vaan pääsen tutustumaan arvokiinteistön uuteen elämään. Yhdyspankin historia on vain muisto menneestä, kun talo on perusteellisesti saneerattu runkoon asti.

Asuntojen parvekkeilta voi ihailla Kuopion kaunista kaupungintaloa sekä toria. 

Uusi elämä tälle rakennukselle tarkoittaa asumisen helppoutta arvostavalle kaupunkieläjälle kotina toimimista. Tämän paremmalle sijainnille Kuopiossa ei pääse asumaan, sillä rakennus tuntuu kohoavan keskustan keskipisteen, eli torin ylle. Jos asuisin tässä, saisin haettua torin myyntikojuista kalakukon höyryävän kuumana kotikeittiöön. Jos kalakukko ei maistu, niin oikeastaan mihinkään muuallekaan ei tältä sijainnilta ole pitkä matka, ja monen kaupunkilaisen toivoma autoton elämä onnistuisi helposti. Millaisia asuntoja tämä kaupungin ykköspaikalla sijaitseva kiinteistö sitten pitää sisällään? 

Asuntojen suuret ja suojaisat parvekkeet jatkavat sisätilan luontevasti ulos.

Punagraniitin jyhkeys ja massiivisuus todellakin kätkee sisälleen suuren yllätyksen. Kun pujahdamme kuudennen kerroksen kaksioon sisään, on vastassa täydellinen kontrasti rakennuksen ulkokuorelle. Huoneet ovat korkeita ja pohjaratkaisu suunniteltu modernin avaraksi. Valoa ja luonnetta asuntoon tuovat hauskat korkeat ja kapeat ikkunat, jotka vierivieressä avaavat maiseman suoraan Kuopion torille. Juuri sopivasti saavuttuamme tammikuinen talvitaivas aukeaa, ja matalalta paistava aurinko hivelee kauniin kaupungintalon kumpuilevaa kattoa. Vaikka olemme aivan keskustassa, eivät arkiaamuun heräävän kaupungin äänet kantaudu asuntoon sisälle lainkaan.

Terassi kaupungin kattojen päällä

Jatkamme matkaamme rakennuksen sisällä, ja pääsen tutustumaan talon erikoisuuteen – kaksikerroksiseen kolmioon. Heti ulko-ovelta huomio kiinnittyy kauniiseen portaikkoon, joka onnistuu yllättämään tulijan, vaikka etukäteen tiesinkin näiden asuntojen olevan kaksikerroksisia. Portaikko kutsuu heti kurkistamaan yläkertaan, missä sijaitsee asunnon keittiön lisäksi tilanjatkeena toimiva valtava parveke. Oikeastaan tunnelma koko yläkerrassa on kuin olisin parvekkeella – ulkotilan ja sisätilan välillä on pelkkää ikkunaa, mikä tekee tilasta valtavan tuntuisen. Kolme porrasta ja ovi auki, ja parveke avaa näkymän Kallavedelle, jonka jäisellä pinnalla talviauringon säteet kimaltelevat kirpeän pakkasilman nipistellessä poskipäitäni.

Portaikko kerrostalossa? Miksi ei!

Seuraavaksi suuntaamme vielä rakenteilla olevaan rakennuksen alimpaan kerrokseen, jossa hauskana yksityiskohtana rakennuksen menneisyydestä muistuttavat vanhat kassaholvin ovet. Sisällä rakennuksessa menneisyys todella pääsikin hetkeksi unohtumaan – niin modernisti ja tyylikkäästi asunnot on historialliseen rakennukseen toteutettu.

Kason kassaholvit ovat ainoa sisätiloissa säilynyt muisto rakennuksen historiasta. 

Keskustele aiheesta

Suosituimmat artikkelit

Suosituimmat podcastit

Suosituimmat videot