Oman ensiasunnon ostaminen on yksi elämän isoimmista päätöksistä.

Oman ensiasunnon ostaminen on yksi elämän isoimmista päätöksistä.

13.09.2019 Tutkimukset, Asunnon ostaminen, Ensiasunto, Lehto Raha Henri Blomster, SalkunRakentaja.fi

Oma koti kerryttää omistajansa varallisuutta, kun asumiseen menevä kustannus lyhentää asuntolainanottajan omaa velkaa. 

Asunnon hankinnassa keskeistä on asunnonostajan luottamus omaan tulevaisuuteen. Jos luottamusta ei ole, voi asunnon ostaminen tuntua liian isolta sitoumukselta. 

Asunnon osto on aina myös riski. Alhainen vastike kuulostaa hyvältä, mutta sitä se ei välttämättä ole. Etenkin ensiasunnon ostajan voi olla hankala hahmottaa korjausvelan määrää ja tulevien remonttien tarvetta niin itse asunnossa kuin itse taloyhtiössäkin.  

Ensiasunto voi myös olla uusi asunto

Uuden asunnon varustetaso on ajanmukainen ja ylläpitokustannukset tiedossa ja mikäli ongelmia ilmenisi, on ostajalla uuden asunnon kauppaa koskevan asuntokauppalain säännökset puolellaan.

Voisi kuvitella, että monet valitsevat ensiasunnokseen uuden asunnon siihen liittyvän huolettomuuden ja riskittömyyden takia, mutta muitakin syitä on.

Mittaamme asiakastyytyväisyyttämme jatkuvasti. Asiakastyytyväisyysmittauksen tuloksista näkee, että ensiasunnoksi ostetaan tyypillisesti kerrostalo, mutta poikkeuksiakin on. Kyselyyn vastanneista osa oli ostanut rivitalon ja osa jopa yhtiömuotoisen omakotitalon, eli erillistalon. 

Asuntojen myyntihinta vaihteli 30 000 euron 225 000 tuhannen euron välillä. Tyypillinen ensiasunnon myyntihinta oli tässä aineistossa 57 600 euroa.

Lehdon asuntomyyjät saivat ensiasunnon ostajilta huippupisteet.

Ensiasunnon ostajat olivat yleisesti ottaen varsin tyytyväisiä muunkin henkilökunnan työhön. 

Ensiasunnon ostajilta kysyttiin myös avoimella kysymyksellä, miksi he olivat valinneet Lehdon ja ostamansa kohteen. Yhdelle ostajalle hinta on tärkein, toiselle sijainti, kun taas kolmas painottaa laajempaa kokonaisuutta. 

”Kilpailukykyinen hinta”

”Sijainti, tämä asunto sattui olemaan itselleni sopivalla paikalla.”

”Asunto vastasi täysin kriteerejämme sekä sijainnilta, hinnalta ja materiaaleilta. Plussaa katetusta parvekkeesta ja terassista, useilla kilpailijoilla 2. kerroksessa ei ole parveketta.”

Näiden kolmen tekijän hinta, sijainti ja kriteereiden täyttyminen ja niiden erilaiset yhdistelmät vaikuttivat olevan vastanneiden kesken tärkeimmät syyt asunnon valintaan. 

Käytännössä asuntoa ei osteta tuosta vain, vaan omarahoitusosuuden tulee olla kunnossa. 

Ensiasunnostaan haaveilevan kannattaa tutustua Lehto Rahaan

Lehto Raha soveltuu niille, jotka haluavat siistin, isolta osin tehdasoloissa valmistetun ensiasunnon ilman pelkoa yllättävistä remonteista.

Lehto Raha toimii niin, että asunnosta laaditaan määräaikainen vuokrasopimus ja esisopimus asunnon ostamisesta. Vuoden vuokra-ajan jälkeen asunnonostaja voi lunastaa asunnon itselleen viiden prosentin alennuksella.  Toisin sanoen ensiasunnon ostaja saa vuokralla kuitattua asunnon omarahoitusosuuden.  

Omarahoitusosuuden säästämiseen menee tyypillisesti useita vuosia, mutta Lehto Rahan kautta asuntoon voi muuttaa heti sen valmistuttua. Kokemus vastaa suoraa uudisasunnon ostamista. Materiaalit saa valita itse, valmistustarkastukset saa tehdä itse ja tietosaanti taloyhtiön tilanteesta vastaa omistusasumista ensimmäisestä päivästä lähtien.  

Asuntosäästöpalkkiotili ja asuntosäästöpalkkiolaina

Mikäli omarahoitusosuuden haluaa rahoittaa itse säästäen, niin on hyvä tietää, että valtio tukee ensiasunnon ostajaa asuntosäästöpalkkiotilin eli ASP-tilin muodossa. ASP-tilin saa avata vain, jos kriteerit täyttyvät. Tilin avaajan tulee olla iältään 15-39 vuotta, eikä ensiasuntoa saa olla ostettuna. 

Asuntoa ei lasketa ensiasunnoksi silloin kun oma omistusosuus on alle 50 prosenttia, ja alaikäisen tilille saa laittaa ainoastaan nuoren itsensä tienaamaa rahaa. 

Säästäminen ASP-tilille tapahtuu vuosineljänneksittäin. Säästösumman tulee olla 150 – 3000 euroa vuosineljännestä kohden. Säästöille saa yhden prosentin verovapaan koron. Tavoitteen täyttyessä eli asunto ostettaessa säästäjää palkitaan takautuvasti 2-4 prosentin lisäkorolla. ASP-säästämiselle ei ole takarajaa, mutta tilin lisäkorko lasketaan vain ensimmäiselle viidelle vuodelle. 

Säästäjä, jolla on kahdeksan hyväksyttyä säästökvartaalia, voi saada ASP-lainan. Säästöajan ei tarvitse olla yhtenäinen, vaan välissä saa olla talletusvapaita jaksoja. Käytännössä säästöaika on siis vähintään kaksi vuotta.

ASP-lainaan riittää, kun säästössä on 10 prosenttia asunnon hinnasta, eli valtion ilmaiseksi takaaman lainan osuus voi olla 90 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Edullisemman marginaalin lisäksi ASP-lainaaja hyötyy 10 ensimmäisen vuoden aikana valtion korkotuesta. 

ASP-lainan asuntokohtainen maksimilainamäärä riippuu ostettavan asunnon sijainnista ja se on Helsingissä 185 000 euroa, pääkaupunkiseudulla 145 000 euroa ja muualla 115 000 euroa. 

Tämä artikkeli on osa SalkunRakentajan ja Lehdon yhteistyönä toteuttamaa artikkelisarjaa asuntosijoittamisesta kiinnostuneille ja olemassa oleville asuntosijoittajille, jossa selvitämme asuntosijoittamisen tämän hetken trendejä, sijoittajien tunnelmia, sekä tärkeimpiä asuntosijoittamisen pullonkauloja, jotka estävät sijoittajia etenemässä sijoittamisessa. Lehdon Sisäpiiri on Lehdon kumppaneiden sähköpostilista, johon liittymällä voi saada tietoja uusista kohteista viikkoa paria ennen julkista ennakkomarkkinoinnin aloitusta. 

Tutustu Lehto Rahaan tästä.

Keskustele aiheesta

Suosituimmat artikkelit

Suosituimmat podcastit

Suosituimmat videot