Historiallisen As. Oy Oulun Valjastehtaan loft-asunnoista varattiin vuorokaudessa 70 prosenttia

Historiallisen As. Oy Oulun Valjastehtaan loft-asunnoista varattiin vuorokaudessa 70 prosenttia

11.06.2020 Uudiskohteet, Asunnon ostaminen, Sisäpiiri, Arkkitehtuuri, Haastattelut, Oulu, Korjausrakentaminen, Ennakkomarkkinointi Aino, Lehto Asunnot Oy

Åströmin puistossa viheriöivät lehtipuut kesän merkkinä. Kadun toisella puolella sijaitseva vanha valjastehtaan rakennus on nähnyt jo 122 kesää tuossa samassa puistossa. Siinä iässä sitä suhtautuu varmaan rauhallisesti kaikenlaisiin uutisiin, mutta toisin on minun laitani. Soitan aika täpinöissäni Lehto Asuntojen Pohjois-Suomen myyntipäällikölle Ville Kimpimälle, sillä olen kuullut pohjolan valkeasta kaupungista Oulusta aika villejä huhuja. 

Haloo Oulu ja Ville! Pitävätkö paikkansa, että hiljattain lanseeratun AS. Oy Oulun Valjastehtaan loft-asunnoista olisi varattu vuoruokaudessa peräti 70 prosenttia?

”Terve Aino, kyllä vain pitää! As. Oy Oulun Valjastehtaan yksiöitä ja kaksioita varattiin heti ensimmäisinä päivinä yli 40 kpl”, kertoo Kimpimäki

Ohhoh! Miten siinä niin kävi?

”Olimme pre-markkinointivaiheessa keränneet peräti yli 600 kiinnostuneen sähköpostilistan Sisäpiiri-julkistusta varten. Jos on uniikki kohde, niin uniikkia on kiinnostuskin sen ympärillä.”

Kohtuuhintaisia loft-asuntoja puistoalueen laidalla

600 kiinnostunutta kuulostaa kieltämättä kyllä aika saavutukselta. Mikähän moisen suosion salaisuus voisi olla?

”Kohtuuhintaisia loft-asuntoja historiallisessa tehdasrakennuksessa, puiston laidalla, 500 metriä ydinkeskustasta”, summaa Kimpimäki. ”Ei näitä usein tarjolla ole.” 

No, ei varmaankaan… Mitähän muuta uniikkia As. Oy Oulun Valjastehtaassa on?

”Erityistä on tosiaan tuo Valjastehtaan asuntojen huikea 3,70 metrin huonekorkeus. Loft-tyyliseen tilaan mahtuu jo parvikin, joka on sekin aika harvinaista herkkua, ja tuo tunnelmaa sekä lisätilaa useimpiin Valjastehtaan asuntoihin.”

”Monissa asunnoissa on valtavien ruutuikkunoiden edessä myös varta vasten rakennetut ikkunapenkit, joilla istuskellessa kelpaa katsella puistomaisemia.”

Okei, näyttää siis siltä, että  Valjastehtaan yksiöt ja kaksiot myyvät melkeinpä itse itsensä. Entä kolmiot ja neliöt? Onko niiden perään kyselty?

”Kolmioita ja neliöitäkin kohtaan on ollut hyvin kiinnostusta, mutta isommat asunnot varataan yleensä hiukan myöhemmin kuin pienet. Yksiöt ja pienet kaksiot kiinnostavat kovasti myös asuntosijoittajia, ja toisekseen kolmiot ja neliöt myydään usein perheellisille. He katsovat mielellään asuntoja rakennusurakan loppuvaiheessa, kun valmistumispäivä on lähempänä, tai kun kohde on jo valmis ja siihen pääsee tutustumaan paikan päällä. Tässä tapauksessa en tosin suosittelisi odottamaan ihan niin kauaa”, Kimpimäki naurahtaa. 

Oikeassa Ville, on. Kolmioita on vapaana enää neljä kappaletta. Tutustu vapaisiin kolmioihn täällä.

Miksi niin? Mitä näissä perheasunnoissa on erityistä?

”Sijainti laajan puistoalueen laidalla ja koulun naapuritontilla ensinnäkin”, valottaa Kimpimäki. ”Toisekseen hinta ja asuntopohjat. Talo voi olla vanha, mutta asuntosuunnittelu modernia. Kolmioissa on parven lisäksi muun muassa fiksusti omaksi tilakseen väliseinällä erotettu keittiö, valtavat ikkunat, ranskalainen parveke sekä oma sauna. Varustelutaso on myös erinomainen.” 

”Neliökotien herkkuja ovat lasitettu parveke ja ranskalainen parveke, oma sauna sekä saarekkeella ruokailutilasta erotettu keittiö. Ja tietysti ne suuret ikkunat myös.”

Neliöitä ei ole tällä hetkellä vapaana yhtään. Tarkista varaustilanne kuitenkin tästä.

”Kaikesta tästä huolimatta asunnot ovat edelleen Lehdon käsialaa, eli hinta-laatusuhde on todella kova. Nämä ovat edelleen kohtuuhintaisia asuntoja, keskustan tuntumassa.”

Raksayllätyksiä yli sadan vuoden takaa

Kaikesta päätellen As. Oy Oulun Valjastehtaan myyntitiimissä asiat rullaavat nyt melkein kuin itsestään. Ulottuuko sama juhlatunnelma vanhan valjastehtaan työmaalle? Kysytäänpä As. Oy Oulun Valjastehtaan projektipäälliköltä Sami Kiviahteelta

Terve, Sami! Minkälainen on historiallisen valjastehtaan suunnittelu-urakka ollut?

”Valjastehdas on tietysti saneerauskohteena ollut tavanomaista uudisrakennusta haastavampi ja sikäli mielenkiintoisempi. Ensinnäkin tämä on tietysti suojeltu rakennus. Se tarkoittaa, että varsinkaan julkisivuihin ei suuria muutoksia saa tehdä.”

”Toiseksi Valjastehtaan ensimmäiset osat ovat pitkälti yli sadan vuoden takaa. Rakennuksen elinkaaren aikana sitä on vielä kahdesti laajennettu! Rakenteita on siis alkuperäisten lisäksi kahdelta muultakin vuosikymmeneltä.” 

”Kolmanneksi saneerauskohteet ovat luonnollisesti aina erilaisia kuin uudiskohteet, joissa voi käyttää enemmän vakioratkaisuja. Tämän tyyppisissä hankkeissa ratkaisut ja työtavat täytyy kehitellä vanhojen jo olemassa olevien rakenteiden mukaan.”

”Sitä mukaa kun puretaan, saadaan lisää tietoa”

Mitäs tämä kaikki tarkoittaa käytännössä siellä valjastehtaan tiloissa?

”Tiedäthän, vanhoissa rakennuksissa ei välttämättä ole oikein mikään ihan suorassa kulmassa. Arkkitehdilla on siinä pähkinää uusien asuntojen sovittamisessa vanhoihin rakenteisiin. Haastetta on lisännyt vielä tehdasrakennuksen huonekorkeus ja se, että esimerkiksi kattopalkit on laajennusten takia asennettu eri tavoin eri kerroksissa.”

”Arkkitehti on kuitenkin onnistunut loistavasti suunnittelemaan rakennuksen runkoon varsin toimivia asuntoja ja parviratkaisuja.”

Miten uusien asuntojen sovittaminen vanhoihin rakenteisiin onnistui?

”Apuna meillä oli tässä laserkeilaus ja sen avulla tuotettu hyvinkin paljon tietoa antava 3D-malli vanhan tehtaan rakenteista. Olen ylipäätään hyvin tyytyväinen koko suunnittelutiimin työpanokseen ja suoritukseen.”

”Tyypillistä kaikissa vanhoissa mittavissa peruskorjaushankkeissa on silti se, että sitä mukaa kun puretaan, sitä mukaa saadaan lisää tietoa. Etukäteen ei ihan kaikkea pysty tietämään. Kaikkeen on kuitenkin ratkaisut löytyneet. Ei ole mitään tekemätöntä paikkaa tullut vastaan.”

Jos joku utelias oululainen sattuu paikalle ja miettii mitähän vanhassa tehtaassa on oikein meneillään, mitä voisit hänelle kertoa?

”Kertoisin, että purkutyöt rakennuksen sisäpuolella on jo tehty, ja pääosa uusista ikkuna- ja oviaukoista on tehty. Perustusten vahvistustyöt on valmiit, se tehtiin suihkuinjektoimalla vesi-sementtiseosta perustusten alla olevaan maaperään sekä injektoimalla vanhat luonnonkivistä ladotut perustukset. Siellä kun oli aikanaan osa perustuksista tehty puupaalujen päälle. Nyt rakennus seisoo vankasti kantavalla maaperällä.”

”Juuri nyt Valjastehtaalla tehdään kantavien rakenteiden vahvistuksia ja uusia aukotuksia. Seuraavaksi vuorossa ovat vesikatteen uusimistyöt, julkisivurappauksen uusiminen sekä ikkunoiden ja ulko-ovien vaihto. Siitä sitten lähtevät sisätyöt rullaamaan rinnan näiden kanssa.”

No niin, sielläkin on siis selvät sävelet, haasteista huolimatta. Mitä olet mieltä, millainen asuintalo vanhasta tehtaasta lopulta sukeutuu?

”Hienohan siitä tulee! Poikkeuksellisia asuntoja, ei oululaisissa vanhoissa kivitaloissa ole ihan joka vuosi mittavan peruskorjauksen jälkeen loft-asuntoja tarjolla.”

Haluatko tietää lisää tämän uniikin kohteen asunnoista? 


  • Tutustu As. Oy Oulun Valjastehtaaseen täällä

  • Kysy lisää kohteesta ja vapaista asunnoista myyntipäällikkö Ville Kimpimäeltä ville.kimpimaki@lehto.fi 050-9116183

 

Keskustele aiheesta

Suosituimmat artikkelit

Suosituimmat podcastit

Suosituimmat videot