Katse katolle! Kaupunkikerrostalojen viihtyisät ja vehreät kattopihat tulevat

Katse katolle! Kaupunkikerrostalojen viihtyisät ja vehreät kattopihat tulevat

06.02.2019 Uudiskohteet, Kattopiha, Arkkitehtuuri Aino

Onko keskustasta muutettava lähiöön, jos kaipaa vihreätä ympärilleen tai haluaa kasvattaa vaikka omat salaattiainekset tai mansikoita evääksi kesäpiknikille? Ei tarvitse, sillä uraauurtaviin keskustan kerrostalokohteisiin rakennetaan nyt ihanan viihtyisiä viherpihoja hiukeilla näköaloilla. Piknikinkin voi nyt siis kattaa talon katolle! 

Kattopihalla leikitään, saunotaan ja nautitaan kesälounasta näköalalla

Oulun ydinkeskustaan loppuvuodesta valmistuvan Lehto Asuntojen As. Oy Oulun Marskinpuiston napakka tontti aiheutti arkkitehdeille ensinäkemällä pientä päänvaivaa. He halusivat tarjota myös ydinkeskustan kerrostaloasukkaille mahdollisuuden nauttia auringonpaisteesta, raittiista ilmasta ja vihreästä pihatilasta oman kodin yhteydessä. Syntyi ajatus kahdesta kattopihasta, yhteensä 12-kerroksisen Marskin toiseen ja seitsemänteen kerrokseen. Jälkimmäinen rakennettaisiin taloyhtiön saunan naapuriin, jolloin siellä voisi käydä löylyjen välissä vilvoittelemassa. 

Marskinpuiston suunnitteluun osallistuneen LUO Arkkitehtien osakkaan Miia Mäkisen mukaan kattopihan rakentaminen on mainio tapa lisätä viihtyisiä viheralueita myös pienille tonteille rakennettaviin kaupunkikerrostaloihin. ”Ylemmissä kerroksisssa valo ja tilan tuntu on aivan erilainen kuin katutason takapihalla, ja näkymät hienoja. Lisäksi ylempänä sijaitseva piha tarjoaa enemmän yksityisyyttä ja näkösuojaa.” 

Loppuvuodesta 2020 valmistuvan Marskinpuiston ylemmän kattopihan näkymät on helppo kuvitella melkoisen vangitseviksi. Sieltä kun voi katsella vastapäisen keskustapuiston yli Oulun keskustaa lintuperspektiivistä. Pihalle tulee myös lasten leikkivälineitä, puita, pensaita, penkkejä ja piknik-ryhmä näköalalla. Aika huikea parannus verraten entisaikojen ahtaaseen ja varjoisaan asfalttipihaan talon takana, vai mitä?

Ekologisuutta, yhteisöllisyyttä ja pienviljelyä katolla

Toinen esimerkki upeasta viheraluesuunnittelusta on Helsingin Punavuoren sydämeen keväällä 2019 kohoava kuusikerroksinen As. Oy Albertinkatu 8. ”Kaupunkirakentamisessa yhteisöllisyys ja merkityksellisyys ovat isoja trendejä”, kertoo kohteen suunnitellut Studio Puiston toimitusjohtaja, arkkitehti Sampsa Palva. ”Albertinkatu 8:n ullakkokerroksen johtoajatuksia ovat olleet sekä yhteisöllisyys että merkityksellisyys. Sijoitimme sinne saunaosaston, kattoterasseja ja kerhohuoneen.”

Palvaa Studio Puiston kolleegoineen kiinnostaa erityisesti kestävä rakentaminen ja ekologiset ratkaisut. ”Albertinkadun suuremmalla kattoterassilla on tilaa vaikkapa viljelylaatikoille ja kaupunkiviljelylle. Kolmas voimakas kaupunkirakentamisen trendi, lähiruoka ja itse kasvattaminen, linkittyvät siihen hyvin. Pienemmän kattoterassin pohjana taas on ekologinen viherkatto. Ajatuksena on, että kaupunkiviljely tai asukkaiden ylläpitämä kattopuutarha tuo arkeen yhden vihreän kerroksen lisää”, Palva kuvaa. 

Ja mikäs sen hurmaavampi ajatus kuin oma viljelylaatikko ja vehreää oleskelutilaa viihtyisällä kuudennen kerroksen kattopihalla Helsingin sydämessä!

Me Lehdon blogilaiset emme ainakaan pistäisi pahaksemme, jos Palva ja Mäkinen suunnittelisivat meidän seuraavat kotimme. Saisiko aurinkoisen nurkan mansikkaviljelmälle piknik-pöydän vierestä, etäkirjoituspäiviä varten?

Hae mieluisia asuntoja täällä.

 

Keskustele aiheesta

Suosituimmat artikkelit

Suosituimmat podcastit

Suosituimmat videot