Koti ei rakennu etätöinä - terveisiä koronaviruksen aikana Espoon Kuningattaren työmaalta

Koti ei rakennu etätöinä - terveisiä koronaviruksen aikana Espoon Kuningattaren työmaalta

21.04.2020 Uudiskohteet, Espoo, Haastattelut, Rivitalot Tuomas Siitonen, Teksti, kuvat ja digitaitto

Kun maailma seisahtuu, rakennustyömailla työt jatkuvat

Kun maailma seisahtuu ja media ja some jauhavat solkenaan erilaisista keinoista piristää omaa etätyöpistettään, rakennustyömailla työt jatkuvat. Toista vaihtoehtoa ei ole – muuten asukkaat eivät pääse uusiin koteihinsa.

Lehto rakentaa Espoon Myllykylään, lähelle Jorvin sairaalaa yhteensä 46 asuntoa 12 taloon. Rakentaminen on jaksotettu siten, että osaan taloista on päästy jo muuttamaan.

Nyt rakennusvuorossa on As Oy Espoon Kuningatar.

Kymmenen hengen raja ei ylity työmailla

Työmaa pyörii pienellä miehityksellä, eikä kymmenen hengen raja ylity. Kiire ei ole, vaan aikataulussa ollaan jopa hieman suunniteltua edellä, työmaan vastaava mestari Kimmo Kniivilä kertoo.

Urakka valmistuu portaittain; kun yksi osio valmistuu yhdessä talossa, siirtyy työntekijä seuraavaan taloon rakentamaan saman vaiheen. Näin samassa tilassa työskentelee maksimissaan kaksi henkeä kerrallaan.

Lehdolla on tällä hetkellä työmaalla kolme omaa työntekijää. Yksi heistä on työnjohtaja Johanna Seila, joka on kokenut työmaan omakseen miesvaltaisesta alasta huolimatta.

Korona on vaikuttanut Seilankin arkeen. Työmaatoimiston seinälle on rakennettu tarkka kaavio työnjärjestyksestä, jos joku työnjohdosta sairastuu.

Sisäiseen viestintään on panostettu.

Seila on lisännyt mukaan myös omia erikoistehosteitaan – tarrasilmiä. Myös jääkaappi ja mikro ovat saaneet omat persoonansa.

Lehdon riveihin vasta viisi viikkoa sitten värvätty putkimies Olli Virolainen työstää F-talon yläkerrassa putkia. Virolaisen työllistänyt, aikaisemmin työmaalla urakoitsijana toiminut yritys meni konkurssiin, mutta Lehto Asunnot riensi apuun, ja palkkasi yrityksestä mukaan useamman putkimiehen. Näin työmaakin luistaa nopeammin.

Työssä ei ole juurikaan altistusriskiä, sillä Virolainen työskentelee pääasiassa omaa tahtiaan. Taukotilassakin hän syö usein yksin, sillä ruokailua on porrastettu tartuntariskin minimoimiseksi. Työnjohtaja Johanna Seilan asentamat tarrasilmät ovat löytäneet tiensä tännekin.

Virolaisen ei tarvitse onnekseen kulkea työmaalle Uudenmaan rajan yli, sillä koti ja perhe sijaitsevat seitsemän minuutin ajomatkan päästä yhtä lailla Espoosta.

Kaikki eivät pääse töistä suoraan kotiin.

Näin iloisesti asiat eivät ole sisätyöurakoitsijalla Marek Tammilla, jonka perhe on Suomenlahden toisella puolella.

Tamm joutui tekemään vaikean päätöksen Suomeen jäämisestä, sillä pitäähän se perhe elättää jotenkin. Hän suunnittelee tekevänsä vielä kuusi viikkoa töitä, minkä jälkeen vuorossa on hyvin ansaittu kahden viikon loma. Tamm elättelee toiveita, että tämän jälkeen hän pääsisi vielä takaisin työmaalle Suomen rajojen takaa.

Lehdon työmailla ei ole raportoitu vielä yhtään tunnistettua koronatapausta. Muutama epäilys on kuitenkin ollut. Näihin epäilyihin on reagoitu ohjeiden mukaisesti, muun muassa siirtämällä henkilöt karanteeninomaisiin olosuhteisiin tervehtymään.

Turvallisuus ennen kaikkea.

 

Keskustele aiheesta

Suosituimmat artikkelit

Suosituimmat podcastit

Suosituimmat videot