Miksi naisten kannattaa aloittaa asuntosijoittaminen?

Miksi naisten kannattaa aloittaa asuntosijoittaminen?

13.05.2020 Tutkimukset, Sijoitusasunto, Asunnon ostaminen, Haastattelut Henr Blomster, SalkunRakentaja.fi

Asuntosijoitusmaailma on edelleen hyvin miehinen maailma.

Sijoittaminen on Suomessa tänä päivänä kuuma aihe. Mielikuvat sijoittamisesta pelkkänä rikkaiden huvina tai liituraitapukumiesten puuhana ovat romuttumassa, kun sijoituskeskustelut laskeutuvat jo tavallisten ihmisten kahvipöytiin. 

Etenkin naiset ovat innostuneita laittamaan säästönsä poikimaan rahaa, eikä sijoittaminen ole enää pelkkä miesten maailma. Voidaankin puhua naissijoittajien buumista, jota innoittaa tiheästi toistuvat mediaotsikot tavallisista naisista ja vahvoista esikuvista, jotka rohkaisevat muita naisia sijoittamaan. 

”Olen oman urani aikana huomannut, että naiset tykkäävät seurata esimerkkejä. On rohkaisevaa, että naissijoittaja astuu kaapista ulos ja kertoo, mihin hän on sijoittanut ja miksi”, kertoo Nordnetin Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen. 

Perinteinen mielikuva asuntosijoittajasta on kuitenkin edelleen hyvin miehinen. Kun osakkeisiin ja rahastoihin sijoittaminen on tehty tänä päivänä hyvin helpoksi, ja täten kynnys aloittamiseen on madaltunut, asuntosijoittamisen maailma voi tuntua pelottavalta paikalta – syyttä. 

Älä anna pelon estää asuntosijoittajaksi ryhtymistä

Naisten voi olla vaikea löytää aikaa oppia lisää sijoittamisesta, etenkin kun on koko perhe pyöritettävänä ja kotityöt rästissä lasten huutaessa taustalla. Perhe on monen naisen prioriteetti ja sijoittaminen asuntoihin voi tuntua kaukaiselta unelmalta. 

Tiedon puute voi luoda vääriä mielikuvia ja ennakkoluuloja sijoittamisesta, kuten että sijoittaminen on vaikeaa tai vaarallista, jotka estävät turhaan aloittamista. Asenne sijoittamiseen usein muuttuu, kun aihe tulee tutummaksi. 

Pelko on tyypillisin syy, miksi nainen ei päätä sijoittaa. Nainen epäröi syyttä, sillä hän on tutkimusten mukaan miestä ”parempi” sijoittaja. Naisten valtti sijoituksissa on kylmähermoisuus ja turvallisuushakuisuus, jotka ohjaavat tekemään järkeviä ja hätiköimättömiä päätöksiä. 

”Nainen on hyvä sijoittaja. Nainen on sellainen, joka todellakin tutkii asioita, tutkii niitä pörssi yrityksiä, tutkii markkinoita ja miettii sijoittamista”, kuvailee Naisten Oman Pörssiklubin perustaja Marja-Leena Haapanen. 

Miksi asuntosijoittaminen kannattaisi aloittaa?

Suurin osa ihmisistä on tietoisia sukupuolten välisestä palkkaerosta, mutta harva tietää, että sama ilmiö on kurantti myös sijoitusmaailmassa. Naiset menettävät merkittävän mahdollisuuden rakentaa itselleen ja perheelleen vaurautta, jos eivät aloita sijoittamista. 

Pelkkä tilille säästäminen ei tänä päivänä riitä, jos haluaa kartuttaa hätäpuskuria tai eläkettä. Naiset elävät tilastojen mukaan keskimääräistä pidempään, samalla kun heidän eläkekertymänsä on pienempi, joten säästöjä onkin fiksu alkaa kerryttämään hyvissä ajoin. 

Naisen kannattaa harkita asuntoihin sijoittamista, varsinkin jos oma perhe on itselleen tärkeä. Asuntosijoittamisen avulla tulevaisuudessa voi viettää enemmän aikaa omien intohimojen parissa ja perheen kanssa, tietäen, että sijoituksilla rakennetaan perintöä lasten tulevaisuudelle. 

“En ole mikään riskisijoittaja, enkä halua laittaa rahojani mihinkään missä ne voi menettää kokonaan. Kämpissä on se hyvä puoli, että vaikka hinnat romahtavat, niin asunnosta ei tule arvotonta”, kertoo nuori asuntosijoittaja Krista Kitti. 

Asuntosijoittaminen on kohtuullisen matalan riskin sijoitusmuoto ja sen avulla voi luoda pitkäaikaista passiivista tuloa. Tällä sijoitusmuodolla omistetaan jotain konkreettista omaisuutta, josta voidaan olla ylpeitä.

Sukupuolten välinen sijoituskuilu on todellinen ja yhtä vahingollista naisille kuin on palkkaerotkin. Samoin tavoin kuin on tärkeä pyrkiä sukupuolten palkkapariteettiin ja työpaikkojen tasa-arvoon, on naisille yhtä tärkeää opiskella ja puhua avoimesti sijoittamisesta ja näin ottaa oma talous hallintaan. Taloudellinen itsenäisyys on voimaannuttavaa.

Asuntosijoittamisen koukerot tutuksi pienin askelin

Tutustu asuntosijoittamiseen pienin askelin lukien artikkeleita ja blogeja sekä kuunnellen podcasteja, kun löydät itsellesi sopivan vapaan hetken. Aiheeseen kannattaa sukeltaa mahdollisimman syvälle vaikkapa erilaisissa koulutustilaisuuksissa ja ottaa perussanasto haltuun lukemalla erilaisia tietokirjoja. 

Voit rakentaa tietopohjaa ja luottamustasi omiin kykyihisi keskustelemalla lähipiirin kanssa sijoittamisesta. Ole rehellinen ja myönnä, että olet aloittelija. Saatat yllättyä muiden reaktioista, kun hekin myöntävät olevansa samoissa lähtökuopissa. 

Ala luomaan konkreettista mielikuvaa siitä, minkälainen asuntosijoittaja sinä olet. Haluatko osallistua remontoitiin tai tuntuuko vuokralaisten kanssa yhteydenpito luontevalta tai täysin vastenmieliseltä? Minkälaisia asuntoa markkinoilla on ja minkälainen kohde sinulle tuntuisi sopivalta ensimmäiseltä kohteelta?

Muista, että virheet kuuluvat asuntosijoittamisen maailmaan. Älä lopeta, vaan opi virheistäsi ja muista, että jokainen virhe tekee sinusta paremman sijoittajan.

Tämä artikkeli on osa SalkunRakentajan ja Lehdon yhteistyönä toteuttamaa artikkelisarjaa asuntosijoittamisesta kiinnostuneille ja olemassa oleville asuntosijoittajille, jossa selvitämme asuntosijoittamisen tämän hetken trendejä, sijoittajien tunnelmia, sekä tärkeimpiä asuntosijoittamisen pullonkauloja, jotka estävät sijoittajia etenemässä sijoittamisessa. Lehdon Sisäpiiri on Lehdon kumppaneiden sähköpostilista, johon liittymällä voi saada tietoja uusista kohteista viikkoa paria ennen julkista ennakkomarkkinoinnin aloitusta. 

Sijoitusasuntoja löydät täältä.

Lue lisää asuntosijoittamisesta täällä.

Tutustu tuleviin asuntosijoituskohteisiimme täällä.

 

Keskustele aiheesta

Suosituimmat artikkelit

Suosituimmat podcastit

Suosituimmat videot