Ostaa vai eikö osta – 27 vuotiaan Samuelin ajatuksia ensiasunnon ostamisesta Vantaan Sinisafiirista

Ostaa vai eikö osta – 27 vuotiaan Samuelin ajatuksia ensiasunnon ostamisesta Vantaan Sinisafiirista

06.02.2020 Vantaa, Uudiskohteet, Asunnon ostaminen, Ensiasunto, Kokemuksia Samuel Latvanen

Vakiduuni ja omistusasunto. Perinteinen kaksikko, jota on aina suomalaisessa yhteiskunnassa arvostettu – ainakin ennen. Tilastojen mukaan ensiasunnon hankintaa lykätään koko aika myöhemmäksi. Mutta miten minä päädyin ostamaan ensiasunnon 27-vuotiaana?  Tarinassa pitää palata aivan alkuun Keski-Suomen ”männikkö metsiin”, jossa vietin iloiset viisi ja puoli vuotta opiskelijaelämää yliopistossa. Tämän jälkeen työt ja nainen kutsui pk-seudulla, joten muutto etelään oli selkeä. Keski-Suomi oli kohdellut minua hyvin mutta nyt oli aika lähteä. 

Mistä rahat ensiasuntoon? 

Ensimmäiset kolme viikkoa meni kauhistellessa pk-seudun asuntojen hintoja. Älytöntä kiirettä asunnon hankkimiselle ei ollut, joten pohdin myös alkuun vuokralla asumista kantakaupungissa. Totuus kuitenkin vuokra-asumisen kalleudesta iski vasten kasvoja. Vuoden vuokralla asuminen kantakaupungissa maksaisi helposti 10 000 euroa. Aika kallis hinta siihen nähden, että näitä rahoja ei enää ikinä saisi takaisin. Vuokra-asunnon mahdollinen arvonnousu valuisi vuokra-antajan taskuun samalla, kun minä etsisin ”täydellistä ensiasuntoa”. 

Tiesittekö muuten, että lain puolesta ensiasuntoon voi minimissään käyttää vain 5% omaa rahaa? Tämä tarkoittaa sitä, että 250 000 euron asuntoon omaa rahaa pitää olla minimissään vain 12 500 euroa. Toki lainansaanti vaikuttaa ensisijaisesti kuukausittaiset tulot. Myös pankkisuhteella ja mahdollisilla muilla takauksilla on merkitystä. Minun lainansaantia ja asunnon ostoa helpotti huomattavasti, kun laitoimme tyttöystäväni kanssa ”hynttyyt yhteen”. Kaksin on paljon helpompi saada lainaa kuin yksin. Paljon tuli pohdittua asuntolainan lyhennystä. Kestääkö talous kuukausittaiset lyhennykset? Jääkö rahaa muuhun elämiseen? 

Kantakaupunkiin vai radan varteen? 

Pieni koppi kantakaupungista vai isompi asunto radan läheisyydestä? Tätä kysymystä pohdimme tulevan avovaimon kanssa pitkään. Loppujen lopuksi kysymys on siitä, kumpaa asunnon ostaja enemmän arvostaa? Keskustan läheisyyttä vai asunnon kokoa. Realistisesti olisimme saaneet kantakaupungista remontoitavan 40 neliön kaksion tai armottoman pienen remonttivapaan 20 neliöisen yksiön. Asunnon remontteja pankit huonosti rahoittavat, joten katseet kääntyivät remonttivapaaseen kohteeseen. Itse työskentelen paljon kotoa käsin, joten pieni kaksio kävisi nopeasti ahtaaksi. Arvostamme myös avovaimo Saaran kanssa luontoa ja ulkoilumahdollisuuksia, joten katse suuntautui nopeasti pk-seudun muuhun tarjontaa. Asunnossa piti olla myös kasvunvaraa, mikäli perheenlisäystä joskus tulisi. Ensiasunnon ostoa tuetaan mm. verollisesti, mutta tämän veroedun eli varainsiirtoverottomuuden voi käyttää vain kerran. Siksi meistä oli kerralla järkevä ostaa sellainen asunto mikä ei jää liian pieneksi heti muutamassa vuodessa.

Vantaan Kivistö – erämaan helmi  

Autoa emme omista ja nopea junayhteys Helsingin keskustaan oli välttämättömyys. Keskustaan piti päästä alle 30 minuutissa junalla. Arvostamme uutta ja raikasta. Tulin vierailemaan Vantaan Kivistöön muissa asioissa lokakuussa 2019. Kivistössä kaikki oli kohdallaan. Luonnon läheisyys sekä 27 minuutin junayhteys keskustaan. Kun asunnon ostaminen tuli ajankohtaiseksi, takaraivossa muistui kuva raikkaasta ja luonnonläheisestä Kivistöstä, jossa kaikki on uutta ja modernia. Ei tarvitse paljoa 70-luvun rakennusarkkitehtuuria katsella.

Ymmärtäväinen myyjä

Rakennusliike Lehto oli minulle tuttu yritys jo aikaisemmin. Heiltä sattui löytymään juuri meille sopivan persoonallinen loft-asunto Kivistön Sinisafiirista. Talolta kävelee 3 minuuttia juna-asemalle. Lentokentälle Kivistöstä kulkee alle 10 minuutissa ja Helsingin keskustaan 27 minuutissa. Lehdon Oskari Larsen oli ymmärtäväinen asuntomyyjä. Hän jaksoi kuunnella meidän jahkailuja asunnon ostossa. Olihan ensiasunnon osto aika iso päätös. Asunnolla piti käydä useampaan kertaan ja pankista piti varmistella, että kaikki ovat kunnossa. Eipä Oskaria sekään haitannut, että myöhästyimme eräästä näytöstä puoli tuntia, kun olimme muistaneet ajan väärin. Kaupat tuli tehtyä ja ensiasunnon ovet aukesivat omilla avaimilla joulun 2019 jälkeen. 

Oma koti tekee onnelliseksi 

Ymmärrän hyvin, ettei kaikilla ihmisillä ole mahdollisuutta tai halukkuutta oman kodin ostoon. Meillä sellainen mahdollisuus kuitenkin oli. Kyllähän oma koti tekee onnelliseksi. Vaikka asuntolainaa on melkoisesti, niin silti sitä on kiva maksella itselle. Jokainen lyhennys menee omaan taskuun. Oman asunnon osto luo tietynlaista turvallisuuden ja pysyvyyden tunnetta elämään, vaikka alussa tulee paljon pohdittua oman asunnon tuomia kahleita. Sisustusta voi tehdä oman mielen mukaan eikä mieltä kaiverra ajatus asunnon väliaikaisuudesta tai toisen omaisuuden tärvelemisestä.  

Tänään maksoin jo toisen asuntolainan lyhennyksen pankille. Jälkeenpäin on ollut kiva huomata, ettei kaikki rahat ole menneet asuntolainan lyhennykseen tai asunnon kuluihin. Tästä innostuneena ostimme äkkilähdön etelään. Rahaa jää muuhunkin elämiseen oman asunnon rinnalla. 

-Samuel Latvanen 

Katso Samuelin ja Saaran haastattelu ensiasunnon ostamisesta täältä.

 

 

 

Keskustele aiheesta

Suosituimmat artikkelit

Suosituimmat podcastit

Suosituimmat videot