Puukerrostalossa asut ekologisemmin

Puukerrostalossa asut ekologisemmin

27.01.2022 Vantaa, Sijoitusasunto, Helsinki, Uudiskohteet, Espoo, Arkkitehtuuri, Kolmiot, Puukerrostalot Aino, Lehto Asunnot Oy

Kiinnostaako sinua asumisen hiilijalanjäljen pienentäminen? Kiva, niin meitäkin! 

Meillä Lehdolla tulevaisuuden asuminen oli työpöydällämme jo eilen. Olemme rakentaneet laadukkaita kaupunkikoteja puusta vuosia ja nyt meillä on jo valmiina tulevaisuuden upea konsepti: Lehdon puukerrostalot kohtuuhintaisine kaupunkiasuntoineen!

 
Nyt myynnissä: As. Oy Tampereen Viherportti

 

Puukerrostalo sitoo hiiltä koko elinkaarensa ajan

Me Lehdolla seuraamme silmä tarkkana asumisen megatrendejä ja niiden muutoksia, jotta voimme aina olla askeleen edellä ja tarjota asiakkaillemme huomisen koteja jo tänään. 

Nyt kun ekologiset arvot ovat yhteiskunnassa nousseet keskiöön, meillä on valmiina kohtuuhintainen kerrostalokonsepti, jonka elinkaaren hiilipäästöt on tavallista betonikerrostaloa pienempiä. 

 

Puukerrostaloidylliä kohtuuhintaan

Kun rakennetaan uusiutuvista materiaaleista, uusiutumattomia materiaaleja tarvitsee käyttää vähemmän. Puurakentamisen avulla siis säästyy uusiutumattomia luonnonvaroja.

Lehdon puukerrostalojen runkoratkaisu on tavallisen betonitalon runkoa ilmastoystävällisempi kahdesta syystä: puukerrostalossa käytettävän materiaalin hiilijalanjälki on pienempi ja hiilikädenjälki – eli käytön aikaiset myönteiset ilmastovaikutukset – suurempi. Puu kun varastoi itseensä hiiltä koko elinkaarensa ajan. 

Mahdollisimman ekologisesti suunnitellun betonikerrostalon hiilikädenjälki voi myös joissain tapauksissa muun muassa uusiutuvien energiaratkaisujen avulla päästä lähelle puukerrostalon hiilikädenjälkeä. Toisaalta puukerrostalo sitoo niin paljon hiiltä, että kaiken kaikkiaan puukerrostalo on ekologisempi vaihtoehto.

 

Ei hukkaneliöille 

Asumisen ekologisuuden kannalta on tärkeää myös, että asunnot on huolella suunniteltu. Turhat lämmitettävät hukkaneliöt tekevät asunnoista kalliimpia hankkia ja kuluttavat maanlaajuisesti myös valtavan määrän lämmitysenergiaa.

Meillä Lehdolla kaikki kaupunkikodit on jo vuosia suunniteltu siitä lähtökohdasta, että neliöiden tulee olla todellisessa käytössä. Kodeista ei ehdoin tahdoin tehdä pieniä – meillä on tarjolla esimerkiksi yli 30 neliön yksiöitä – mutta asuntosuunnittelu on puukerrostaloissamme järkevää myös lämmitysnäkökulmasta. 

Esimerkiksi näistä As. Oy Tampereen Viherportin pohjakuvista voit nähdä, mitä tarkoitamme hukkaneliöiden eliminoimisella. Näiden kotien ostajien ei tarvitse maksaa ylimääräistä vajaakäytölle jäävistä tiloista tai lämmittää turhia neliöitä, ja silti kaikelle tarpeelliselle on mukavasti tilaa:

 
Puukerrostaloyksiö


Puukerrostalokaksio


Puukerrostalokolmio


Puukerrostaloneliö

 

Miten Lehdon puukerrostalo rakentuu?

Puukerrostalon rakentaminen on Lehdolla tarkasti suunniteltu ja vakioitu prosessi. Työvaiheet on optimoitu tehtaiden ja työmaan välillä, minkä ansiosta Lehdon puukerrostalo valmistuu nopeimmillaan peräti kuudessa kuukaudessa. Lehdon rakennustavassa tärkeässä roolissa on teollinen esivalmistus. Tilaelementit eli huoneistomoduulit valmistetaan kuivissa ja kontrolloiduissa tehdasolosuhteissa.  Tehtaalta valmiit huoneistomoduulit siirretään tontille ja asennetaan paikoilleen säältä suojassa, vesikaton alla.  Kun töitä voidaan rakentamisen alkuvaiheessa tehdä samaan aikaan sekä tontilla että tehtaalla, säästyy runsaasti aikaa. Tehtaalla myös materiaalihukka on voitu minimoida huolellisesti. 

Lehdon puukerrostalo rakentuu viidessä vaiheessa: 

Vaihe 1: Tehtaalla ja työmaalla

Lehdon tehtailla rakennetaan ensin puukerrostalon vesikattoelementit sekä lattia-, seinä- ja kattoelementit. Jälkimmäisistä kootaan varsinaiset tilaelementit, joista huoneistot tulevat koostumaan. 

Työmaalla tehdään samaan aikaan maatyöt ja aluetekniikkatyöt, kuten millä tahansa rakennustyömaalla. 

Lehdon puukerrostalot rakennetaan moduuleista, 
jotka tehdään mahdollisimman valmiiksi tehtaalla



Vaihe 2: Perustukset ja sääsuojaukset

Puukerrostalourakan toisessa vaiheessa työmaalla rakennetaan talon perustukset. Kun ne ovat valmiit, työmaalle tuodaan ensimmäisenä vesikattoelementit, jotka kootaan kattolohkoiksi sokkelin päälle. Katto tuodaan työmaalle ensimmäiseksi, koska sitä käytetään rakentamisen ajan sääsuojana. 

Vaihe 3: Kahdeksan tilaelementtiä tontille päivässä 

Kolmantena on vuorossa tilaelementtien kuljetus työmaalle. 

Tilaelementtien tuominen tontille vaatii ennakkosuunnittelua, kun kaikki toimitetaan erikoiskuljetuksina. Tilaelementit tuodaan tontille aina poutasäällä, jotta kuivaketju säilyy rikkumattomana. Säätiedotuksiakin siis seurataan kuljetuksia suunniteltaessa silmä tarkkana. 

Elementtien saavuttua työmaalle ne nostetaan paikoilleen ja kiinnitetään. Elementtien asennus on toistuvaa työtä, joka sujuu lehtolaisilta hienosti rutiinilla.

Päivän päätteeksi nostetaan ja kiinnitetään kattolohko paikalleen sekä tehdään tarvittavat sääsuojaukset yöksi tai viikonlopuksi. Seuraavana työpäivänä sääsuojaukset avataan ja jatketaan taas asennuksia. 

Yhteensä tilaelementtejä asennetaan noin 50—80 per puukerrostalo. Yhden talon tilalementit saadaan siis paikoilleen muutamassa viikossa.

Vaihe 4: Sisätilat valmiiksi kellarista ullakolle  

Elementtien asentamisen jälkeen työmaalla alkaa useampi työvaihe samaan aikaan. Varsinkin yhteiskäyttötiloissa on käytävien viimeistelytöitä, maalaus- ja tasoitetöitä, talotekniikan ja ilmanvaihdon kytkemistä, portaiden ja irtainvarastojen rakentamista ja niin edelleen. 

Itse asunnot eivät vaadi paljon työtä enää tontilla. Yksiöt tulevat työmaalle niin valmiina, että niihin käydään kytkemässä vain vesilinja ja sähkö, lämmitys ja automaattinen sprinklerijärjestelmä. Yksiöissä alkavat jo piankin paikoilleen asentamisen jälkeen käyttökokeet ja niiden jälkeen loppusiivous.

Suuremmissa asunnoissa listoitetaan tilaelementtien väliset saumat näkymättömiin, minkä jälkeen päästään kytkemään vedet, sähköt ja lämmöt päälle.

Puukerrostalon julkisivut on yleensä tehty lähes valmiiksi jo tehtaalla. Silloin työmaalla tarvitsee vain asentaa tilaelementtien saumalaudoitukset paikoilleen. 

Vaihe 5: Piha vihreäksi 

Viimeisessä vaiheessa tontilla päästään aloittamaan pihatyöt. Vihertyöt saadaan yleensä valmiiksi noin kuukausi ennen valmiin kohteen luovutusta. Talvityömailla pihat tehdään valmiiksi keväällä, kun maa on ensin ehtinyt kunnolla sulaa.  

 

Miltä Lehdon puukerrostaloasunnot näyttävät valmiina?

Kiinnostaako sinua kurkata sisään Lehdon valmiisiin puukerrostaloasuntoihin? Tervetuloa visiitille!

 
Kaksio Vantaan Kulomäessä

Tämä valoisa kaksio rakentui Vantaan Kulomäkeen. Kyseessä on aito valokuva sisustetusta esittelyasunnosta. Kuvasta näkee hyvin, miten valoisia Lehdon puukerrostalokodit ovat – kiitos suurten ikkunapintojen. Huonekaluille on myös hyvin tilaa, ja kodin tunnelma on ihanan avara. 

 
Kohtuuhintainen kolmio Kulomäessä

Tämä puukerrostaloasunto on parvekkeellinen kolmio, niin ikään Kulomäessä. Kaikissa Lehdon asunnoissa on vakiona vesikiertoinen lattialämmitys (ja kylpyhuoneissa sähköinen mukavuuslämmitys). Lattialämmityksen ansiosta seinätilaa on perinteisiltä pattereilta vapautunut entistä suuremmille ikkunoille ja asunnot on helppo kalustaa.  

Lehdon puukerrostaloasuntojen lattiamateriaalit, kiinteät kaapistot ja muut varusteet vaihtelevat hieman kohteesta kohteeseen. Jos varaat asuntosi hyvissä ajoin, pääset valitsemaan sisustussuunnittelijoidemme kokoamasta valikoimasta mieleisesi!

 

  

As. Oy Tampereen Viherportin sisustusesitteestä 
(huom. materiaalivalikoima vaihtelee hieman kohteesta kohteeseen)

 

 

Yksiö Sipoossa

Näissä valokuvissa on suoralinjainen yksiökoti, jonka Lehto Asunnot rakensi Sipoon Nikkilään. Helposti kalustettavaan asuntoon mahtuu hyvin pieni tai vähän isompi ruokailuryhmä, sohva tai sänky, tv-taso sekä tarvittaessa työpiste.

Seinätilaa kannattaa pienemmissä asunnoissa hyödyntää asentamalla hyllyjä, tv ja taidetta seinälle. Näin tilasta tulee paitsi entistäkin tehokkaampi, myös mielenkiintoinen ja persoonallinen.

 

Puukaupunki on viihtyisämpi kaupunki

Ekologisuuden lisäksi puurakentaminen on erinomainen tie myös viihtyisämmän kaupunkiympäristön luomiseen. Puurakentaminen tuo asuinalueille lämmintä, rauhallista ilmettä ja viihtyisyyttä.

     
Lehdon puukerrostaloja Vantaalla ja Kirkkonummella.

Puukorttelien ja puukerrostaloalueiden kasvava suosio asunnonostajien keskuudessa kertoo juuri tästä: puusta rakennettuja ympäristöjä pidetään ekologisuuden lisäksi viihtyisinä ja kodikkaina. 

Eikä ihme: puu on ilmeikäs ja ajaton luonnonmateriaali. Puurakentaminen yhdistää meidät menneisiin sukupolviin ja vauhdittaa matkaamme eteenpäin, kohti terveempää ja parempaa maailmaa. 

 

Keskustele aiheesta

Suosituimmat artikkelit

Suosituimmat podcastit

Suosituimmat videot